Menu

10 x nejprodávanější sněžný skútr v Evropě

Aktualizováno dne 29.12.2021

Sněžný skútr je to nejlepší, co si pro cestování na sněhu můžete pořídit. Výběr sněžného skútru je skoro jako nákup nového auta. Je potřeba sledovat nejrůznější parametry od výkonu přes jeho jízdní vlastnosti až po to, kdo na něm bude jezdit a k čemu se bude používat. Podívejte se na naše tipy a ověřte si, jestli máte vhodné řidičské oprávnění na sněžný skútr.

10 x nejprodávanější sněžný skútr v Evropě
9 minut čtení
Povinné ručení

Sněžný skútr si oblíbíte, pokud si chcete zařádit jako malé děti ve sněhu. V rukou budete mít ale pořádný výkon a stroj, který ne vždy okamžitě uposlechne vaše řídítka. Ačkoliv je skútr výkonný, nejde u něj vždy jen o rychlost jako spíše o zážitek z netradiční jízdy. Na druhou stranu je celá řada skútrů určených na pořádnou práci, které se bez dostatečného výkonu a perfektních jízdních vlastností neobejdou. Pokud o nákupu jen uvažujete, zkuste si sněžný skútr půjčit. Uvidíte, co je pro vás při jízdě důležité.

jízda na sněžném skútru

Jaký sněžný skútr na práci?

První kategorii tipů tvoří skútry, které zastanou práci. Důležité je u nich výkon, ale i stabilita na sněhu. Proto jsme pro vás připravili top pět sněžných skútr, aby vám šla práce pořádně od ruky.

1.) Lynx 69 RANGER

Sníh pro vás neznamená jen radovánky z jízdy, ale také pořádnou dávku práce? Proto je tady všestranný sněžný skútr, který je určený pro pracovní zápřah. Tažení nákladu bude s tímto modelem o poznání jednodušší.

2.) Yamaha Venture Multi Purpose

Tento model je nejprodávanější sněžný skútr v Evropě. To už asi něco znamená. Jde o univerzální mašinu na práci, ale i na zábavu. Díky kvalitě je oblíbený u vlekařů a správců zimních středisek.

3.) Yamaha RS Venture TF

Tento model má už přes 300 kilogramů a jde o poměrně mohutný stroj. Podle zkušeností jezdců tady už nefunguje naklánění do zatáček a napomáhání tělem. Místo toho jde o práci s plynem.

4.) Polaris Titan

Sněžný skútr Titan má ve výbavě zařízení na tahání nákladu, stejně tak i další zařízení pro naložení nákladu. Zároveň však poskytuje jezdci co největší ochranu.

5.) Arctic Cat Bearcat 2000 LT

Arktická kočka je jeden z nejuniverzálnějších sněžných skútrků, které aktuálně můžete zakoupit. Žádná práce mu navíc není cizí.

Tip! Toužíte po skútru, ale nemáte na něj dostatek financí? Podívejte se na nezávislé srovnání půjček zde:

Půjčka od 0% úroku

závody na sněžném skútru

Jaký sněžný skútr na zábavu?

Na sněžném skútru si užijete spoustu legrace. Objevte pocit, kdy si skútr na sněhu žije vlastním životem a vy se jen odevzdáte tomuto pocitu. Nebojte, s výběrem vám pomůžeme. 

1.) Yamaha SRViper M-TX

Tento skútr je docela divočák a čeká vás s ním sportovní svezení. Užijte si jízdu plnou adrenalinu. 

2.) ZR 120

Proč by i děti nemohly vyzkoušet jízdu na sněžném skútru? Jde o napodobeninu pravého sportovního skútru. Je vybavený čtyřtaktním jednoválcem a objemu 120 ccm.

3.) SKI-DOO FREERIDE

Tento sněžný skútr vás doveze úplně kamkoliv, kam budete potřebovat. Zvládne hluboký sníh, ve kterém už běžné sněžné skútry selhávají, ale nebojí se v takových podmínkách ani příkrého kopce. Tento skútr vás prostě nenechá na holičkách.

4.) Polaris Indy 850 Patriot

Polaris Indy je o čisté zábavě, kterou garantují i ostatní, kteří už skútr vyzkoušeli. Je to zároveň skútr, kterého se nemusí bát ani začátečníci. Je intuitivní a chyby odpouští.

5.) Polaris RMK KHAOS

Jsou místa, o kterých jste nikdy netušili, že je navštívíte za sněhu? Teď už si je ani nepředstavujte, rovnou je můžete zažít. S Tímto Polarisem vyjedete i extrémní sklon v terénu. Až se toho pocitu nabažíte, zkuste skoky.

jízda na sněžném skútru

Sněžný skútr a řidičský průkaz

Už máte jasno v tom, že si pořídíte sněžný skútr. Jenže nákupem skútru to nekončí. Překontrolujte si váš řidičský průkaz. Bez platného oprávnění vás při případné kontrole čeká pokuta.

Na sněžný skútr je potřeba vlastnit řidičský průkaz skupiny A. Jde tedy o tu kategorii, ve které jsou zahrnuty motocykly a tříkolová motorová vozidla s výkonem přesahujícím 15 kW. Toto oprávnění je možné získat od 24 let, nebo už ve dvaceti, pokud minimálně dva roky předtím vlastníte oprávnění A2.

Pokud máte sněžný skútr, který má vpředu dvě lyže, můžete na základě nařízení vlády za volant skútru i s řidičským průkazem skupiny B. Třístopý sněžný skútr můžete řídit s řidičským průkazem B od 21 let.

sněžný skútr

Sněžný skútr a povinné ručení

Jako majitel sněžného skútru máte povinnost mít na něj sjednané povinné ručení. Sněžný skútr je vozidlo, které je zapsáno v registru silničních vozidel a je provozováno na veřejné komunikaci. Pokud toto zákonné pravidlo sněžný skútr splňuje, povinnému ručení se nevyhnete. Pojištění platí podle smlouvy na celém území, které je uvedené na zelená kartě. Povinné ručení vám bude platit i v lese, na zamrzlém rybníce, nejen tedy na cestách.

Tip! Aktuální nabídky těchto a dalších pojišťoven do minuty srovnáte v našem nezávislém porovnávači povinného ručení. Zkuste ho zde:

Porovnej nabídky pojišťoven

Jiné možnosti pojištění?

Pokud vám přijde zbytečné platit povinné ručení za celý rok, ačkoliv větší část stojí stroj v garáží, zvažte sezónní pojištění nebo povinné ručení na měsíc (resp. povinné ručení na dobu určitou). Dokonce je možné sjednat na sněžný skútr i havarijní pojištění.

Je jasné, že si na sněžném skútru zkusíte zařádit, ale myslete u toho na vaše bezpečí a vybavte se pořádnou helmou. Dbejte i na bezpečí ostatních. Od věci nemusí být ani vhodné úrazové pojištění. Pokud nemáte vůbec žádnou zkušenost, hodit se může i instruktor, který vám poradí nejen triky, ale i hlavní zákonitosti jízdy.

Tip! Zkontrolujte si aktuální nastavení havarijní pojistky s tím, co je dostupné na trhu. V praktické kalkulačce máte výsledek za pár minut. Nepřeplácíte zbytečně?

Porovnej havarijní pojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…