Menu

Dovolená nebo víkend na kole: Nejlepší cyklostezky u nás a v Evropě

Aktualizováno dne 20.10.2020

Babí léto je pro milovníky cyklistiky hotovým rájem. Tropická vedra už polevila, ale stále je příjemné počasí na to, strávit nějaký ten čas venku. Kam se vydat v sedle vašeho bicyklu? Inspirujte se našimi tipy na cyklostezky v Česku i Evropě, na kterých vás čeká nezapomenutelná dovolená na kole.

Dovolená nebo víkend na kole: Nejlepší cyklostezky u nás a v Evropě
11 minut čtení
Cestovní pojištění

Ať už se chystáte na jednodenní výlet, nebo plánujete vícedenní cyklistické dobrodružství, Česká republika i další evropské státy vám mají rozhodně co nabídnout. Cyklotrasy vás zavedou na nečekaná místa podél velkých řek, do panenské přírody i historických měst. Vy jen šlápněte do pedálů a nechte se okouzlovat.

dovolená na kole v ČR

Dovolená na kole v ČR a nejoblíbenější české cyklostezky

Naše zem vám nabízí bezpočet míst, kam na kole můžete vyrazit. Připravili jsme pro vás tři tipy na ty nejoblíbenější. A nezapomínejte, že namísto kola si dnes můžete pořídit elektrokolo. Podívejte se na test elektrokol a zjistěte, které elektrické kolo se vyplatí koupit.

Dovolená na kole: Jižní Čechy

Jižní Čechy jsou přírodní ráj a turisté milují každý jejich kout. Okolí Třeboně je ideální volbou ve chvíli, kdy s sebou berete děti bez zkušeností.

Na trase vás čeká 22 zastávek s naučnými tabulemi. Nejen, že se něco všichni dozvíte, ale máte i prostor na odpočinek a svačinku. Po cestě vás čeká výhled na slavné třeboňské rybníky, návštěva rašeliniště i zastávka u Kaple sv. Víta.

Trasa vede z hráze rybníka Svět a končí před branami města. Má krásných 39 kilometrů a je vhodná i pro začátečníky. Samozřejmě to není jediná stezka v okolí Třeboně, ale určitě jedna z nejhezčích.

  • Délka cyklostezky: 39 km
  • Náročnost: trasa je vhodná i pro začátečníky
  • Zajímavost na trase: Na dovolené na kole v jižních Čechách vás čeká i Soví les, což je chráněná část dubového lesa. Žijí zde vzácné druhy ptáků, třeba orel mořský nebo čáp černý.

Tip! Vybavení na kolo si můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky teď najdete na:

* Kola-radotin.cz - 2% z nákupu zpět
* Hervis.cz - 5% z nákupu zpět
* Nejlevnejsisport.cz - 3% z nákupu zpět

Dovolená na kole: Jižní Morava

Může být romantičtější cesta než ta, která vede přes Lednicko-valtický areál? Lichtenštejnská stezka na Jižní Moravě je o něco delší, měří padesát kilometrů, ale protože vede většinou rovinatým terénem, jistě ji zvládnou i méně zdatní jezdci.

Může se pochlubit velmi dobrým značením. Protože vede česko-rakouským pohraničím, setkáte se na rakouské straně s dvojjazyčnými nápisy, na té české pak nápisům přibude ještě lichtenštejnský erb.

Tuto dovolenou na kole můžete začít prohlídkou zámku Valtice. Cyklostezka pak pokračuje na Břeclav a dále naučnou stezkou Lužní les a na zříceninu Janův hrad. Zde je k dispozici prohlídka ornitologické a lovecké expozice.

Další úžasnou památkou, kterou potkáte na své cestě, je zámek Lednice. Až se dosyta pokocháte, můžete pokračovat kolem lednických rybníků až k Novému dvoru, kde se chovají jezdečtí koně. Určitě se zastavte u sloupořadí Tři Grácie. Na zpáteční cestě potkáte ještě trojbokou kapli Svatý Hubert a Dianin chrám – Rendez-vous velmi připomínající Vítězný oblouk. Okruh končí znovu ve Valticích.

  • Délka cyklostezky: 50 km
  • Náročnost: trasa je vhodná i pro začátečníky
  • Zajímavost na trase: Lednicko-valtický areál je součástí seznamu UNESCO a patří k nejrozsáhlejším uměle vytvořeným územím v Evropě.

Dovolená na kole v Českém ráji

Český ráj je opravdový ráj a projet si jej na kole určitě stojí za zvážení. Cesty jsou zde trošku náročnější, takže se hodí pro ty, kdo si chtějí dát pořádně do těla. Odměnou vám budou dechberoucí výhledy na Trosky a Skalní město. Cestu s názvem Valečov – Kost začnete v Turnově, pojedete kolem hradu Kost, uvidíte skalní útvary Drábské světničky i zříceninu gotického hradu ve Valečově. Protože pojedete vlastně okruh, skončíte zase v Turnově.

  • Délka cyklostezky: 17 km
  • Náročnost: trasa je vhodná pro pokročilé
  • Zajímavost na trase: Určitě se podívejte na Příhrazskou skálu, kterou tvoří 178 skalních věží i s útvarem nazvaným Kobylí hlava.

Tip! Další doporučení na víkendy a dovolené v ČR najdete zde:

* 10 českých minipivovarů s nejlepším venkovním posezením
* Průvodce milovníka českého vína: vinné stezky, sklepy a festivaly
* 15 nejzajímavějších výletů v Čechách

dovolená na kole v alpách

Evropské cyklostezky

Láká vás spíše dovolená na kole v cizině? Takový typ pobytu vyžaduje delší přípravu a plánování nejen co se týče rozvržení času, ale i zamluvení ubytování po cestě. Pro porovnání cen ubytování můžete využít například portál Booking.com, který přehledně řadí jednotlivé nabídky hotelů, penzionů a hostelů podle cen a klientských referencí (na pobyt, zarezervovaný přes tento portál nyní poskytujeme slevu ve výši 4 %).  

Dovolená na kole: Podunajská cyklostezka

Podunajskou stezku byste určitě měli alespoň jednou za život absolvovat. Ne nadarmo také patří k nejoblíbenějším v Evropě. Její celková délka je přibližně 1250 kilometrů a je rozdělena do tří částí podle zemí, kterými prochází. Převýšení je na ní minimální, většinu trasy je rovinatá a hodí se i pro rodiny s dětmi. Zajímavá a pro nás nejbližší je německá část s délkou 590 kilometrů po rovině.

Trasa začíná ve městě Donaueschingen a vede do Passova nedaleko našich hranic. Na cestě uvidíte krásnou přírodu i několik historických měst (Mühlheim, Scheer, Riedlingen a Ulm). Nechybí samozřejmě kempy a další možnosti ubytování nebo občerstvení.

  • Délka cyklostezky: 1250 km
  • Náročnost: trasa je vhodná i pro začátečníky
  • Doporučení: Do Passova se dostanete mnohem jednodušeji a rychleji. Proto stojí za zvážení, zda nejet trasu naopak.

Tip! Před zahraniční cestou nezapomeňte ani na cestovní pojištění - na našem portálu jej můžete mít už od 7 Kč na den.

Najděte nejlevnější cestovní pojištění

Alpe Adria: Dovolená na kole v Alpách

Cesta k Jaderskému moři vede oficiálně ze Salzburgu a končí v italském letovisku Grado. Dlouhá je 420 kilometrů a terén není až tak náročný, pokud překonáte dvě stoupání přes Alpské hory. V Rakousku se můžete těšit na skvělé značení a cestu překrásnou přírodou.

Na konci Rakouska se připravte na stoupání až do městečka Bad Gastein v nadmořské výšce 1000 metrů. Zde si dejte určitě přestávku, protože Bad Gastein vypadá jako pohádkové místo z pohlednic. Na druhou stranu hor můžete dojet speciálním vlakem skrze tunel. Je to určitě lepší varianta než 200 km navíc přes Glossglockner.

Na začátku Itálie, když přejedete druhé stoupání, najedete na starou železniční trať, která nyní slouží jako cyklostezka.

  • Délka cyklostezky: 420 km
  • Náročnost: trasa je vhodná pro pokročilé cyklisty
  • Tip: Do cíle dojedete při normální jízdě asi za pět dnů a po celé cestě na vás čekají různé penziony nebo kempy.

Tip! Aby vás dovolená na kole vyšla ještě levněji, ZDE můžete si stáhnout slevové kódy na nákupy v online obchodech.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…