Menu

Celoroční vs sezónní povinné ručení motocyklu: Které se vyplatí více?

Aktualizováno dne 10.12.2021

Máte motorku, kterou s příchodem deštivých a chladných říjnových dnů zazimujete a na cesty vyrážíte znovu až když je teplo a příroda je více než jen jarní? Možná vás v takovou chvíli napadne, proč máte dále platit za povinné ručení, když motorku nepoužíváte, a jestli neexistuje nějaké řešení, jak se platbám legálně vyhnout. Právě vy byste mohli zvážit sezónní povinné ručení.

Celoroční vs sezónní povinné ručení motocyklu: Které se vyplatí více?
10 minut čtení
Povinné ručení

Sezónní povinné ručení je užitečné pro ty řidiče, kteří automobil nebo motorku používají jen určitou část roku. Své příznivce má v řadách řidičů veteránů, motorek, sportovních automobilů, obytných vozů, karavanů, kabrioletů, čtyřkolek nebo prostě jen svátečních řidičů, kteří ví, že v zimě jezdit nechtějí a nebudou. Kromě sezónního povinného ručení jsou na trhu i jiné varianty, jak ušetřit, když jezdíte jen určitou část roku. Jde o uložení značek do depozitu a povinné ručení na měsíc.

autonehoda

Jak funguje sezónní povinné ručení

Sezónní povinné ručení je platné po celý rok, smlouva se uzavírá na dobu neurčitou, pojištění se nepřerušuje. Krytí případných škod se ale vztahuje jen na předem dané měsíce. Po dobu odstavení vozidla, tedy v období mimo sezónu, není nutné ukládat značky do depozita. Ušetříte tak za administrativní poplatek a čekání na úřadě.

Sezónní povinné ručení

Sezónní povinné ručení má vždy ve smlouvě uvedené, kdy je počátek a konec sezóny, za kterou pojistník platí pojistné. Letní období bývá od začátku dubna do konce října, zimní sezóna od začátku listopadu do konce března. Každá pojišťovna si ale může sezónní pojištění nastavit podle svého. U ČPP je možné si délku sezóny zvolit, a to na nejméně 3 měsíce a nejvíce 10 měsíců. Tato sezóna se pak po celou dobu trvání pojištění každoročně opakuje.

Nevýhody

Nevýhodou je, že nesmíte vyjet na silnice mimo pojištěné měsíce. Pokud pojištěný způsobí pojistnou událost mimo sjednanou sezónu, má pojistitel právo vymáhat náhradu toho, co za něho plnil.

Prověřit cenu

Cena za sezónní povinné ručení je výhodnější než platit povinné ručení za celý rok. Pokud byste si ale přepočítali cenu obou pojištění na jeden měsíc, vyšlo by z tohoto srovnání sezónní povinné ručení hůř.

Tip! Před tím, než si povinné ručení sjednáte, porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější právě pro vás. Pokud už povinné ručení máte, podívejte se, že neplatíte více než musíte.

Porovnej povinné ručení

zima

Celoroční vs sezónní povinné ručení

Sezónní povinné ručení je oproti celoročnímu povinnému ručení levnější. Pro srovnání cen využijte klasicky srovnávač povinného ručení. Z něj zjistíte, která pojišťovna má celoroční povinné ručení nejvýhodnější a které produkty vám více vyhovují. S dalším sjednáváním vám pak rádi pomohou na infolince.

  Sezónní povinné ručení Celoroční povinné ručení
Cena celkem celková částka je nižší celková částka je vyšší
Cena za měsíc v přepočtu je dražší v přepočtu je levnější
Smlouva na dobu neurčitou na dobu neurčitou
Bonus/malus je zohledněn je zohledněn
Sjednání přes call centrum, na pobočce běžně online, call centrum na pobočce
Uložení značek do depozitu není nutné je možné provést

Krátkodobé povinné ručení

Kromě sezónní povinného ručení nabízí některé pojišťovny i “povinné ručení na měsíc”. V takovém případě jde ale o povinné ručení na dobu určitou. Po uplynutí takto sjednaného krátkodobého povinného ručení je nutné buď sjednat nové povinné ručení, nebo vozidlo řádně odstavit a odevzdat značky do depozitu. Pojišťovny nabízí krátkodobé povinné ručení už od 14 dnů, jiné až třeba od jednoho měsíce.

I povinné ručení na měsíc je vhodné, pokud potřebujete mít pojištění jen po určitou část roku. Bývá vhodné při nákupu nového auta a jeho převozu např. z ciziny, nebo pokud si chcete dát načas a nové povinné ručení si vybrat až v klidu.

NOVINKA! Právě jsme spustili Hlídacího psa - službu, která za vás hlídá nejvýhodnější ceny povinného ručení na trhu! Stačí nastavit pár údajů o vašem autě, motorce nebo jiném povozu, Hlídací pes na vás štěkne vždy, když najde lepší cenu. Zkuste ho zdarma zde:

Nastavte si Hlídacího psa

sníh na silnicích

Uložení značek do depozitu

Uložení značek do depozitu se dříve nazývalo dočasné vyřazení vozidla. Využívá se ve chvíli, kdy víte, že po dobu několika měsíců nebudete vozidlo používat. V takovém případě vaše vozidlo odstavíte, ale musíte zajistit, že neohrožuje a neznečišťuje životní prostředí a sundáte z něj státní poznávací značky. Se značkami se dostavíte na kterýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností. Uložení značek do depozitu je administrativní úkon a ten je zpoplatněný cenou 200 korun.

Na úřadu přenecháte značky, předložíte velký a malý technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla) a váš doklad totožnosti. Do velkého technického průkazu se provede zápis o vyřazení vozidla. Doba vyřazení vozidla nesmí překročit 12 po sobě jdoucích měsíců. Prodloužení už se musí poté dále dokládat na úřadu. Potvrzení o uložení značek do depozitu předložíte na pojišťovně a po tuto dobu povinné ručení platit nemusíte.

autonehoda v zimě

Sezónní havarijní pojištění

Na trhu je k dispozici také sezónní havarijní pojištění. Toto pojištění se také sjednává na dobu neurčitou, ve smlouvě je jen uvedený počátek a konec sjednané sezóny, za které se platí pojistné. Tato sezóna se stejně jako u sezónního povinného ručení opakuje. Sezónní havarijní pojištění si sjednávají např. řidiči při cestách na dovolenou, aby měli jistotu, že v cizí zemi budou mít partnera na své straně, který jim třeba pomůže při nehodě vyřešit jazykovou bariéru.

Věděli jste, že pokud na vozidle vznikne škodní událost mimo sezónu, pojišťovna ji nebude brát jako pojistnou událost a pojistné plnění neposkytne.

Sezónní povinné ručení společně se sezónním havarijním pojištěním představuje kompletní ochranu na cestách a obzvláště v neznámém prostředí zahraničí může být dobrým pomocníkem.

Tip! Nezapomínejte, že tu je i havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500