Menu

Co dělat, když auto neprojde emisemi?

Aktualizováno dne 6.9.2021

Vozidlo smí na silnici pouze v perfektním technickém stavu. Musí proto pravidelně podstupovat kontrolu STK. U nových automobilů to nebývá problém. Starší už trápí různé neduhy. Co dělat když auto neprojde emisemi?

Co dělat, když auto neprojde emisemi?
9 minut čtení
Povinné ručení

O automobil je potřeba se starat a nechávat kontrolovat v servisech. Ne vždy jsou volné finanční prostředky na kontroly v autorizovaném servisu, ale kontrola u schopného technika by měla probíhat pravidelně stejně jako např. výměna filtrů a oleje. Vždy je lepší problémům předcházet, ale co dělat když auto neprojde emisemi? Nemusí to znamenat konec automobilu. Záleží na typu závady. Ale vezměme technické kontroly popořádku.

za volantem

Stanice technické kontroly

Jako majitel vozidla máte povinnost starat se o technický stav, v jakém vaše auto je a jezdí po silnicích. Oficiální ověření se provádí na stanicích technické kontroly (STK). Díky těmto kontrolám by se na cestách neměly objevovat pojízdné vraky a nebezpečná auta. Bez platné technické kontroly automobil nesmí vyjet na silnice. Stejně tak nesmí být na silnici bez sjednaného povinného ručení.

Tip! Nejlevnější povinné ručení získáte porovnáním nabídek trhu. Stačí zadat pár údajů o vašem voze a jedním klikem porovnat 10 pojišťoven. Zkuste to zdarma zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

Co vás čeká na STK?

Kontrola nezbytná pro provoz na silnici sestává ze dvou základních činností:

  • měření emisí
  • technická kontrola

Stanice technické kontroly provádí podle potřeby majitele vozidla také např. kontrolu tachografů, evidenční kontroly.

Jaké vozy musí navštívit STK?

Na STK se musí se svým vozidlem pravidelně dostavit majitelé automobilů, motorek, přívěsných vozíků do 3,5 tuny. Pro těžší automobily platí o něco jiná pravidla. První kontrola musí být maximálně po čtyřech letech. Druhá a další každé dva roky. Tuto informaci řidič najde ve velkém technickém průkazu a na červené nálepce na registrační značce.

Co s sebou na technickou kontrolu?

Na STK je potřeba dorazit nejen s automobilem, ale také s velkým a malým technickým průkazem a případně též s hotovým protokolem o měření emisí, pokud si emise necháte měřit jinde. Nezapomeňte, že technický průkaz musíte aktualizovat, pokud došlo ke změně vašeho trvalého bydliště.

měření emisí

Měření emisí

Měření emisí se provádí buď ve stanicích technické kontroly, nebo je možné nechat si je provést ve stanicích měření emisí, což bývá součástí autoservisů. Z takového měření je ale nutné mít protokol o měření emisí a předložit jej na stanici technické kontroly maximálně do 30 dnů od jeho provedení.

Tip! Nezapomínejte ani na kvalitní havarijní pojištění - pokryje vám například opravu auta objetého klíči, kapoty poničené krupobitím nebo i krádež vozu.
Najděte nejvýhodnější havarijní pojištění

servis automobilu

Technická kontrola

Technická kontrola v rámci STK znamená kontrolu technického stavu automobilu, tedy:

  • kontrolu podvozku
  • odpružení podvozku
  • kontrolu brzd a jejich účinnosti
  • stabilizace
  • kontrolu světel
  • blinkrů
  • světlometů
  • stěračů
  • klaksonu

Na místě se také provádí fotografování automobilu zepředu, zezadu a dále též např. výrobního štítku, VIN kódu, státní poznávací značky a tachometru. Výsledky jsou zaznamenány online do státního systému, aby nedocházelo k provádění opakovaných kontrol na jiných STK ve chvíli, kdy automobil nevyhoví podmínkám.

Věděli jste, že... v průměru každé desáté auto neprojde při kontrole na STK? Ano, některá auta jsou v tristním stavu, jindy jsou to drobnosti za pár korun.

kontrola u automechanika

Co dělat, když auto neprojde emisemi?

Pokud víte, že je automobil v dobrém technickém stavu, návštěvy STK se bát nemusíte. Pokud je automobil už starší, bývá vhodné přenechat automobil před návštěvou STK na kontrolu automechanikovi. I STK nabízí obvykle tuto službu. Automechanik nejprve automobil zkontroluje a opraví závady, které by byly překážkou zvládnutí měření emisí či technické kontroly. A až poté provede kontrolu STK.

Rada odborníka: Vyvarujte se pokutě v řádech miliónů korun a zákazu řízení. Myslete si na technickou kontrolu vozu včas.

Co dělat, když auto neprojde emisemi? Občas se doporučuje u dieselových automobilů, které řidič používá pouze na popojíždění ve městě, aby na technickou kontrolu dojeli s řádně zahřátým motorem a na dálnici automobil pořádně projeli. Vypálí se tak usazeniny.

Pravdou ale je, že jako běžný řidič nemůžete tušit, co automobilu je. Proto je potřeba spíše předat automobil technikovi, který ví, co dělat když auto neprojde emisemi a na co se podívat, a co opravit. Na protokolu z měření emisí je uvedena závada, pro kterou emisemi neprošlo. Může jít o katalyzátor, lambda sondu a další problémy. Na druhou stranu zvažte, jestli nenastal čas, kdy byste se měli s automobilem už rozloučit nadobro a prodat jej.

Nejčastější příčiny, proč auto neprojde technickou kontrolou:

  • nevyhovující osvětlení
  • nevyhovující rozměr pneumatik
  • kontrola podvozku
  • problém s výfukem
  • rozdílná účinnost nebo nefunkční parkovací brzdy

Jednoduchá odpověď na otázku, co dělat, když auto neprojde emisemi, je postarat se o kontrolu technikem. Vždy je ale lepší problémům předcházet.

Tip! V případě chybějících finančních prostředků na kontrolu je možné využít výhodné úvěry.

Najděte výhodný úvěr

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…