Menu

4 snadné tipy, jak zútulnit domov

Aktualizováno dne 1.12.2022

Nechte se inspirovat našimi tipy, jak zútulnit domov. Poradíme vám snadné triky, které potěší vaše oko a přemění dům či byt na místo, kde se budete cítit zrelaxováni.

4 snadné tipy, jak zútulnit domov
8 minut čtení
Bydlení

Zima je časem, kdy jste doma více než předtím. I proto byste si měli udělat svůj domov hezkým a útulným. Potom bude každý návrat z chladné a temné zimy na hřejivé a přívětivé místo něčím, na co se budete těšit každý den. Netušíte ale, kde vůbec začít? Nebojte, s námi nemusíte být interiérovým designerem! Tyto 4 ipy, jak zútulnit domov zvládne každý.

interiérový design

Jak zútulnit domov přírodními materiály?

Letošní léto přálo zejména přírodním materiálům – a to nejen, co se týče nábytku, ale i dekorací. Za nejoblíbenější prvky tohoto léta patřil zejména ratan, ale i tropické motivy, které z vašeho domova udělají exotickou dovolenou během okamžiku. Zůstaňte u přírodních materiálů i v zimě. Za ideální považujeme například:

  • tkané koberce
  • ratanové koše i nábytek
  • dřevěný nábytek

Obzvlášť u ručně opracovaného dřeva vynikne ta pravá přirozenost a charakter daného materiálu. Nemluvě o tom, že nábytek ze dřeva vám vydrží i několik desítek let.

Tip! Skvělé kousky, které vám pomohou zútulnit váš byt či dům pořídíte i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na nábytek a bytové doplňky teď najdete v obchodech jako jsou:

* 4home.cz - 4 % z nákupu zpět
* Sconto.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* Decodoma.cz - až 5 % z nákupu zpět

pokojové rostliny

Bez pokojových rostlin se neobejdete

Když zmíněný ratanový nebo dřevěný nábytek doplníte o pokojové rostliny, nemůže váš obývací pokoj vypadat jinak než útulně. Že vám doposavaď každá pokojovka vydržela jen pár dní nebo týdnů? Zkuste si vybrat takovou, která přežije i toto nejhoršího majitele! Patří mezi ně například:

  • Aloe vera
  • Dračinec pruhovaný (bambus)
  • Bokarnea tlustokmenná (sloní noha)
  • Fíkus
  • Filodendron (popínavka)

Doporučení odborníka: Když se soustředíte na to, jak zútulnit domov rostlinami, vždy vybírejte ty v květináči nebo čerstvě řezané. Suché květiny podle feng-shui vytváří negativní energii a symbolizují stagnaci. Tedy opak toho, čeho chcete dosáhnout.

barvy v bytě

Správné barvy pomohou zútulnit domov

Každý ví, že barvy mají velký vliv na lidskou psychiku. I proto je důležité, aby byl váš interiér zařízen ve vhodných barvách a jejich tónech.

  • levandule - Pokud chcete být více klidní, dobře vám poslouží barva v levandulovém odstínu. Hřejivě pak může vypadat také hnědá barva.
  • výrazné barvy - Pokud chcete být trochu odvážnější, doporučujeme vám pohrát si i s výraznějšími barvami, jako je například žlutá či hořčicová na textiliích. Méně výrazné barvy pak můžete použít na podklad, ty výrazné u doplňků.
  • textura - Kromě barev si však můžete pohrát také s texturou. Namísto klasických jednobarevných polštářků můžete sáhnout po nějakém, který je více zdobený. Co se textilií týče, nikdy s nimi nešetřete. Jsou to právě ony, které vašemu bydlení dodají na pocitu klidu a pohody. Útulnější domov může být tak jen otázkou stylingu.

Tip! V případě, že plánujete větší rekonstrukci domu nebo bytu a chcete si na ni půjčit, doporučujeme, abyste si nejdříve srovnali nabídky jednotlivých bank:

Porovnej nabídky bank

interiérový design

Vsaďte na příjemné vůně

Chcete se cítit opravdu spokojeně a uvolněně? Pak zaútočte i na vás dalším smysl, kterým je čich. Do voňavého domova se vám bude vstupovat snáze než někam, kde to doslova páchne. Využít můžete nejen:

  • vonné svíčky
  • aromalampičky
  • vonné tyčinky
  • difuzéry

Hezky to u vás bude vonět i ve chvíli, kdy budete péct vánoční cukroví. Skořice, vanilka, ale i další vánoční vůně dodají vašemu domovu na pravé pohodě. Máte své vlastní zaručené tipy, jak zútulnit domov? Neváhejte se o ně s námi podělit dole v komentářích.

Ještě by se mohlo hodit... Způsobů, jak zútulnit domov, je hodně. Mohou vám k tomu dopomoci i naši další průvodci moderním bydlením:

* Venkovský styl bydlení, který vykouzlí klid na duši
* Kolik stojí rekonstrukce koupelny a na co si dát pozor?
* Zařizování bytu nebo domu: Podívejte se na nejčastější chyby!

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.