Menu

Benzín vs nafta: Jaké jsou výhody a nevýhody benzinových a dieselových motorů?

Aktualizováno dne 23.6.2022

Pokud uvažujete o koupi nového vozu, zřejmě už máte jasno, jaký model a barvu chcete. Volba mezi dieselovým a benzinovým motorem však tak snadná nebývá. Posvítili jsme si na to, jaké jsou charakteristiky těchto dvou typů motorů ve velkém přehledu s názvem Benzín vs nafta.

Benzín vs nafta: Jaké jsou výhody a nevýhody benzinových a dieselových motorů?
9 minut čtení
Povinné ručení

Když si uděláme porovnání benzín vs nafta, tak hlavní rozdíl spočívá především v typu paliva a samotné konstrukci motorů. Zájemce o koupi vozu však bude především zajímat, jaký dopad bude mít tato volba na jeho běžný život. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody benzinových a dieselových motorů?

benzinová pumpa

Výhody benzínového motoru

  • Levnější pořizovací cena. Obecně platí, že automobily s benzinovým motorem bývají levnější (přestože na trhu se ojediněle vyskytnou i vozy, u kterých je tomu naopak). To je 1:0 pro benzínový motor v souboji benzín vs nafta.
  • Menší hlučnost. Jízda s benzínovým motorem bývá většinou příjemnější díky tiššímu zvuku a jemnějším vibracím. Rovněž při brždění se vyznačují menší hlučností díky podtlaku, kterou písty vytvářejí za škrtící lapkou motoru.
  • Nižší náklady na údržbu. Oprava benzínového motoru vychází levněji, než u dieselového.
  • Vyšší komfort při řízení. U benzínového motoru se dočkáte pružnější akcelerace a větší pocitové rychlosti, než u dieselového motoru.
  • Menší riziko nenastartování. Benzín je velmi odolná kapalina, která vzdoruje i velmi nízkým teplotám. Tudíž v zimních měsících zřejmě budete mít menší problémy s nastartováním, než majitelé aut s dieselovým motorem.

Tip! Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo povinné ručení v porovnání benzín vs nafta v naší online kalkulačce. 

Porovnej povinná ručení

benzínový motor

Nevýhody benzínového motoru

  • Benzínový motor má vyšší spotřebu paliva, než diesel.
  • Menší výkon při nízkých otáčkách. Tady je prostě v souboji benzín vs nafta dieselový motor jasným vítězem.
  • Motor je náchylnější k opotřebení. Benzínové motory bývají choulostivější na kvalitu paliva, což může vést k jejich rychlejšímu opotřebení.
  • Dražší palivo. V současné době je benzín dražší, než nafta. Tento rozdíl je však halířový a je možné, že časem se cenové rozdíly mezi oběma komoditami úplně vyrovnají. Však se sami podívejte na vývoj cen za poslední roky:
Datum Cena benzínu (Natural 95) Cena nafty
21.6.2019 33,19 Kč / 1 litr 32,27 Kč / 1 litr
21.6.2020 26,82 Kč / 1 litr 26,49 Kč / 1 litr
21.6.2021 32,49 Kč / 1 litr 30,43 Kč / 1 litr
21.6.2022 47,91 Kč / 1 litr 47,71 Kč / 1 litr

Zdroj: Kurzy.cz

diesel

Výhody dieselového motoru

  • Nižší spotřeba pohonných hmot. Dieselové motory spotřebují na vzdálenost sto kilometrů zhruba o dva až tři litry paliva méně. Jsou tudíž k nezaplacení pro řidiče, kteří jezdí dlouhé trasy, či do služebních automobilů.
  • Cena automobilu klesá pomaleji. Hodnota vozů s dieselovým motorem je stabilnější, než těch na benzín. Vyplatí se tedy vlastníkům těch vozů, kteří jej plánují za nějaký čas prodat.
  • Poradí si s vyšší zátěží. Dieselový motor je vhodný do terénních vozů, dodávek, nebo i běžných aut, které často převážejí náklad či větší počet osob.
  • Má delší životnost. Díky tomu, že nafta na rozdíl do benzínu postupem času nesmývá olejový povrch z válců, je dieselový motor odolnější vůči opotřebení.
  • Levnější cena paliva. Nafta je v současné době levnější, než benzín.

Tip! Přemýšlíte, kde ještě ušetřit? Autodoplňky, motorové oleje, autodíly a další příslušenství můžete nakoupit přes cashback, kde za každý nákup dostanete zaplaceno. Aktuálně najdete zajímavé cashbacky např. na:

* Autohotarek.cz
* Torriacars.cz
* AliExpress.com

dodávka diesel

Nevýhody dieselového motoru

  • Vyšší pořizovací cena. Automobily s dieselovými motory se většinou pohybují ve vyšší cenové relaci.
  • Citlivost na klimatické vlivy. Dieselový motor je háklivější na nižší teplotu či vlhké prostředí.
  • Nehodí se na krátkodobé popojíždění. Dieselový motor se výrazně opotřebovává při městských projížďkách a krátkých vzdálenostech.
  • Vyšší hlučnost. Dieselový motor je zvukově výraznější při startování či brždění. Za jízdy můžete pociťovat silnější vibrace, než u benzínového motoru.

Tip! Ať už v souboji benzín vs nafta vyhraje první nebo druhý typ motoru, doporučujeme si k financování srovnat nabídky bank a dalších finančních institucí. Jedině tak se ujistíte, že si zvolíte tu nejlepší půjčku na auto:

Porovnej půjčka na auto

parkování

Benzín vs nafta: výsledky srovnání 

Dieselový motor se hodí spíše pro delší trasy a pro větší zátěž vozidla. Po automobilu s benzínovým motorem nejspíš sáhnou ti lidé, kteří se řadí mezi městské řidiče a chtějí si užít vyšší komfort při jízdě.

Tip! Ceny benzínových a dieselových vozů můžete teď nově porovnat v našem online autobazaru! Najdete v něm přes 30.000 ojetých aut.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…