Menu

Druhy platebních karet: Jak se v nich vyznat?

Aktualizováno dne 3.11.2022

Nahlédněte do své peněženky. Možná máte jednu, dvě či více bankovních karet. Znáte je však důkladně a víte o všech jejich benefitech? Různé druhy platebních karet vám mohou být nepostradatelnými pomocníky v různých situacích.

Druhy platebních karet: Jak se v nich vyznat?
11 minut čtení
Karty

Umí čerpat peníze do minusu, zaplatíte s nimi i bez platebního terminálu a vrátí vám část peněz z nákupu nazpět. Platební karty jsou jako užiteční sluhové, kteří mají za úkol vám co nejvíce zpříjemnit nákup. Abyste si mohli užít maximum jejich výhod, stačí sáhnout po té správné. V tomto článku jsme si vzali na paškál druhy platebních karet a jejich charakteristiky. Pravděpodobně už některé typy znáte, ale třeba vás překvapí, jaké jsou mezi nimi další rozdíly.

žena vybírá z bankomatu

Druhy platebních karet podle zúčtování

Nejdůležitějším kritériem při rozdělení karet je jejich zúčtování, tzn. zda při platbě za nákup používáte vlastní peníze, nebo peníze banky.

1.) Debetní karta

Jedná se o nejběžnější typ platební karty, kterou má většina klientů (a s největší pravděpodobností i vy). Je propojena s vaším bankovním kontem a při platbě se strhávají peníze, které máte na tomto kontu našetřené. Pro platbu tudíž používáte své vlastní peníze a nemůžete čerpat do minusu.

2.) Kreditní karta

Většina lidí pojem „kreditka“ používá nesprávně a označují jím všechny platební karty. Kreditní karta má však přesně stanovené parametry. Je to karta, která umožňuje čerpat peníze do minusu. Banka tak klientovi poskytuje půjčku, aniž by člověk musel chodit na pobočku a žádat o úvěr.

Dejme tomu, že máte na účtu 50.000 Kč, ale na internetu jste zrovna uviděli zájezd do exotiky za 60.000 Kč. Díky kreditní kartě si jej můžete koupit, protože banka vám zbývajících 10.000 Kč půjčí.

Banka většinou poskytuje bezúročné období v určité délce, které je většinou 45 - 55 dní. Pokud bance peníze do té doby vrátíte, neplatíte žádný úrok. Pokud ne, váš úrok se pohybuje mezi 9,9 % až 24 %. Úroky se můžou výrazně lišit dle různých společností a typů karet. V tabulce vidíte parametry některých kreditek:

Bankovní produkt Bezúročné období Úrok
Česká spořitelna – Kreditní karta 55 dní od 12 - 24 %
MONETA Money Bank MoneyCard Fix 50 dní od 23,88 %
Raiffeisen bank - Kreditní karty STYLE 55 dní od 23,99 %
Komerční banka Lady karta 45 dní od 21,99 %
MasterCard Miles & More Standard 45 dní od 23,4 %
UniCredit Bank - Visa credit Gold 45 dní od 15,96 %
Era Poštovní spořitelna - Era kreditka 55 dní od 21,9 %

K čemu je kreditní karta dobrá? 

  • Když často nevycházíte s penězi. Kreditní karta je pohodlnější způsob, než klasická půjčka.
  • V případě, že někdo vaši kreditní kartu zneužije, vy nepřijdete o vaše vlastní úspory, ale o peníze banky. Kreditní karta se tudíž hodí při cestování do zahraničí.
  • Při půjčování automobilu v cizině většina autopůjčoven vyžaduje, abyste předložili kreditní kartu.

3.) Charge karta

Svým způsobem připomíná zúčtování kreditní kartu, ale jsou zde podstatné rozdíly. Stejně jako u kreditní karty, i s charge kartou můžete využívat peníze banky. Ke konci měsíce vám banka pošle seznam všech útrat a vy musíte celou sumu zaplatit. Datum splatnosti je většinou v polovině nebo na konci následujícího měsíce. Tzn., když jste charge kartu využívali v listopadu, dlužnou sumu musíte splatit v polovině prosince, případně na konci prosince. U charge karty se neplatí žádný úrok.

Tip! Nabídku dalších kreditní karet si můžete srovnat bezplatně na našem webu. Při správném používání kreditky ušetříte peníze třeba při nákupu vánočních dárků. Když využijete tu s bezúročným obdobím až 55 dní, nepřeplatíte navíc ani korunu:

Zkuste srovnávač kreditek

platba kartou

Druhy platebních karet podle provedení

Podle technického provedení rozdělujeme tyto druhy platebních karet.

Embosovaná platební karta

Jedná se o kartu, která má na svém povrchu vyražené údaje o čísle karty, datu její expirace a jménu držitele karty. Tyto údaje plasticky vystupují nad povrch (tzn., když po nich přejedete prstem, cítíte je). Výhodou embosované karty je možnost platit i tehdy, kdy v obchodě není platební terminál, nebo je zrovna mimo provoz. Obchodník po kartě přejede mechanickým snímačem, tzv. imprinterem, který zaznamená údaje o kartě.

Elektronická platební karta

Jsou to karty bez plastického reliéfu. Můžete s nimi platit v obchodech a vybírat z bankomatu, ale nemůžete je použít v obchodech, ve kterých není platební terminál.

Tip! Platební karty používejte na internetu jen u prověřených eshopů. U některých dostanete i část peněz z nákupu zpět v podobě cashbacku.

žena s laptopem

Typy karet podle vydavatele

Na trhu se většinou setkáte s kartami od dvou vydavatelů MasterCard a Visa. Jaké výhody tito poskytovatelé nabízejí?

  • Visa je celosvětově nejoblíbenější platební karta, tudíž se vám pravděpodobně nestane, že by ji někde nepřijímali. Provádí zúčtování v amerických dolarech, při cestě do USA a přilehlých zemí je tedy výhodnější.
  • MasterCard je rovněž celosvětově přijímána. Zúčtování je prováděno v eurech, takže se vyplatí spíše při cestách po Evropě.

Tip! Zajímají vás veškeré výhody jednotlivých bank? Udělejte si zdarma nezávazné porovnání bankovních účtů a zjistěte, která banka bude vaše peníze (i vás) hýčkat nejvíc.

Porovnej běžné účty

výběr z bankomatu

Druhy platebních karet a výhody s nimi spojené

Kromě výše popsaných parametrů vás zřejmě bude rovněž zajímat, jaké výhody ke své platební kartě získáte. Banky dnes už běžně ke kartám neposkytují pouze vedení bankovního účtu a možnost čerpat úvěr, ale i doplňkové benefity. Jaké to jsou?

Slevy u obchodníků

Některé druhy platebních karet poskytují slevy na pohonné hmoty, kosmetiku, oblečení a další produkty, nebo nabízejí zvýhodněné ceny do určitých restaurací nebo podniků.

Výběr v cizině zdarma nebo levněji

Pokud rádi cestujete, jistě vás bude zajímat, na kolik vás vyjde výběr peněz ze zahraničního bankomatu. Například Fio banka umožňuje výběr v cizině dvakrát za měsíc zdarma. Equa bank tuto službu nabízí zcela zdarma.

Cestovní pojištění k platební kartě

Mnohé banky (například ČSOB, Komerční banka nebo Moneta) nabízí ke svým kartám i celoroční cestovní pojištění.

Vydání platební nálepky

Air Bank, Moneta a další banky nabízejí ke kartě i platební nálepku. Tu si klient nalepí na mobil nebo klíčenku, díky čemuž může vyrazit nakupovat i bez peněženky.

Možnost vlastního designu platební karty

Při placení se nemusíte dívat jen na nudný design karty, který vám vybere banka. U mnoha bankovních společností si obrázek na kartu snadno vyberete sami. Umožňuje to například Komerční banka, ČSOB nebo Česká spořitelna.

Dnes se již bez platební karty neobejdeme. Zaplatíme s ní téměř kdekoliv. Máme ji uloženou v peněžence, údaje z karty zadáváme do telefonu, chytrých hodinek i na nejrůznější webové stránky. Proto je dobré vědět, jak s ní zacházet z hlediska bezpečnosti a nepodcenit možná rizika. 

Mohlo by vás zajímat

platba kartou
Nejlepší běžný účet 2023
10.1.2023

Bez běžného účtu se v současné době jen stěží obejdeme. Na běžný účet chodí výplata, platíme z něj v obchodech, máme z něj nastavené trvalé příkazy, inkasa. Banky se přitom předhání, aby ten jejich účet nalákal co nejvíce klientů. Najít nejlepší běžný…

společný účet manželů
Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

online banking
Bankovní poplatky: Jak na nich co nejvíc ušetřit, nebo se jim zcela vyhnout?
17.11.2022

Číhají nevinně na vašem bankovním kontě a tváří se, že vůbec neexistují. Pak provedete nějakou neočekávanou akci (výběr z cizího bankomatu nebo zahraniční platbu) a ony vystrčí své růžky a strhnou vám za tento úkon z účtu nějakou peněžní částku. Jaké…

platba telefonem
Co je Google Pay a které banky tuto službu podporují?
29.9.2022

Chcete vědět co je Google Pay, k čemu se hodí, a jak ho použít při platbě v obchodě? Připravili jsme pro vás přehledný článek, který vám na tyto dotazy odpoví.