Menu

Bydlení v podkroví: Výhody a nevýhody podkrovních bytů + Originální tipy, jak je zútulnit

Aktualizováno dne 6.4.2021

Bydlení v podkroví budí romantické představy o tajemných zákoutích, dřevěných trámech a oknech zasazených v zešikmené střeše, kterými jde pohodlně pozorovat hvězdnou oblohu. Je podkrovní byt skutečně tak výhodný? A co by si měl člověk ohlídat, pokud se pro takový typ žití rozhodne?

Bydlení v podkroví: Výhody a nevýhody podkrovních bytů + Originální tipy, jak je zútulnit
7 minut čtení
Bydlení

Objevili jste zajímavý podkrovní byt a uvažujete o nastěhování? Nebo bydlíte v domě, ve kterém byste rádi renovovali půdní prostory a rozšířili si tak obytný prostor? Čtěte, jaké výhody a úskalí má život ve výšinách a inspirujte se nápady, jak tento prostor dovést k dokonalosti.

podkrovní byt

Podkrovní byt a jeho světlé a stinné stránky

Výhody bydlení v podkroví

  • Originální prvky, dodávající interiéru atraktivní vzhled (dřevěné trámy, cihlové stěny, prkenné podlahy, atd.)
  • Více světla než v nižších patrech se dočkáte, pokud je váš podkrovní byt vybaven dostatečným počtem oken. To je výhodou hlavně v krátkých zimních dnech, ve kterých byty v přízemí pozdě odpoledne musí svítit, ale v podkroví si ještě můžete užívat denního světla.
  • Větší soukromí, které je dáno nejvyšším patrem a zešikmenou střechou, tudíž vám nikdo z ulice ani z protilehlého domu nebude hledět do oken.
  • Možnost snadnějšího rozdělení prostoru na více místností díky trámům. Zatímco v klasických bytech se případná zástěna nemá za co uchytit, u podkrovních prostor můžete díky trámům snadno nainstalovat závěsy nebo posuvné dveře.

Tip! Přemýšlíte nad koupí podkrovního bytu? Nejdříve se podívejte, kde právě teď dostanete nejvýhodnější hypotéku. Hypoteční kalkulačka vám během minuty srovná nabídky 11 bank:

Porovnej hypotéky

Nevýhody bydlení v podkroví

  • Horko v létě. Kvůli tomu, že je podkrovní byt přímo pod střechou, se v něm můžete v letních měsících potýkat s vyššími teplotami.
  • Hlučnost při dešti. Připravte se na to, že žádný déšť rozhodně nepřeslechnete a zatímco v nižších patrech si lijáku lidé nemusí ani všimnout, vy přes něj neuslyšíte váš oblíbený seriál na obrazovce.
  • Výraznější náklady na pořízení nábytku. Bydlení v podkroví většinou neumožňuje nakoupit levný sériový nábytek, ale vyžaduje vybavení navržené na zakázku, které bude svým tvarem do tohoto atypického prostoru zapadat.
  • Nutnost častější rekonstrukce. Podkrovní byty jsou více vystavovány teplotním rozdílům a působením klimatických vlivů. Proto se dá očekávat, že například okna budete muset vyměnit po kratší době, než u klasického bytu.

Výčet výhod a nevýhod vás od bydlení pod střechou neodradil? Zjistěte, jak se dá s podkrovními prostory čarovat.

podkrovní byt

Inspirace pro bydlení v podkroví

Podkrovní byt může být jedním z nejkrásnějších způsobů bydlení. Nechte se inspirovat chytrými řešeními ze zahraničí:

1) Využijte původní povrchy

V půdním prostoru (zvláště pokud je nezrenovovaný) můžete narazit na spoustu původních prvků, se kterými se dá skvěle pracovat. Může jimi být i neomítnutá cihlová zeď.

2) Vsaďte na romantiku

Vše, co vám kdy v běžném bytě přišlo příliš přeslazené až kýčovité (světelné řetězy, svíčky, nadýchané závěsy) se bude v podkroví skvěle vyjímat.

Tip! Boho a romantické dekorace si můžete pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na bytové doplňky teď najdete na:

* 4home.cz - 4 % z nákupu zpět
* Vivre.cz - 8 % z nákupu zpět
* Butlers.cz - 7 % z nákupu zpět

3) Buďte rustikální

Pozvat rustikální styl do běžného bytu je obtížnější, než v podkrovním bydlení. Díky dřevěným trámům podkroví přímo vybízí k obložení stěn dřevem nebo pořízení autentických dekorací.

4) Využijte každý prostor

V textu výše jsme psali o tom, že podkrovní byt vyžaduje nábytek navržený na míru. Když si jej pořídíte, můžete si celý prostor přehledně zorganizovat a využít na maximum i stropní části pokojů.

5) Pořiďte si houpací síť

Co může být víc uklidňující, než po návratu z práce zrelaxovat v houpací síti? Bydlení v podkroví umožňuje houpací sítě snadno navázat na trámy nebo sítí rovnou nahradit část klasické podlahy.

6) Kombinujte barvy

Díky členitosti podkroví můžete v bytě natřít stěny různými barvami, aniž by to působilo přeplácaně.

Tip! Bydlíte už v podkroví nebo jiném bytě? Nezapomeňte na pojištění domácnosti. U nás snadno porovnáte nabídky trhu a najdete o 30 % výhodnější pojištění pro každého:

Spočítejte si pojištění domácnosti

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.