Menu

Dovoz aut z Německa: Vyplatí se ještě?

Aktualizováno dne 16.5.2022

Ještě před několika lety byl dovoz aut z Německa zárukou kvality. České autobazary i soukromí prodejci si oproti německým vysloužili nálepku těch, kteří před každým prodejem stočili tachometr.

Dovoz aut z Německa: Vyplatí se ještě?
11 minut čtení
Povinné ručení

Podvozek aut z německých bazarů byl v lepším stavu, protože nezažil české dálnice, auta procházela autorizovanými servisy, obvykle měla nižší nájezd a ceny byly příznivější než u českých bazarů. Vznikaly firmy, které dovážely auta do Čech. I soukromníci podnikali výlety za hranice do autobazarů. Platí ale i nyní, že je lepší dovoz aut z Německa, než nákup českého ojetého auta? Co je potřeba při převozu aut z Německa zařídit?

interiér auta

Dovoz aut z Německa

Nedostatek čipů do automobilů jako vedlejší efekt pandemie a protiepidemických opatření zhoršil dostupnost nových automobilů. O kvalitní ojetá auta se zvýšila poptávka, a proto rostou i jejich ceny. Stále však platí, že jsou na německém trhu k dostání auta za velmi výhodnou cenu. Víte, kdy je nejlepší čas prodat váš vůz?

Ojetá německá auta hledejte na ověřených webech jako např. mobile.de. Podívejte se na další tipy, kde koupit auto v Německu. Pro nákup ojetiny platí jedna zásadní rada, a ta platí stejně pro Českou republiku, ale i na dovoz aut z Německa. Nekupujte auta jen od stolu, od počítače, podle obrázku. Je potřeba, aby auto někdo napřed prohlédl a osahal si ho.

Tip! Na cestu do Německa si nezapomeňte přibalit dobré cestovní pojištění. V našem srovnávači ho najdete už od 7 Kč na den:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

koupě auta

Vyplatí se dovoz aut z Německa?

Vaše hledání by ale opravdu mělo začít od počítače. Pokud neumíte německy, nemá dvakrát cenu zkoušet soukromé prodejce, ale vsaďte na osvědčené bazary. Celý nákup si nejprve spočítejte. Zjistěte si, kolik vás bude stát nejen automobil, ale i cesta do Německa a zpět, platba zprostředkovatele, zajišťování tamních administrativních úkonů pro přidělení převozových značek.

Zeptejte se prodejce, zda je cena s DPH a kdo bude odvádět daň z prodeje vozidla. Užitečný rozcestník nabízí oficiální stránka Evropské unie Your Europe. Pokud chcete s prodejcem vyjednávat o slevě, začněte s tím ještě před cestou do Německa. V Německu je prodejci jasné, že prostředky máte s sebou a nemá důvod vám už ustupovat.

I nyní stále platí, že se za automobil obvykle platí v hotovosti. Peníze už si přivezte rovnou z ČR, nebo si zkontrolujte limity pro výběr z bankomatu, pokud chcete peníze vybírat až v Německu. Prodejce akceptují také bezhotovostní převody, ale předem. Pokud k obchodu nedojde, peníze získáte zpět.

Značka a typ automobilu Cena v českém autobazaru Cena v německém autobazaru
Audi A4 Allroad 4x4, do 100 000 kilometrů, 6 stupňový automat, diesel 590 000 Kč 23 000 euro (566 000 Kč)
BMW X4, do 60 000 kilometrů, 8 stupňový automat, diesel, 1 150 000 Kč 30 990 euro (763 000 Kč)
Volkswagen Golf, rok 2020, do 20 000 kilometrů, diesel, manuální převodovka 440 000 Kč 17 750 euro (437 000 Kč)

Podle zkušeností obchodníků, kteří se dovozu aut z Německa věnují, platí, že se dovoz vyplatí u luxusních značek, aut do cca dvou let věku a u značek, které u nás chybí. Levnější kategorie aut a auta starší už se příliš nevyplatí dovážet. K ceně kupovaného automobilu si musíte připočítat náklady na dopravu do ČR. Cena se pak vyrovná, nebo dokonce překročí ceny našich autobazarů.

měření šířky laku u auta

Co kontrolovat u ojetých automobilů?

Nákup ojetého automobilu nesmíte brát jako ruskou ruletu. Docela určitě chcete koupit to nejlepší za tu nejvýhodnější cenu. Proto si na ojetý automobil posviťte.

Co kontrolovat, aby byl dovoz aut z Německa bezpečný?

  • změřte šířku laku,
  • podívejte se na barvy jednotlivých dílů automobilu, zda se v drobnostech neliší,
  • nasajte vůni interiéru a vnímejte, zda není cítit plíseň, popojeďte se sedadlem, zda v kolejničkách nich není bahno nebo voda (důkaz vytopení vozidla povodní),
  • zkontrolujte korozi,
  • solidní prodejce vás nechá automobil projet,
  • srovnejte si počet najetých kilometrů se stavem auta a údaji v kupní smlouvě, technickém průkazu
  • překontrolujte VIN vozidla,
  • ptejte se na počet předchozích majitelů,
  • zjišťujte, zda bylo auto bourané,
  • přečtěte si servisní knížku (obvykle ji automobily mívají),
  • jaká je záruka, s jakou automobil prodává,
  • hledejte úniky kapalin pod automobilem.

odvoz auta

Doprava auta do Česka

Celý nákup automobilu i dovoz auta z Německa můžete mít pod vlastní kontrolou. Na webu autobazaru si vyberete automobil, kontaktujete prodejce, domluvíte si schůzku a automobil si zarezervujte. V takovém případě je lepší, když do Německa pojedete minimálně ve dvou. Někdo bude zpět do ČR řídit automobil nový, další osoba automobil, kterým jste přijeli.

V současné době je stále potřeba sledovat pandemická opatření a podmínky pro vstup a odjezd ze země. To platí jak pro Německo, tak poté pro návrat do České republiky.

Převozní značky

Na cestu domů budete u nového auta potřebovat převozní značky. Zařizují se na německé straně. Jako první krok je potřeba vyřídit povinné ručení (německé). Je možné zvládnout to online, nebo na pobočce německé pojišťovny. V případě návštěvy pobočky rovnou dostanete převozní značky. Cena je 100 až 150 euro podle délky platnosti těchto převozních značek. Je ještě nutné dojít na úřad pro registraci vozidla. Na úřadu pak dostanete nálepku o platnosti značky.

Koho s sebou jako parťáka?

Ideální je vyrazit do Německa s majitelem tahače, nebo vleku, kam se může nový vůz naložit. Nejlépe si s sebou jako parťáka vyberte osobu, která se v autech vyzná. I přes slibovanou kvalitu automobilů z Německa můžete naletět, nebo přehlédnout podstatný detail. I u ojetého německého auta se mohou vyskytnout skryté vady. Na dovoz aut z Německa se také vztahuje záruka.

"Dovážková služba" trochu jinak

Není problém najít firmy specializující se na dovoz aut z Německa. Vy u nákupu nemusíte být přítomni, jen si na webu ukážete na automobil, který se vám líbí. Do bazaru, nebo i k soukromníkovi dojedou, automobil prověří, projedou. Obrovskou výhodou je jejich zkušenost s ojetými auty. Od pohledu na místě vytuší, jestli auto odpovídá ceně.

Takové firmy za vás udělají veškerou práci. S vámi se pak spojí, řeknou vlastní postřehy a domluvíte se, zda koupit nebo ne. Před samotnou cestou do Německa od vás ale budou chtít složit zálohu ve 100% výši ceny vybraného automobilu.

V Česku už si pak jen převezmete koupený automobil. Než se s ním vydáte jako hrdí majitelé domů, musíte mít sjednané povinné ručení. Automobil musí mít při odjezdu od prodejce převozní značky. Nemine vás ani registrace vozidla na českém obecním úřadě s rozšířenou působností a dovozová technická kontrola.

Tip! Ať už pro auto do Německa dojete nebo si ho necháte přivést, nezapomeňte na kvalitní povinnému ručení. Najděte si s námi to nejvýhodnější a ušetřete:

Porovnej povinná ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…