Menu

Do čeho investovat v roce 2021? Investice, které vynášejí nejvíce

Aktualizováno dne 11.6.2021

Máme za sebou nelehké období. Zdravotní krize se snad pomalu dostává pod kontrolu, ale jak velké budou ekonomické následky, se ještě uvidí. I dnes však platí, že každá krize přináší možnosti k investování. Podívejme se do čeho investovat.

Do čeho investovat v roce 2021? Investice, které vynášejí nejvíce
10 minut čtení
Investice

Tak jako v jiných krizích jsou zde těžce zasažené obory, které se budou velice dlouho vzpamatovávat. Na druhé straně je ale mnoho oborů, které zažívají nebývalý růst. Spousta věcí, které jsme byli zvyklí dělat offline se přesunula z velké části do online světa. Vznikly nové firmy a jiné se transformovaly. Zároveň lidé nemohli tolik utrácet. Nejezdilo se na dovolené, obchody byly zavřené. Narostly úspory domácností. Je načase zvážit do čeho investovat peníze, aby vydělávaly a zajistily příjemnou budoucnost.

Starup

Kam uložit milion?

Otázku je lepší položit jinak. Do čeho investovat, aby mi můj milion korun vydělal co nejvíce, ale abych snížil riziko ztráty. Některé investice jsou totiž velmi výnosné, ale zároveň jsou také velice rizikové. Nejlepší strategií je tedy rozložit peníze mezi různé investice. Část klidně vložit do investic s vyšší rizikovostí, ale zbytek investovat opatrněji. Zkušení investoři doporučují například kombinaci akcií, nemovitostí a podílových fondů.

Tip! Pokud chcete mít dostatečnou peněžní zásobu a vyčkat na příležitost k levným investicím, nemusíte nechat vaše peníze zahálet. Na spořicím účtu můžete získat úrokovou sazbu až 3 %. 

Porovnej spořící účty

Kam investovat?

Do čeho investovat v roce 2021?

Podívejte se na devět možností, jak naložit s volnými peněžními prostředky, které jste dosud měli na spořicích účtech s omezeným výnosem v řádu několika málo procent. I když se doporučuje ponechat si část prostředků rychle dostupných, je dobré zbytek investovat. Minimalizujete tak riziko znehodnocení peněz inflací. Kde investovat v tomto roce?

1.) Akcie do inovativních podniků jsou zajímavou investicí

Zdravotní krize si žádala rychlá a inovativní řešení. Vyrostlo mnoho firem, které se na řešení pandemie podílely. Zároveň je zde mnoho podniků, které přináší inovativní využití přírodních zdrojů nebo změny v automobilovém průmyslu. Akcie v rostoucích oborech jsou nejčastější odpovědí na otázku, kam uložit peníze, aby vydělávaly.

Počítejte s vyšším rizikem, ale šance na dobrý výnos jsou vysoké. Výhodou je vysoká likvidita akcií.

  • Alphabet
  • Alibaba
  • Amazon.com
  • Carnival
  • Sony
  • Just Eat Takeaway

2.) Kryptoměny jsou adrenalinovou investicí

I když mají kryptoměny podle odborníků stále velký potenciál růstu, je to investice spíše pro otrlé. Stačí totiž jen pár postů Elona Muska a trh kryptoměn se otřásá v základech.

Mezi populární kryptoměny patří Bitcoin a Ethereum.

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Tether
  • Binance USD
  • Cardano
  • Litecoin
  • Bitcoin Cash

3.) Investice do nemovitostí stále lákají

Ceny nemovitostí v některých oblastech (především Praha, Brno) atakují svůj strop. I tak je dobře zvolená nemovitost stále dobrou investicí. Populární jsou nemovitosti určené k bydlení, rekreaci i zajímavé pozemky. U nemovitosti nemusíte čekat pouze na její zhodnocení v čase. Můžete ji pronajmout nebo v ní rozjet vlastní podnikání.

Pokud se nechcete zabývat nájemníky a údržbou nemovitosti, můžete své finance vložit do nemovitostního fondu. Příkladem je Reico České spořitelny nebo třeba Accolade Industrial Fund.

Tip! Našli jste skvělou nemovitost, ale vaše úspory pokryjí pouze část ceny? Spočítejte si, na kolik by vás vyšla hypotéka na zbytek pořizovacích nákladů.

Porovnej hypotéky

4.) Fondy kvalifikovaných investorů „venture debt“

Tyto fondy se specializují na půjčky firmám, které mají dobrý start a chtějí se dále rozvíjet. Fondy jsou určeny pro investory s dobrým přehledem o dění na trhu a mohou investovat větší částky. Typicky více než milion korun.
V Čechách je prvním takovým fondem Conseq Venture Debt, který se specializuje na rychle rostoucí technologické společnosti.

5.) Podílové fondy

Vstup do podílových fondů vám nabídne zkušený bankéř snad v každé bance v České republice. Dlouhodobý výnos z podílu ve fondu není špatný, ale počítejte s vysokými poplatky. Výhodou je velká diverzifikace portfolia ve fondech a tím i snížení rizikovosti investice. Z dlouhodobého hlediska je to velmi výhodná investice.

Podílových fondů je na trhu mnoho. Liší se provozovatelem (banka či investiční společnost), předmětem investování a samozřejmě i výsledky. Podívejte se na velké srovnání podílových fondů.

6.) P2P půjčky

Jsou to půjčky, kde lidé půjčují lidem přes určitou platformu. V ČR je to typicky Zonky. Výhodou je vyšší výnos než u spořicího účtu, vykoupený pouze mírně zvýšenou rizikovostí investice. P2P půjčky nejsou typické krátkodobé investice, ale z námi uváděných možností může být návratnost nejrychlejší.

7.) Vlastní podnikání

Investice do vlastního podniku je vždy skvělá. Ideální je, pokud už máte fungující firmu a část zisku reinvestujete zpět do podnikání. Do podnikání se ale můžete pustit prakticky kdykoliv. Chce to jen dobrý nápad. Investovat lze vlastní peníze nebo využít k financování půjčku.

8.) Zhodnocení úspor v penzijním spoření

Možná tento bod překvapí. Nicméně pouze na první pohled. Otázka, jak nejlépe investovat, totiž není jen o nejvyšším výdělku, ale také o spolehlivých investicích, které vás zajistí na stáří.

9.) Investice do drahých kovů.

Zlato je obecně bráno jako uchovatel hodnoty. Nečekejte vysoký výnos, ale spíše stabilní pomalý růst. Přesto je vhodné část investic do zlata vložit. Zajímavěji může znít investice do stříbra, protože to je využíváno i v průmyslové výrobě.

Tip! Jaký druh investice je aktuálně nejvýhodnější najdete v naší investiční kalkulačce. Zkuste ji:
Investiční kalkulačka

dovolená

Nejlepší investice

V náročné době můžeme mít někdy tendenci zapomínat na péči o sebe a rodinu. Nezapomínejte proto investovat do sebe. Vzdělávejte se. Každý rok si dopřejte delší dovolenou, kde si odpočine tělo i hlava. Z Prahy létají přímé lety, se kterými jste na dovolené za chvíli. Pečujte o vaše zdraví. Udržujte se v dobré kondici. A užívejte si chvíle s vašimi blízkými. Dobře diverzifikovaná investice času je zcela zásadní pro spokojený život.

„Ty nejlepší věci v životě mě nestály žádné peníze. To nejcennější, co všichni máme, je náš čas.“ Steve Jobs, Apple

Stojíte-li před rozhodnutím, jak nejlépe naložit s úsporami a do čeho investovat, poraďte se s odborníky. Zkušení makléři vám doporučí portfolio investic, které sedne vašemu osobnímu nastavení i možnostem.

Mohlo by vás zajímat

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

dům s bazénem
Investice do nemovitostí: Kde a jak s ní začít? Za jak dlouho se vám vrátí?
29.8.2022

Z posledních průzkumů vyplývá, že v současné době do nemovitostí investuje 15 % Čechů, protěže věří, že volné finance nejlépe zhodnotí právě nemovitost. Láká investice do nemovitostí i vás? Poradíme vám, jak s investováním začít.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?