Menu

8 tipů, jak získat peníze a zbavit se škodlivých finančních návyků

Aktualizováno dne 3.11.2021

Vyťukali jste do okénka internetového vyhledávače frázi „jak získat peníze“ v očekávání, že vám vyplivne nespočet tipů, jak vydělat velké jmění? Ty zde najdete, a dokonce osm. Zaměřme se ale na skutečné jádro věci, a tím je důvod, proč vůbec tuto frázi hledáte. Proč nemáte dostatek peněz, proč se potácíte ve finančních problémech? Pojďme si posvítit na skutečnou příčinu vašeho peněžního nedostatku.

8 tipů, jak získat peníze a zbavit se škodlivých finančních návyků
21 minut čtení
Spoření

Každý na tomto světě je předurčen k úspěchu. Pokud jste toho vašeho ještě nedosáhli, možná jste nezkusili všechny možné cesty, nebo máte nějaký škodlivý finanční návyk. Pojďme si je představit a zjistit, jak získat peníze. Někdy totiž stačí i jen přehodnotit aktuální situaci a zaměřit se na její zlepšení.

sekání trávy

Vykonávání nesprávné činnosti

Dřete se každý den jako mezek ve vyčerpávající a mizerně placené práci? Nebo už jste půl roku na pracovním úřadě? V obou případech může být na vině nevyužití vašeho skutečného potenciálu.

Jak zjistit, jestli vykonáváte správnou činnost?

Vy se ptáte na otázku, jak získat peníze? Zamyslete se nad tím i opačně - proč by vám někdo měl velké peníze vůbec dávat? Ekonomické zákony fungují neúprosně  - na trhu jsou vždy nejcennější věci, které splňují dva parametry:

  • Je jich nedostatek
  • Jsou kvalitní

Splňujete je? Umíte něco, co umí málokdo? Děláte to ve vysoké kvalitě? Pokud ano, přeskočte ve čtení článku na další bod s názvem Práce v nesprávné firmě/lokalitě. Pokud ne, zřejmě byste měli něco přehodnotit. Proč každý den vstáváte, abyste dělali něco naprosto všedního a průměrného, co by dokázal každý druhý? Pokud vás navíc tato činnost nebaví, nemůžete ji ani dělat kvalitně.

Jak začít vykonávat činnost, za kterou budete štědře placeni?

Klíčem je začít se živit vaším koníčkem. Víme, zní to jako to největší klišé na světě. Pravdou ovšem je, že nikdy nevyniknete v něčem, co vás nebaví. V nudné a ubíjející činnosti budete vždy maximálně průměrní. Možná máte nějakou vášeň nebo sen, který jste se vždycky báli uskutečnit. Pokud nemáte, zamyslete se nad tím, co vás bavilo v dětství. Popřípadě si udělejte nějaký online test na zjištění vhodného povolání pro vás.

Jak udělat z koníčku profesi?

A až tu činnost objevíte? Věnujte dostatek času přemýšlení, jak z tohoto koníčku udělat výdělečnou činnost. Baví vás plést? Začněte své výrobky prodávat na Fler.cz.

Milujete cestování a kontakt s lidmi? Což takhle začít pracovat jako turistický průvodce? V době covidové můžete toto řešit i online přes AirBnB, kde je možnost prodávat např. internetové procházky vaším městem nebo naučit cizince vařit tradiční knedlo-vepřo-zelo.

pracovní pohovor

Práce v nesprávné firmě/lokalitě

Děláte něco, co vás baví, děláte to i kvalitně, ale nad výší (nebo spíš níží) vašeho platu by jeden zaplakal? Možná svůj talent a energii věnujete nesprávné firmě. Pokud váš nadřízený na vaši žádost o zvýšení platu nepřistoupí, porozhlédněte se po jiných možnostech. Začněte odpovídat na pracovní inzeráty a chodit na pracovní pohovory.

Online práce z domova

Je pravda, že například v Ústeckém kraji nebo v Karvinné si člověk nemůže tolik vyskakovat, jako třeba v Praze. Pokud bydlíte v některém z chudších regionů, zkuste vaši práci nabídnout jinde. Řešením může být práce na jiném, než českém trhu.

Vyzkoušejte třeba stránku Upwork.com, kde můžete nabídnout svou práci (například zákaznický servis, administrativu, překladatelství) a dělat ji na dálku z domova. Výhodou je, že řada poptavatelů pochází z USA, tudíž vám můžou nabídnout mnohem vyšší hodinovou mzdu, než v Česku.

Práce mimo rodnou hroudu

Pokud jste mladí a bez závazků, nebraňte se přestěhování za prací do většího města, nebo sezónní práci v cizině. Například na Islandu je minimální mzda 59 562 Kč, v Německu 40 504 Kč. Jak jsou na tom všechny země EU, ve kterých je stanovena minimální mzda si potom představíme v přehledné tabulce:

Stát EU Minimální měsíční mzda Minimální hodinová mzda
Belgie 1 626 EUR (asi 41 551 Kč) 9,67 EUR (asi 247 Kč)
Bulharsko 650 BGN (asi 8 501 Kč) 2,07 EUR (asi 53 Kč)
Česká republika 15 200 Kč 90,50 Kč
Estonsko 654 EUR (asi 16 714 Kč) 3,86 EUR (asi 99 Kč)
Francie 1 590 EUR (asi 40 633 Kč) 10,48 EUR (asi 268 Kč)
Chorvatsko 4 688 HRK (asi 15 900 Kč) 23,44 HRK (asi 80 Kč)
Irsko 1 724 EUR (asi 44 047 Kč) 10,50 EUR (asi 268 Kč)
Litva 730 EUR (asi 18 651 Kč) 4,47 EUR (asi 114 Kč)
Lotyšsko 500 EUR (asi 12 775 Kč) 2,93 EUR (asi 75 Kč)
Lucembursko 2 202 EUR (asi 56 257 Kč) 12,73 EUR (asi 325 Kč)
Maďarsko 200 000 HUF (asi 14 187 Kč) 1 106 HUF (asi 78 Kč)
Malta 785 EUR (asi 20 056 Kč) 4,53 EUR (asi 116 Kč)
Německo 1 585 EUR (asi 40 504 Kč) 9,50 EUR (asi 243 Kč)
Nizozemí 1 701 EUR (asi 43 459 Kč) 9,82 EUR (asi 251 Kč)
Polsko 3 010 PLN (asi 16 681 Kč) 19,70 PLN (asi 109 Kč)
Portugalsko 776 EUR (asi 19 838 Kč) 4,13 EUR (asi 106 Kč)
Rumunsko 2 550 RON (asi 13 175 Kč) 14,37 RON (asi 74 Kč)
Řecko 758 EUR (asi 19 371 Kč) 3,94 EUR (asi 101 Kč)
Slovensko 646 EUR (asi 16 519 Kč) 3,71 EUR (asi 95 Kč)
Slovinsko 1 024 EUR (asi 26 185 Kč) 5,88 EUR (asi 150 Kč)
Španělsko 1 125 EUR (asi 28 768 Kč) -

Zdroj: Wikipedia, minimální měsíční plat je počítán jako 12 plateb ročně

V případě, že bydlíte v jednom z nejchudších regionů České republiky, kde nemáte nejmenší šanci o zavadit o pracovní nabídku, vycestujte každý rok na omezené množství času za prací do ciziny. Z vydělaných peněz pak můžete žít celý rok. Dejme tomu, že každý rok na 5 měsíců odjedete za prací na Island. Z vydělaných peněz můžete pohodlně vyžít po zbytek roku, aniž byste museli hnout prstem.

Tip! Na cestu do zahraničí si nezapomeňte přibalit cestovní pojištění. Pořídit si ho můžete i pár kliky online:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

nákupní horečka

Špatné hospodaření s penězi

Možná máte dobře placenou práci, ale vždy týden před výplatou už nemáte ani na oběd. Řešením je lepší organizovanost ve vašich výdajích. Zaveďte si trvalý příkaz z vašeho běžného účtu na spořicí účet. Nebo využijte mobilní aplikace Spendee, díky které získáte přehled o vašich příjmech a výdajích.

Nebo zkuste snížit vaše běžné výdaje. Věděli jste, že porovnáním cen elektřiny, povinného ručení a dalších služeb můžete ročně ušetřit přes 43 000 Kč?

Tip! S výběrem levnějšího dodavatele elektřiny můžete začít v našem porovnávači. Zdarma ho vyzkoušejte zde:

Najděte levnějšího dodavatele elektřiny

české peníze

Jak získat peníze relativně rychle?

Nastínili jsme vám tři možné odpovědi, které můžou být příčinou vašeho finančního nedostatku. Co když ale chcete pokrýt jen dočasný peněžní výpadek? Odpověď na tuto otázku je víc než jednoduchá. Svět je různorodé místo a nabízí nespočet možností, jak získat peníze. Když už jste tento článek s takovou zvědavostí rozklikli, poradíme vám některé z nich.

prodej starých věcí

1.) Prodej nepotřebných věcí

Pokud potřebujete peníze skutečně naléhavě, prodej vašeho majetku představuje jeden z nejrychlejších způsobů. Pro prodej využijte například:

  • Facebook Marketplace
  • webovou stránku Aukro
  • tematické skupiny na Facebooku (Bazar Praha, Nábytek Brno, apod.)

Pro větší úspěch vaše věci nafoťte na atraktivním jednolitém pozadí (nejlépe bílém) a přidejte podrobný popis produktu, aby bylo ihned jasné, o co se jedná a k čemu zboží slouží.

doporuč a získej

2.) Doporuč a získej

Představte si, že byste byli placeni za čas, který trávíte s vašimi přáteli a známými. Jdete na pivo, a získáte za to tisícovku. Setkáte se s kamarádkou na kafe a zanedlouho je na vašem účtu objeví 5 000 Kč. 

Věděli jste, že přes náš portál můžete nejen ušetřit peníze, ale i nějaké vydělat? Pokud nějaký produkt na webu Porovnej24 doporučíte vašemu známému a on si jej sjedná, férově se s vámi rozdělíme o provizi.

Jak získat peníze s Porovnej24.cz? Když si u nás porovnáte ceny, automaticky vám vytvoříme klientskou zónu, ve které najdete váš unikátní link (url odkaz). Když jej pošlete kamarádovi a on si sjedná některý produkt, poskytneme vám odměnu. Zde jsou příklady průměrných odměn, které u nás můžete vydělat.

Produkt Průměrná provize Typ provize
Elektřina 1000 Kč fixní odměna
Povinné ručení 1000 Kč 10 % ze zaplaceného pojistného
Hypoteční úvěr 8000 Kč 0,4 % z čerpané hypotéky

Modelový příklad:

Spočítáte si, že srovnáním nabídek trhu ušetříte na povinném ručení přes 2 000 Kč ročně. To se vám líbí a rádi byste stejnou výhodu také doporučili rodině, kamarádům a známým.

Po sjednání levnějšího povinného ručení se tedy zastavíte ve své klientské zóně, kliknete na Doporuč a získej a srovnání doporučíte dalším lidem na Facebooku, emailem, smskou nebo přes Messenger. Stejné srovnání povinného ručení udělá přes tento link i vaše sestřenice, zjistí, že by také ušetřila, levnější povinné ručení si tedy sjedná a vy za doporučení této slevy dostanete 1 000 Kč.

Chcete vědět více o programu Doporuč a získej? Zastavte se na našich stránkách ZDE.

přivýdělek

3.) Odměna za vaše běžné činnosti

Ano, pokud máte nedostatek peněz, můžete si najít brigádu, kterou budete dělat po večerech, nebo o víkendu. Ale proč byste to dělali, když můžete být placeni za to, co děláte běžně? Pokud čatso venčíte svého psa, vyvěste inzeráty, že nabízíte venčení domácích zvířat. Při vaší pravidelné procházce můžete hafanů venčit víc, a vydělat si peníze navíc.

Pokud často musíte někam dojíždět autem, nechte se odměnit za spolujízdu. Na Bla Bla car můžete zveřejnit čas a datum, kdy se někam chystáte. Když se k vám připojí další pasažéři, můžete na cestě vydělat.

finanční záloha

4.) Záloha

Jestli jste v pracovním poměru a nějak jste nevyšli s výplatou, neváhejte vašeho zaměstnavatele požádat o zálohu na mzdu. Znamená to, že vám část výplaty dá předem. Jedná se o běžný zaměstnanecký benefit, který poskytuje velké množství firem.

online půjčka

5.) Půjčka zdarma

Nezaujal vás ani jeden ze zmiňovaných způsobů, jak získat peníze? Jednou z možností může být i půjčka. Některé firmy umožňují čerpání první půjčky zdarma, tzn. bez úroků a poplatků. U takových půjček si však zjistěte přesné podmínky ve smlouvě (například sankce za zpoždění při splácení).

Tip! Máte obavy, že při výběru půjčky sáhnete vedle? Využijte našeho nezávislého porovnání nabídek trhu. Pár kliky zjistíte, kdo má k dispozici tu nejvýhodnější půjčku:

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

dům s bazénem
Investice do nemovitostí: Kde a jak s ní začít? Za jak dlouho se vám vrátí?
29.8.2022

Z posledních průzkumů vyplývá, že v současné době do nemovitostí investuje 15 % Čechů, protěže věří, že volné finance nejlépe zhodnotí právě nemovitost. Láká investice do nemovitostí i vás? Poradíme vám, jak s investováním začít.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?