Menu

Co musí mít řidič u sebe?

3.5.2021

Auto je nedílnou součástí každodenního života mnoha lidí. Je to pomocník na cesty do práce, pro děti do škol a školek, za zábavou, na výlety, ale i v práci. S rostoucím počtem řidičů se také upravují podmínky silničního provozu, ale i podmínky, co musí mít řidič u sebe.

Co musí mít řidič u sebe?
10 minut čtení
Povinné ručení

K řízení motorového vozidla toho není potřeba mnoho. Před každou jízdou je ale vhodné překontrolovat, zda u sebe opravdu máte vše zákonem stanovené. K chybám dochází především ve chvíli, kdy si doklady předávají řidiči v jedné domácnosti, nebo si je přehazujete z různých tašek. Pokud vám něco bude chybět, může vás potkat při silniční kontrole pokuta, nebo dokonce zákaz činnosti. Víte, co musí mít řidič u sebe?

rezerva

Co musí mít řidič u sebe v České republice

Co musí mít řidič u sebe při silniční kontrole je definováno Zákonem o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (Zákon č. 361/2000 Sb., § 6, odstavec 7). Jedná se o:

  • řidičský průkaz,
  • osvědčení o registraci vozidla podle zvláštního právního předpisu (tzv. malý technický průkaz),
  • doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla podle zvláštního právního předpisu (tzv. zelená karta),
  • doklad o zdravotní způsobilosti (podle § 84 a dále).

Lékařské prohlídky

Pravidelné lékařské prohlídky musí podstoupit řidič pro prokázání způsobilosti řídit motorové vozidlo. Tato povinnost mu ze zákona vzniká nejdříve šest měsíců před dovršením 65 a 68 let věku a nejpozději v den dovršení stanoveného věku. Po dovršení 68 let věku pak musí podstupovat prohlídku pro prokázání zdravotní způsobilosti každé dva roky.

Doklady

Také záleží na tom, kdo silniční kontrolu provádí. Od toho se odvíjí povinnost předkládat doklady. Příslušník Policie ČR může požadovat při kontrole všechny výše uvedené doklady, strážníci obecní/městské policie a celníci mohou při kontrole po řidiči požadovat pouze řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla (tzv. malý technický průkaz).

Občanský průkaz oproti tomu není zákonem k řízení vozidla vyžadován. Ale obvykle bývá lepší mít ho u sebe. Při kontrole jej mohou policisté požadovat předložit např. při podezření ze spáchání přestupku nebo dokonce trestného činu.

autolékárnička

Autolékárnička a další povinná výbava

Při kontrole může chtít vidět příslušník Policie ČR také autolékárničku. Už vám ji ale nesmí kontrolovat městská policie, vojenská policie nebo celníci.

Autolékárnička – na co si dát pozor?

Autolékárničky mívají obvyklou dobu expirace 4 roky. Vyhláška už po různých změnách nevyžaduje pravidelnou výměnu autolékárničky při překročení data expirace, pokud není autolékárnička otevřená. Pokud už se autolékárnička otevřela, musí se hlídat data expirace jejích jednotlivých částí. Ty musí kromě jiného zůstávat v neporušením obalu.

  • nůžky zahnuté,
  • izotermická fólie (min. 200 x 140 cm),
  • pryžové rukavice (latexové),
  • obinadlo škrtící pryžové,
  • náplast hladká cívka,
  • 3x obvaz hotový se 2 polštářky,
  • 3x obvaz hotový s 1 polštářkem.

Co ještě nesmí chybět?

Do povinné výbavy vozidla patří kromě autolékárničky také reflexní vesta a výstražný trojúhelník. Povinné už není náhradní kolo v případě, kdy má řidič sjednánu asistenční službu pro výměnu pneumatiky kdekoliv na území ČR, má automobil s pneumatikami zvláštní konstrukce pro dojetí s indikací defektu, má sadu pro bezmontážní opravu defektu.

  • výstražný trojúhelník,
  • reflexní vesta.

Tip!  Havarijní pojištění vozidla není sice povinné, ale vyplatí se! Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění

technická kontrola

Pokuty za řízení bez dokladů

Nepředložení řidičského průkazu, technického průkazu nebo zelené karty, pokud je řidič vlastní a “jen” je zapomněl, nejsou tak vážné prohřešky jako když řídí, aniž by řidičské oprávnění měl, auto mělo technickou prohlídku, mělo sjednáno povinné ručení. Podle toho jsou odstupňovány také sankce.

Přestupek Počet bodů v bodovém systému Pokuta na místě Pokuta ve správním řízení Zákaz činnosti
Řízení bez dokladů nebo záznamů o provozu vozidla (např. při zapomenutí doma) 0 do 5 000 Kč do 10 000 Kč 6-12 měsíců
Řízení bez posudku o zdravotní způsobilosti 0 X 5 000 Kč - 10 000 Kč 6-12 měsíců
Řízení po zadržení řidičského průkazu na místě 7 X 5 000 Kč - 10 000 Kč 6-12 měsíců
Řízení po zadržení technického průkazu 0 X 10 000 Kč - 20 000 Kč 6-12 měsíců
Technicky nezpůsobilé vozidlo 5 X 5 000 Kč - 10 000 Kč 6-12 měsíců
Řízení bez řidičského oprávnění 4 X 25 000 Kč - 50 000 Kč 1-2 roky

cesta autem

Co musí mít řidič u sebe při cestě do zahraničí

Při cestování do zahraničí se situace mění z důvodu pandemie koronaviru prakticky denně. Při jakékoliv cestě do zahraničí bude nejlepší, když si informace budete pravidelně ověřovat na webu Ministerstva zahraničních věcí České republiky, kde je přímo rozcestník pro cesty do zahraničí s ohledem na COVID-19 a rozcestník s obecnými informacemi týkající se dopravy v jednotlivých zemích (např. uzavření honorárního konzulátu, omezení z důvodu demonstrace, nebo výbuchu sopky).

Pokud teprve vybíráte vhodnou zemi, využijte také informace Ministerstva zdravotnictví, kde jsou země rozděleny do kategorií a můžete vidět, které jsou s nízkým rizikem nákazy a na opačném konci s extrémním rizikem nákazy. Dopravní předpisy a další pravidla co musí mít řidič u sebe pro řízení v jednotlivých státech můžete zjistit na webu Autoklubu České republiky nebo např. BESIP.

Jako majitel automobilu nezapomínejte především na to, abyste měli sjednáno povinné ručení. Když nebude mít řidič automobilu u sebe zelenou (resp. bílou) kartu, není to ještě tak obrovský finanční problém jako řídit bez sjednaného povinného ručení a způsobit dopravní nehodu.

Tip! Zajistěte si kvalitní povinné ručení za výhodnou cenu. V našem srovnávači si můžete porovnat nejen limity krytí u jednotlivých pojišťoven, ale i ceny.

Porovnej povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…