Menu

Finanční zajištění na stáří, aneb jak se mít na stará kolena dobře

Aktualizováno dne 15.4.2020

Máte strach, že se vaše generace starobního důchodu nedožije a bude odkázána na své vlastní finanční prostředky? Pokud máte obavy o svou budoucnost, začněte ji aktivně řešit už nyní.

Finanční zajištění na stáří, aneb jak se mít na stará kolena dobře
9 minut čtení
Penze

Populace stárne, a mnohem rychleji, než tušíme. Ještě v roce 2000 na jednoho seniora vydělávalo 5 pracujících. Nyní jsou to necelí 4 pracující. Tento poměr se bude neustále snižovat a odhaduje se, že za 30 let bude na každého seniora vydělávat pouze jeden pracující člověk. V současné době tvoří občané ve věkové kategorii nad 65 let pětinu populace.

To nevyhnutelně přináší otázky, týkající se jejich budoucího zajištění. Aby neskončili v důchodovém věku v chudobě, bude se očekávat jejich aktivnější zapojení v otázce finančního zabezpečení.

Jak se zabezpečit na stáří?

U otázky finančního zajištění na stará kolena je největším problémem dlouhodobý časový horizont. Lidé musí vyřešit otázku, jak si zajistit dostatek finančních prostředků za 20, 30 či 40 let. Pokud budou hromadit peníze na běžném účtu, tyto úspory neobstojí vůči inflaci.

Proto doporučujeme zvolit takové způsoby zabezpečení, které mají vůči inflaci aspoň částečnou odolnost. Doporučujeme navíc kombinovat aspoň dva až tři způsoby spoření a investic, abyste diverzifikovali riziko.

Penzijní spoření

Oficiálně se nejnovější verze penzijního spoření nazývá doplňkové penzijní spoření. V rámci něj si sami můžete zvolit spořicí strategii podle míry rizika a možného výnosu (konzervativní, vyváženou či dynamickou).

Nejzajímavější na tomto spořicím produktu jsou příspěvky od státu. Díky těmto štědrým příspěvkům může každý měsíc k vašemu vkladu přibýt určitá finanční částka, kterou vám stát věnuje, což činí tento typ spoření odolnější vůči inflaci.

Výši státních příspěvků uvádíme v tabulce.

Měsíční vklad Příspěvek od státu
300 Kč 90 Kč
400 Kč 110 Kč
500 Kč 130 Kč
600 Kč 150 Kč
700 Kč 170 Kč
800 Kč 190 Kč
900 Kč 210 Kč
1000 Kč a více 230 Kč

Doplňkové penzijní spoření si navíc můžete odečíst od daňového základu, a to až do výše 24 000 Kč. Výhodou tohoto typu spoření je rovněž nemožnost si na něj sáhnout až do věku 60 let. Smlouvu sice můžete ukončit i dříve, ale přijdete o všechny státní příspěvky. Tuto zdánlivou nevýhodu spočívající v možném výběru až v určitém věku však můžete vnímat jako kvalitní ochranu vašich naspořených peněz. Tyto finance jsou imunní vůči neúspěšným finančním rozhodnutím a rizikům, které ohrožují každého z nás (špatná investice, neuvážená utrácivost, půjčka rodinnému příslušníkovi, anebo i riziko krádeže vašich peněz třetí osobou).

Jak zajistit, aby výnos z vašeho penzijního spoření byl co nejvyšší? V první řadě je nutné vybrat si vhodný penzijní fond. Na trhu můžete najít zhodnocení ve výši 7,2 % i pouhých 0, 6 %.

Dejme tomu, že je vám 35 let a chcete si začít spořit 1000 Kč měsíčně. Kolik peněz budete mít naspořeno ve věku 60 let, tzn. za 25 let spoření? To záleží na výběru vašeho penzijního fondu.

  Modelové roční zhodnocení Celkem k výplatě za 25 let
Penzijní společnost A 7, 2 % 1 035 806 Kč
Penzijní společnost B 0, 6 % 401 289 Kč

Jak vidíme, rozdíly mezi různými penzijními fondy můžou být velmi výrazné.

Tip! Zjistěte, kde se vaše úspory nejvíc zhodnotí. Naše nezávislé porovnání penzijních fondů vám ukáže míru zhodnocení, celkový výnos a celkovou částku, která vám může být ve vašich 60 letech vyplacena. Porovnat penzijní fondy

Koupě nemovitosti

Život v nájmu je sice pohodlnější a flexibilnější, ale je potřeba připravit se na dobu, kdy už tak flexibilní nebudete a když vám zvýší nájem, nebudete se moct za levnějším přestěhovat tak snadno, jako v mládí. Jako zajištění na stáří je lepší pořídit si vlastní nemovitost. Hypotéku již budete mít splacenou a tudíž budete měsíčně platit jen náklady na energie, což udělá váš život ve stáří mnohem levnější, než kdybyste museli platit celé nájemné.

Ceny nemovitostí navíc až na krátkodobé výkyvy stabilně rostou. Když se ohlédneme do minulosti, zjistíme, že nemovitosti vždy svým cenovým růstem porazily inflaci. Při koupi domu či bytu je však nutné vybrat vhodnou lokalitu. Byt v oblasti se zvyšující se mírou kriminality, nebo vysokou nezaměstnaností může naopak v čase výrazně ztrácet na hodnotě. Při volbě lokality si vždy zjistěte informace o struktuře obyvatelstva, míře kriminality i ekonomickém zdraví daného města (zda je zde dostatek zaměstnavatelů, dobrá dopravní dostupnost, zda se lidé do oblasti stěhují, nebo z ní spíše odcházejí).

Tip! Věděli jste, že u vlastního bydlení můžete ušetřit výrazné částky na hypotečním úvěru? Najděte ten nejvýhodnější a ušetřete.Porovnat hypotéky

Vlastní dílo

Dalším způsobem, jak získat zajištění na stáří, je vytvořit si nějaký podnikatelský projekt, ze kterého vám bude plynout pasivní příjem. Toto však nebývá snadné a musíte vytvořit skutečně přínosnou hodnotu, za kterou budou lidé ochotni platit peníze. Může se jednat o například o některý z těchto projektů.

  • Napsání knihy. Pokud napíšete opravdu dobrou knihu, autorské honoráře vám můžou chodit po zbytek vašeho života.
  • Vlastní webová stránka. Pokud jste v něčem dobří a navíc umíte psát, můžete založit internetový magazín nebo jinou webovou stránku se zajímavým obsahem. Jestliže budete mít velkou návštěvnost, můžete získávat pasivní příjem z Google reklam, nebo afiliate marketingu. Zdrojem pasivního příjmu může být například váš finanční magazín, cestovatelský blog a další projekty.
  • Prodej fotografií. Pokud jste talentovaný fotograf, můžete vytvořit fotografie, které nabídnete na nějaké fotobance - například na Shutterstocku. Pokaždé, když si vaše fotografie někdo stáhne, přijdou vám peníze.

Vlastní potomci

Doby, kdy si lidé pořizovali děti hlavně z ekonomických důvodů (tzn. aby se o ně postaraly ve stáří) jsou už pryč. Přesto tento aspekt zcela nevymizel. Dnes už sice rodiny nežijí dvougeneračně v jednom domě, jako to bylo dřív. Přesto můžou potomci stáří svým rodičům výrazně usnadnit.

Pokud se senior dostane do potíží, nejčastěji se s pomocí obrací na své děti. V dnešní době jsou to převážně vlastní potomci, kdo seniorovi zajišťuje velký nákup, starají se o jejich odvoz automobilem (k lékaři, na úřady) a jsou to také oni, kdo svému rodiči zařídí místo v domově seniorů, když už nezvládá péči sám o sebe. Mnohdy na tuto péči i finančně přispívají, protože někdy na to seniorův důchod nestačí.

Ovšem „investice“ do pořízení vlastních potomků se vyplatí hlavně po vztahové stránce. Největším problémem mnohých seniorů je osamělost a máloco potěší člověka v důchodovém věku tak, jako návštěva syna či dcery, možnost hlídání vnoučat nebo oslava narozenin v širokém rodinném kruhu.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…