Menu

10 x nejkrásnější vánoční trhy v Polsku

Aktualizováno dne 18.11.2022

Výlety za nákupy k polským sousedům jsou v českém pohraničí naprosto běžnou záležitostí. Před Vánoci je ale můžete pojmout zcela jinak. V nábožensky založeném Polsku je totiž adventní atmosféra doslova pohádková. Vybrali jsme pro vás nejkrásnější vánoční trhy v Polsku, které stojí za návštěvu.

10 x nejkrásnější vánoční trhy v Polsku
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Do Polska jezdíme za levnějšími nákupy, na výlety, ale také na dovolenou. Lidé z pohraničí dobře znají i vánoční trhy v Polsku. Mívají totiž jinou atmosféru než v Čechách. Často sází více na tradice, rukodělnou výrobu a ve většině měst jsou v historických kulisách. Na trzích můžete ochutnat speciality polské kuchyně, ale také oblíbený svařák nebo horkou medovinu. Často jsou trhy doprovázeny nejrůznějšími průvody koledníků či vystoupením pěveckých souborů.

vánoční trhy vratislav

Vánoční trhy v Polsku do 200 km od hranic

Na tyto vánoční trhy v Polsku můžete vyrazit doslova na otočku. Jsou ve městech, které leží kousek od našich hranic.

Tip! Před tím, než se na vánoční trhy do Polska vypravíte, nezapomeňte si vyřídit cestovní pojištění. Zvládnete to pár kliky online:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

1.) Vánoční trhy, Wroclaw (česky Vratislav)

Vratislav je historické město, které pořádá vánoční trhy hned na několika místech. Kromě hlavního náměstí (Rynku), je tradičně naleznete v ulicích Świdnicka, Oławska a Placu Solnem. Zajímavou tradicí je lov místních trpaslíků.

  • Vánoční trhy ve Wroclavi 2022: 10,00 - 21,00 hod., 18.11. - 31.12.2022
  • Dny, ve kterých jsou zavřeny: 24. - 25.12., 26.12. dopoledne, 31.12. odpoledne
  • Místa konání: Rynek, Plac Solny, Świdnicka a Oławska ulice

2.) Vánoční trhy, Katowice (česky Katovice)

Na hlavním náměstí v Katovicích, Rynku najdete krásný vánoční trh. Je trošku skromnější než v ostatních městech, ale nabízí vše, co od vánočního trhu očekáváte. Navíc je kousek od hranic.

  • Vánoční trhy v Katowicích 2022: 18.11.2022 - 8.1.2023 
  • Místo konání: Rynek

3.) Vánoční trhy, Krakow (česky Krakov)

V centru Starého města této královské metropole najdete nádherný vánoční trh plný řemeslných výrobků a dobrého jídla. Adventní oslavy v Krakově doprovází řada nábožensky založených vystoupení a průvodů.

  • Vánoční trhy v Krakowě 2022: 25.11. - 26.12.2022
  • Místo konání: Rynek Glówny

4.) Vánoční trhy, Cieszyn (česky Těšín)

Do polského Těšína dojdete z ČR pěšky za pár minut. Stačí jen překročit most přes řeku Olzu. Před Vánoci zde můžete navštívit Těšínský trh řemesel, který je součástí Trhu Svatého Mikuláše.

  • Vánoční trhy v Cieszyně 2022: město upřesňuje termín blíže k datu
  • Místo konání: Rynek

5.) Vánoční trhy, Jelenia Góra (česky Jelení hora)

30 kilometrů od hranic leží polské město Jelení hora, které pořádá krásné komorní vánoční trhy. Jen pozor, obvykle se konají jen poslední víkend před Vánoci.

  • Vánoční trhy v Jelenie Góre 2022: pravděpodobně 12,00 - 21,00 hod., 16. - 19.12.2022 (město upřesňuje termíny blíže datu)
  • Místo konání: Plac Ratuszowy

6.) Vánoční trhy, Bielsko-Biala (česky Bílsko-Bělá)

Městečko za hranicemi je po staletí součástí Slezského vojvodství. Krásnou vánoční atmosféru a trhy zde můžete navštívit pouze poslední víkend před Vánoci. Ty nejhezčí jsou na Rynku a na náměstí Wolności.

  • Vánoční trhy v Bielsko-Biale 2022: pravděpodobně 17. - 19.12.2022 (město upřesňuje termíny blíže datu)
  • Místa konání: Rynek, plac Wolnosci

vánoční trhy gdaňsk

Velká polská města a nejkrásnější vánoční trhy v Polsku

V následujících polských městech na vás doslova dýchnou dějiny. Jsou to místa, která v historii sehrávala velkou roli a její stopy najdete na každém rohu. Kulisy pro vánoční trhy v Polsku jsou tak velice romantické.

Tip! Ubytování během adventu si v Polsku vyřiďte chytře přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. A při vysokých svátečních cenách se vyplatí dvojnásobně! Cashback na ubytování najdete například na:

* Booking.com
* HotelsCombined.com

7.) Vánoční trhy, Gdaňsk

Zcela na severu Polska na březích Baltského moře najdete jedno z největších a nejstarších polských měst. Zde můžete zažít pohádkovou vánoční atmosféru v kulisách historického Uhelného Trhu okořeněnou pro nás nezvyklou vůní blízkého moře.

  • Vánoční trhy v Gdaňsku 2022: 18.11. - 23.12.2022
  • Místa konání: Targ Weglowy, Tkacka a Bogusławskiego ulice

8.) Vánoční trhy, Warszawa (česky Varšava)

Hlavní město Polska tradičně pořádá několik vánočních trhů. Nekrásnější najdete na Zámeckém náměstí a ve Starém městě. Jsou plné ručně vyráběných vánočních dekorací, skvělých pochoutek a kulturních akcí.

  • Vánoční trhy ve Warszawě 2022: 25.11.2022 - 6.1.2023
  • Místa konání: Plac Zamkowy

9.) Vánoční trhy, Szczecin (česky Štětín)

Historické město Štětín je skvělou destinací pro pohodový prodloužený víkend. Před Vánoci si ho můžete zpestřit návštěvou některého z vánočních trhů. Bývají na těchto místech: Aleja Kwiatowa, plac Adamowicza a plac Lotników.

  • Vánoční trhy ve Szczecině 2022: 3.12. - 22.12.2022
  • Místa konání: Aleja Kwiatowa, plac Adamowicza a plac Lotników

10.) Vánoční trhy, Poznaň

Poznaň patří k nejstarším polským městům. Tradičně pořádá dva vánoční trhy. První je v historickém centru, druhý na Placu Wolności. Součástí výzdoby jsou tradiční vánoční stromečky, ale i obrovské mlýnské kolo. V minulých letech hostily ledové sochaře, kteří přímo na místě vytvářeli dech beroucí ledové sochy.

  • Vánoční trhy v Poznani 2022: 19.11. - 26.12.2022
  • Místa konání: Stary Rynek a Plac Wolności

vánoční klobása

Co ochutnat na vánočních trzích v Polsku?

Polská kuchyně je bohatá na lahodné speciality, které můžete vyzkoušet při návštěvě našich zahraničních sousedů nejen o svátcích vánočních:

  • Na trzích můžete ochutnat polský šašlik, což jsou špízy z masa marinovaného v omáčce z jogurtu.
  • Dalším jídlem, které doporučujeme, protože v chladném počasí skvěle zahřeje, je polský bigos. Je to směs masa, zelí, cibule a špeku vařena v jednom hrnci.
  • Na trzích bývají také k dostání polské pirožky. Tradičně se plní směsí brambor, tvarohu a opečené cibulky. Někdy se do nich přidává i maso.
  • Tradiční polskou lahůdkou jsou karamelové bonbony Krowki. Ani vánoční trhy v Polsku bez nich nemohou být. Za nás jsou top tipem na malý dárek z výletu.
  • A samozřejmě nemůžete opustit Polsko bez toho, abyste ochutnali pravou krakovskou klobásu!

vánoce v krakově

Tipy na pohodový vánoční výlet do Polska

Pokud jsme vás na lákali na výlet na vánoční trhy v Polsku, máme pro vás několik tipů pro hladký průběh akce.

  • Cestovní pojištění – i když vyrážíte do zahraničí na jeden nebo dva dny, doporučujeme uzavřít cestovní pojištění. Je to jen malý výdaj, který vám ale může ušetřit hodně starostí.
  • Jízdenky, letenky a ubytování – pokud jste se rozhodli prodloužit si výlet na vánoční trhy v Polsku na několik dní, budou se hodit ubytování, jízdenky a nebo letenky výhodně koupené přes cashback.
  • Kreditka je skvělý tip pro placení v zahraničí – v zahraničí doporučujeme používat kreditní, nikoliv debetní, karty. V případě ztráty nebo zneužití je ohrožen pouze kreditní rámec, který navíc vlastní banka. U debetní karty můžete přijít o veškeré úspory. I na trzích už ve stáncích mívají platební terminály. U výběru z bankomatu doporučujeme držet se zlatých cestovatelských zásad.
  • V Polsku se platí zlotým – polskou měnou je polský zlotý. Před cestou doporučujeme zkontrolovat si aktuální kurz.

I když se čas, kdy jsou trhy v Polsku, v menších městech liší, ty velké vánoční trhy v Polsku začínají často už koncem listopadu. Rozsvěcení vánočního stromu pak připadá na prvního prosince. V tuto dobu a také těsně před Vánoci bývají také nejvíce navštěvované. Chcete-li si užít více v klidu, doporučujeme pro návštěvu vybrat druhý nebo třetí adventní víkend.

Tip! Hledáte další inspiraci na vánoční trhy? Podívejte se na naše oblíbené sváteční průvodce pro cestovatele:

* Nejoblíbenější vánoční trhy v ČR a zahraničí
* Vánoce v Německu: Tradice, jídlo a pohádkové adventní trhy
* Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…