Menu

Den svatého Valentýna v USA: Jak a kde ho nejlépe oslavit?

Aktualizováno dne 8.1.2022

Když se řekne den svatého Valentýna, většina z nás si představí některou ze scén z amerických romantických filmů. Víte ale, že tradice svatého Valentýna nepochází z Ameriky, ale naopak z Evropy? A jak se vlastně Valentýn v USA slaví?

Den svatého Valentýna v USA: Jak a kde ho nejlépe oslavit?
10 minut čtení
Cestovní pojištění

V Čechách vnímáme den svatého Valentýna často jako komerční svátek. Pokud už jej slavíme, omezujeme se na drobnější dárky nebo společnou návštěvu restaurace. A většinou máme pocit, že Valentýn a jeho oslava je výmyslem Američanů. Možná vás překvapí, že jeho kořeny jsou u nás ve starověkém Římě. A Američané mu pouze vtiskli vlastní osobitý styl. Nicméně vydat se do USA v době oslav dne svatého Valentýna je rozhodně zážitek. Nechte se pozvat na pár zajímavých míst.

svatba v zimě

Kde se vzal svátek svatého Valentýna?

Původ svátku svatého najdeme u nás v Evropě. Váží se k němu dvě legendy, v jejichž středu stojí biskup z Terni, který žil v 3. stolení našeho letopočtu. Podle první byl Valentýn 14. února roku 269 popraven za to, že tajně oddával snoubence.

V té době totiž císař Markus Aurelius Claudius vydal zákaz manželství. Muži totiž měli být plně oddání vojenským povinnostem. Druhá legenda už je méně romantická. Podle ním měl uzdravit léčitelskými schopnostmi syna rétora Kratóna. Byl však obviněn z nekalých praktik a nakonec popraven.

valentýnka

Jak se slaví den svatého Valentýna v USA?

Amerika zpopularizovala den svatého Valentýna a dala mu zcela nový rozměr. Před 14. únorem mu v USA nelze uniknout. Američané si dávají menší i větší dárky, vyrábí přáníčka a obdarovávají třeba i domácí mazlíčky.

V USA není Valentýn ale pouze svátkem zamilovaných. Američané ho berou jako oslavu přátelství, vzájemného porozumění a tolerance. Možná je to něco, co bychom si také mohli vzít za své.

Tip! Valentýnku, neboli přání k Valentýnu, si můžete buď vyrobit doma sami nebo si ji pořídit například na:

* AliExpress.com - až 15 % z nákupu zpět
* Chocolissimo.cz - 8 % z nákupu zpět

polibek na valentýna

Pozor na líbání na veřejnosti! Amerika má svá pravidla.

V USA mají různé státy svá vlastní pravidla. Pozor na chování bychom si měli dát především ve státech, které mají velmi silné náboženské komunity. Zde většinou platí i přísnější společenská pravidla, která jsou často zakotvena místních v zákonech.

  • Vyjde-li den svatého Valentýna na neděli a budete zrovna v Connecticutu, Michiganu či Bostonu, nelíbejte vašeho partnera či partnerku na veřejnosti. Neděle je totiž určena duchovnímu rozjímání.
  • Na Floridě si musíte dát zase pozor na líbání na ňadra. Otázkou je, kdo líbá na Valentýna na veřejnosti svou ženu na ňadra.
  • V jiných státech si k polibku vezměte stopky. V Iowě se můžete líbat maximálně 5 minut, na Rhode Islandu jen 3. V Marylandu si dejte raději pouze kratičký polibek. Jinak hrozí problémy s místní policií.

valentýn v usa

9 tipů na nejromantičtější místa pro den svatého Valentýna v USA

Američané den svatého Valentýna milují. Každý rok jsou schopni za přáníčka, šperky a sladkosti utratit zhruba 18 miliard dolarů. Nejčastějším darem jsou přáníčka, jelikož ty si posílají i členové rodiny, přátelé či děti ve škole.

Tip! Pokud se chystáte na den svatého Valentýna vyrazit například do USA, rozhodně si nezapomeňte přibalit i dobré cestovní pojištění. Nyní se můžete jedním klikem připojistit i na COVID-19.

Již od 7 Kč / den

1.) Romantika v New Yorku

Kde jinde oslavit den svatého Valentýna, než ve městě, co nikdy nespí. Můžete se vydat na tematickou procházku městem, nebo pozorovat hvězdy do Haydenova planetária, která organizuje speciální valentýnský program.

Doporučujeme projížďku v kočáru taženém koňmi, vyhlídkový let nad nočním New Yorkem nebo výhled na celý Manhattan z Empire State Building.

2.) Nejromantičtější Denver

Denver má příjemné počasí a širokou paletu možností valentýnské zábavy. Nechte se unést nočním životem nebo si jen tak sedněte do některé ze skvělých restaurací. Doporučujeme i romantickou procházku v místních botanických zahradách.

3.) Pohádková Montana

Máte dost městské zábavy? Jeďte do Billings, Montana, které vás uchvátí svou přírodní krásou. Užijte si romantické procházky okolo řeky Yellowstone nebo navštivte Muzeum umění Yellowstone.

4.) Historická romantika Bostonu

Charismatické historické město Boston na vás dýchne koloniálními časy. Můžete se vydat na romantickou toulku po stopách prvních osadníků nebo strávit večer v některém z vyhlášených jazzových klubů.

5.) Plážová romance na Laguna Beach v Kalifornii

Kdo by někdy neslyšel o vyhlášené Laguna Beach. Dramatické přírodní scenérie a blankytně modrá voda oceánu jsou ideální kulisou pro romantickou oslavu.

6.) Tak trochu jiný Charleston v Jižní Karolině

Vydejte se na procházku starobylým přístavem a historickými ulicemi Charlestonu. Dýchne na vás minulost. Slavnostní atmosféru můžete umocnit romantickou projížďkou v kočáře taženém koňmi.

7.) Daleko od chaosu měst na Cape Cod v Massachusetts

Pohodový Valentýn bez zbytečného městského ruchu slibuje Cape Cod. Můžete relaxovat na pláži, pozorovat velryby a užívat si poklidné atmosféry Cape Cod.

8.) Jižanská atmosféra v Savannah v Georgii

Scenérie jako z jiného světa nabízí Savannah. Divoká krása obrovských stromů doslova zve k romantickým procházkám. Ať už zvolíte atmosféru historické zástavby, nebo moderní lákadla nových čtvrtí, oslava Valentýna bude skvělá.

9.) Bláznivý útěk na Honolulu

Chcete se na Valentýna odvázat? Co tak Honolulu? Můžete surfovat na vlnách a večer si užívat ty nejromantičtější západy slunce. A pokud zatoužíte po historii, doporučujeme návštěvu Pearl Harbouru.

Pokud se vydáte na cestu do USA, nezapomeňte sledovat aktuální covidovou situaci, mapu cestovatele MZV a pořídit si dobré cestovní pojištění, které bude krýt i případná rizika spojená s koronavirem.

Tip! Zařiďte si cestu dopředu s možností cashbacku:

* Přes Booking.com si můžete v USA zarezervovat ubytování. Nyní s cashbackem 4 %.
* Levné letenky do celého světa s 3 % zpět nabízí Kiwi.com.
* 100 Kč zpět dostanete při nákupu letenky přes Pelikan.cz.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…