Menu

Dovolená bez cestovky: Podrobný návod, jak vyrazit do ciziny na vlastní pěst

Aktualizováno dne 27.8.2021

Týdenní dovolená v Řecku za 10 000 Kč, nebo třítýdenní pobyt v Thajsku za 20 000 Kč? To nemusí být jen zbožné cestovatelské přání, ale běžná realita, která je samozřejmostí pro lidi, kteří nevyužívají služeb cestovních kanceláří. V následujícím textu se dozvíte, jak vycestovat do zahraničí na vlastní pěst a také to, jakým způsobem vám dovolená bez cestovky obohatí život.

Dovolená bez cestovky: Podrobný návod, jak vyrazit do ciziny na vlastní pěst
22 minut čtení
Cestovní pojištění

Ano, dovolená s cestovní kanceláří je pohodlnější. Zaplatíte si za to, že vás někdo odveze, ubytuje a po celou dobu pobytu vám bude k dispozici. Je to pohodlnější, ale rozhodně ne sázkou na jistotu. Určitě už jste slyšeli o lidech, kteří se kvůli zkrachovalé cestovní kanceláři nemohli dostat domů, nebo o nadšených cestovatelích, jejichž nadšení zhaslo hned po příjezdu na hotel, který rozhodně nevypadal jako to snové plážové letovisko, které viděli na stránkách katalogu.

V tomto článku ovšem najdete podrobný návod na to, jak vyrazit do ciziny po vlastní ose. Zjistíte tak, že dovolená bez cestovky jde zařídit relativně snadno a hlavně podle svého.

rodinná dovolená

Kolik ušetříte na dovolené bez cestovky?

Dovolená bez cestovky také není sázkou na jistotu (rovněž se můžete setkat s problémy při cestě nebo ubytování), ale jedno zde jisté je - rozhodně ušetříte peníze.

Jak moc? To jsme si ilustrovali na příkladu tříčlenné rodiny (2 dospělí, 1 desetileté dítě), která se chystá na týden v říjnu 2021 na dovolenou k moři a je ubytovaná ve tříhvězdičkovém hotelu:

Dovolená Cena s cestovní kanceláří Cena bez cestovky
Mallorca (6 dní, 5 nocí) 32 244 Kč 15 097 Kč
Kréta (8 dní, 7 nocí) 35 270 Kč 22 693 Kč

Možná si řeknete, že dovolená bez cestovky musí být nutně spojena s nízkou kvalitou ubytování. Ne vždy je to ale podmínkou - naši ilustrační rodinku jsme vždy ubytovali v úplně stejném hotelu jako cestovní kancelář. Jak přesně postupovat, abyste také mohli vycestovat do zahraničí za zlomek ceny, představíme v následujících odstavcích.

Tip! Chcete si na dovolenou snů půjčit peníze? Nejvýhodnější půjčku získáte srovnáním aktuálních nabídek trhu. Zkuste to zde:

Najděte nejvýhodnější půjčku

letadlo

Jak na levné letenky?

Abyste se mohli slunit na pláži, nebo šlapat po horských hřebenech, musíte se nejdříve na dané místo dostat. Nejlevněji to půjde, pokud si při honbě za levnými letenkami dáte trochu načas.

Rada na cestu: "Je možné cestovat do zahraničí na vlastní pěst bez znalosti angličtiny, nebo místního jazyka?"

Pokud neovládáte ani základy, raději s cestou ještě počkejte. Dovolená bez cestovky je totiž hodně založená na komunikaci a domlouvání se s místními, stejně jako hledání cestovatelských informací na internetu (z nichž nejvíc je v angličtině). Na vlastní pěst vyrazte tehdy, až budete mít úroveň cizího jazyka alespoň B1. Do té doby můžete vypilovat vaše jazykové dovednosti třeba na bezplatné aplikaci Duolingo.

1.) Letenky rezervujte s předstihem

Nespoléhejte na to, že cenovou bombu objevíte pár dní před plánovaným odletem. Na nejvýhodnější ceny letenek obvykle narazíte zhruba 2 - 3 měsíce předem.

2.) Využijte cenové srovnávače

Skyscanner nebo Kiwi jsou stránkami, které vám porovnají ceny letenek od více aerolinek.

3.) Zaregistrujte se na stránky s akčními letenkami

Existují speciální portály, na kterých se pravidelně objevují informace o akčních letenkách. Jedná se například o:

Nemusíte tam ani chodit denně, stačí se přihlásit k odběru jejich newsletteru, a začnou vám chodit emaily o lákavých akčních nabídkách. Abychom si nastínili, jak výhodné tyto nabídky jsou, tady je poslední akce na letenky z každé ze zmíněných stránek:

Letenka Cena
Praha - Nantes (Francie) v říjnu od 995 Kč
Vídeň - Málaga (Španělsko) v září od 693 Kč
Katowice - Oslo (Norsko) v září od 217 Kč

4.) Nakupujte letenky v úterý

Řada analýz z oblasti letecké přepravy ukazuje, že nejlevněji pořídíte, pokud letenky nakoupíte v úterý. V pondělí večer totiž řada leteckých společností přichází se slevami a během úterý je vypouští do světa.

5.) Leťte uprostřed týdne

Většina lidí preferují letět ke konci týdne, proto je o letenky v pátek a sobotu větší zájem, což se odráží na jejich vyšší ceně. Pondělí je zase oblíbený den pro byznys cesty. Nižší ceny se můžete dočkat, pokud váš odlet naplánujete na úterý a středu.

Tip! „Zvládnu to sám?“ „Jak se zorientuju na letišti?“ To jsou možná myšlenky, které se vám před odletem budou honit hlavou. Právě pro prvocestovatele jsme nedávno sepsali článek, který podrobně vysvětluje všechny procesy s leteckou dopravou spojené: Jak postupovat na letišti.

hotel u moře

Jak na ubytování bez cestovky?

Dalším důležitým krokem u dovolené bez cestovky je nalezení ubytování v cílové destinaci. V drtivé většině případů nemusíte nikam telefonovat ani nic složitě domlouvat - ubytování najdete snadno přes internet na pár kliků. Jaké stránky na hledání ubytování byste měli rozhodně vyzkoušet?

1.) Booking.com

Jedná se o přehledné porovnání jednotlivých ubytovacích zařízení v dané lokalitě. Na této stránce si zadáte vaše požadavky týkající se ubytování:

  • počet osob
  • cenová relace
  • úroveň hotelu
  • typ stravování
  • vzdálenost od centra města
  • přístup k pláži
  • řazení hotelů podle klientské oblíbenosti

U každé nabídky máte důkladně nafocené ubytovací prostory a také zde naleznete recenze lidí, kteří v tomto hotelu bydleli.

Jak si ubytování zarezervovat? Stačí zvolit vámi preferovaný pokoj, vyplnit své osobní údaje a zaplatit. Některé hotely umožňují platbu až po příjezdu (tzn. nemusíte nic platit předem), nebo možnost bezplatného storna pobytu (tzn. do určitého data, většinou týden až tři dny před samotným začátkem pobytu můžete rezervaci bezplatně zrušit). 

Ubytování na Booking.com si můžete zarezervovat i přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. 

2.) Airbnb.com

Bezduché hotelové resorty vás moc nelákají a raději byste bydleli v romantickém podkroví na břehu řeky Seiny, nebo v tradičním bílém domečku v řecké vesnici? Ubytování přímo v nemovitostech místních lidí nabízí portál Airbnb. Místní lidé skrz něj pronajímají své pokoje, byty či domy. Někdy se jedná o pokoj v domě, kde bydlí místní lidé, někdy pro sebe budete mít celý byt nebo dům (záleží na tom, jakou možnost zvolíte).

Tento portál funguje na podobném principu, jako Booking.com - zadáte požadavky vašeho pobytu a zobrazí se vám nabídky ubytování. Oproti Bookingu nabízí Airbnb i funkce navíc - například vidět mapu zážitků a výletů v dané oblasti. Na tomto portálu si totiž můžete zarezervovat nejen bydlení, ale i exkurze, průvodcovské služby, adrenalinové zážitky a další.

Jak si ubytování rezervovat? Jednoduše si vyberete termín a zaplatíte. Po samotné rezervaci je důležitá i komunikace s majitelem domu či bytu - musíte se domluvit na čase příjezdu a způsobu předání klíčů.

3.) Hostelworld.com

Pokud vám nevadí sdílet pokoj s ostatními lidmi, zvolte ubytování v hostelu. Dostanete se tak na skutečně nízkou cenu (od 180 Kč / noc za osobu). Nevýhodou je určitá ztráta soukromí, výhodou je možnost seznámit se s ostatními cestovateli z celého světa. Porovnání hostelů podle ceny, vzdálenosti od centra města a referencí najdete na stránce Hostelworld.com.

Jsou klientské recenze objektivní? Výše zmíněné platformy jsou založené na zákaznických recenzích. Jsou však tyto recenze důvěryhodné? Vždyť pozitivní nebo negativní recenzi by mohl danému hotelu či hostelu napsat kdokoliv.

Na těchto portálech to funguje tak, že klient si musí ubytování rezervovat, zaplatit za něj a po skončení pobytu mu přijde email s prosbou o zhodnocení. Recenze tedy píšou lidé, kteří v daném hotelu skutečně bydleli - nemůže je tudíž napsat nikdo „zvenčí.“

vodní lyže

Jak si zařídit pojištění bez cestovky?

Cestovní  kancelář vám většinou nabídne předražený balíček cestovního pojištění. Dovolená bez cestovky většinou umožňuje vybrat si pojištění dle vašeho gusta. Pokud preferujete optimální poměr cena a kvalita, vyzkoušejte cenové srovnání.

Tip! Pro cenové srovnání nemusíte chodit nikam daleko. V našem srovnávači do minuty porovnáte nabídky trhu, pár kliky si vyberete to nejvýhodnější a celé ho sjednáte online. Navíc se můžete připojistit třeba na COVID-19 nebo rizikové sporty. Zkuste to zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč / den

vietnam

Jak zjistit, jestli jedu do bezpečné země?

Přestože dovolená bez cestovky budí v řadě lidí hrůzu, spousta států je naprosto bezpečných a poradíte si v nich i bez asistence cestovní kanceláře. Chcete si vámi vybranou destinaci prověřit? Míru kriminality můžete porovnat například na serveru Numbeo.com

Informace o dané zemi a doporučení o bezpečnosti cestování do této destinace můžete rovněž zjistit na stránkách Ministerstva zahraničních věcí (www.mzv.cz).

řecko

Dovolená bez cestovky: Oblíbené destinace

Posvítili jsme si na destinace, které nejčastěji lidé vyhledávají pod heslem "dovolená bez cestovky". Podívejte se na přehled 14 nejoblíbenějších zemí - k některým jsme připravili i cestovatelské průvodce:

thajsko

1.) Thajsko

Thajsko bez cestovky láká všechny, kteří si chtějí užít pravou asijskou exotiku. Tuto úžasnou zemi plnou krásných pláží, obdivuhodných budhistických chrámů a lahodných pokrmů je možné navštívit v podstatě kdykoliv během roku. Nejlepší počasí ovšem vychytáte od listopadu do února.

chorvatsko

2.) Chorvatsko

Ani Chorvatsko nemůže chybět na seznamu zemí, které si přejí lidé navštívit bez cestovky. Pokud vám dochází nápady, na jaké nové místo v Chorvatsku vyrazit, nechte se inspirovat našimi průvodci:

bali

3.) Bali

Dovolená na Bali bez cestovky je sen každého digitálního nomáda. Ti typicky vyráží na Bali kvůli celoročně skvělému počasí i na několik měsíců. Běžnému návštěvníkovi doporučujeme alespoň 2 týdny, aby stihl nasát místní atmosféru a objevit rýžové terasy, posvátné chrámy a nekonečné písečné pláže.

sri lanka

4.) Srí Lanka

Korálové útesy, čajové plantáže, budhistické památky - to vše a mnohem více si užijete na dovolené na Srí Lance. Ostrov se chlubí krásným počasím po celý rok, nebojte se tedy vyrazit kdykoliv.

itálie

5.) Itálie

Cestování po Itálii je sázkou na jistotu - nic moc vás zde nepřekvapí a jako první dovolenou bez cestovky ji určitě volte. 

dubai

6.) Spojené arabské emiráty

Cesty do Spojených arabských emirátů podnikají převážně návštěvníci Dubaje - jednoho z nejbohatších měst světa. Kromě nejvyšší budovy světa zde najdete třeba i uměle postavený ostrov ve tvaru palmy.

řecko

7.) Řecko

Antická architektura, pláže všeho druhu a pohodlí evropské země vás čeká nejen na pevninském Řecku, ale i mnohých ostrovech.

malajsie

8.) Malajsie

Další destinací, kterou můžete navštívit po celý rok je Malajsie. Není tedy divu, že se objevuje v tomto žebříčku nejoblíbenějších destinací. 

maroko

9.) Maroko

Maroko leží od Španělska co by kamenem dohodil, také proto je jednou z nejvíce navštěvovaných afrických zemí. Největší atrakce turistům v Maroku nabízí města Casablanca, Marrákeš a Modré město.

vietnam

10.) Vietnam

Jedna z nejlevnějších exotických destinací vůbec nezklame ani ty nejnáročnější cestovatele. Užijete si zde vše od tyrkysových pláží v Ha Long Bay přes rýžová pole v Sapě po ruch Hanoje.

zanzibar

11.) Zanzibar

Dovolenou jako z pohádky nabídne východoafrický Zanzibar - dokonalé pláže, korálové útesy, delfíni a další neuvěřitelná fauna a flóra. Jen sem nejezděte v dubnu a květnu, kdy neustále prší a slunečného dne byste se nedočkali.

kuba

12.) Kuba

Už se také vidíte s doutníkem v jedné a Mojitem v druhé ruce na pláži pod kokosovou palmou? Kuba je snem každého (i líného) dobrodruha. Vyvarujte se ovšem návštěvy v období hurikánů (srpen-říjen).

egypt

13.) Egypt

Ubytování v resortu v Egyptě zvládne úplně každý. Než se do toho ale pustíte, přečtěte si naše průvodce:

malta

14.) Malta

Na Maltě se kloubí vše pro milovníky pláží, zábavy i historie. Navštívit můžete vesničku Pepka námořníka (Popeye Village), archeologická naleziště a samozřejmě nespočet pláží a podmořských jeskyní.

Ať už se rozhodnete vyrazit kamkoliv, přejeme hodně štěstí, správné cestovní pojištění a spoustu zábavy! Nezapomeňte se také seznámit s aktuálními podmínkami pro cestování spojenými s pandemií koronaviru. Kvůli častým změnám v pravidlech návštěvy jednotlivých států navštivte stránky Ministerstva zahraničních věcí. Tam najdete podrobné informace.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…