Menu

Hory na Moravě v zimě: Nejlepší skiareály a sjezdovky

9.12.2022

I přesto, že Česká republika nepatří zrovna k největším zemím světa, má velký počet lyžařských středisek, který se přibližuje 200. Nezanedbatelným procentem z celkového počtu českých skiareálů se pyšní hory na Moravě.

Hory na Moravě v zimě: Nejlepší skiareály a sjezdovky
14 minut čtení
Úrazové pojištění

Věděli jste, že podle nejnovějších statistik z roku 2022 v České republice lyžuje více než 2,2 milionů obyvatel? Díky tomu, že u nás z celé populace lyžuje 20,9 % obyvatel, jsme v počtu lyžařů v poměru na počet obyvatel překonali Němce, Francouze i Slováky. Kde čeští lyžaři nejčastěji lyžují? V Rakousku, na Slovensku, v Itálii a samozřejmě také v Čechách. Nevynechávají však ani oblíbené hory na Moravě. Jaké moravské lyžařské areály letos navštívit?

beskydy morava

Jaká jsou pohoří na Moravě?

Povrch Moravy je z velké části tvořený vrchovinami, pahorkatinami a v neposlední řadě i několika pohořími. Jedná se například o pohoří Hrubý Jeseník, které se rozkládá na severu Moravy a jihu Slezska. Zde se také nachází nejvyšší moravské hory Praděd s výškou 1 492 m n. m. a Vysoká hole s výškou 1 465 metrů. Mezi další pohoří Moravy patří:

  • Kralický Sněžník
  • Nízký Jeseník
  • Bílé Karpaty
  • Javorníky
  • Moravskoslezské Beskydy

Tip! Před tím, než se vydáte na některé z uvedených pohoří, překontrolujte si svou zimní výbavu. V případě, že vám něco chybí, můžete si to dokoupit chytře přes cashback - službu, která vám za každou transakci vrátí část peněz zpět. Oblíbené cashbacky na vybavení na hory najdete na:

Alpine Pro – 6 % z nákupu zpět
Husky – až 10 % z nákupu zpět
Lyže Radotín – 2 % z nákupu zpět

karlov jeseníky

Kde je sníh na Moravě?

Největší sněhová nadílka je podobně jako v jiných oblastech Česka i na Moravě obvykle spojena s pohořími a nejvyššími horami. Aktuálně, tedy na začátku prosince 2022, se většina lyžařských areálů na Moravě připravuje na zimní sezónu.

  • Nejvíce sněhu je nyní v Jeseníkách a lyžuje se například v lyžařském středisku Karlov, kde byla sezóna zahájená v sobotu 3. 12. 2022.
  • Dostatek sněhu je také ve skiareálu Lázeňský vrch, kde je nyní 30 cm sněhu.

Tip! Před rodinným výletem na moravské hory byste také měli myslet na úrazové pojištění, které vám pokryje případnou dobu nezbytného léčení (za každý den léčení úrazu obdržíte určitou částku), hospitalizaci (za každý den v nemocnici obdržíte určitou částku), trvalé následky i to nejhorší, tedy smrt následkem úrazu.

Úrazové pojištění od 160 Kč / měsíc

pustevný beskydy

Hory na Moravě: 10 nejlepších skiareálů a sjezdovek

Napříč Českou republikou najdete celou řadu vyhledávaných lyžařských areálů. Nespočet z nich se nachází i na Moravě. Vybrali jsme pro vás deset z nich, na které nedají dopustit milovníci zimních sportů. Jste připraveni objevit místa, kde si v letošním roce užijete nejen hory sněhu, ale také zábavy?

1.) Skiareál Dolní Morava

Jedním z nejoblíbenějších moravských lyžařských areálů, který se nachází v údolí obce Dolní Morava, je skiareál Dolní Morava. Lyžaře z celé České republiky láká na osm sjezdovek všech stupňů obtížnosti i dvě moderní čtyřsedačkové lanovky, tři lyžařské vleky, dětský pojízdný koberec, dětskou lanovku i dětský kolotoč.

Rodiny s dětmi ocení možnost hlídání dětí v lyžařské chatě Amálka i pravidelné animační programy. Milovníky sněhu osloví i zábavná trať s klopenými zatáčkami a terénními vlnami i freestylová crossová trať. Nechybí ani běžecké tratě, sáňkařská trasa, bobová dráha a dětský Ski Park.

2.) Skiareál Přemyslov

Nedaleko obcí Loučná nad Desnou a Nové Losiny se nachází skiareál Přemyslov, jež je situovaný v Přemyslovském sedle v nadmořské výšce 760 až 960 metrů. Středisko lyžařům a snowboardistům nabízí 3 kilometry pravidelně upravovaných sjezdovek zasněžovaných technickým sněhem. Těšit se tu můžete na čtyři vleky i čtyřsedačkovou lanovku. Nechybí ani restaurace, stánky s občerstvením nebo lyžařský škola pro děti. Tento Skiareál se také pyšní modrou sjezdovou osvětlenou tratí o délce 1.250 metrů, jež je nejdelší osvětlenou sjezdovkou na Moravě.

3.) Skiareál Kopřivná

Skiareál Kopřivná, který se nachází v horní části Malé Morávky, je skvělým místem na lyžování s dětmi. Vděčí za to zejména široké a bezpečné sjezdovce o délce 1.350 metrů, jež je vhodná i pro začátečníky. Těšit se můžete také na komfortní čtyřsedačkovou lanovku, snowpark, největší Big Air Bag v České republice i na snowtubingovou dráhu. Samozřejmostí je lyžařská škola a také možnost večerního lyžování. Podobně jako v jiných lyžařských areálech zde nechybí ani občerstvení přímo na sjezdovce.

4.) Skiareál Karolinka

Rozmanitá sjezdovka o délce 1.000 metrů i skvělá dopravní dostupnost. To jsou jedny z největších předností skiareálu Karolinka, který najdete na okraji města Karolinka v nádherném prostředí Valašska. Co vás v tomto lyžařském areálu čeká? Dominantou je bezesporu velkokapacitní vlek se sjezdovkou o délce 1.000 metrů, který nadchne i zkušené lyžaře. Součástí areálu je také zasněžovaný snowpark s velkým a malým skokem a užít si tu můžete i večerní lyžování.

5.) Skiareál Karlov

Čtrnáct dokonale upravených sjezdovek všech obtížností o celkové délce 12 kilometrů. Touto větou by se dal uvést lyžařský areál Ski Aréna Karlov pod Pradědem, jež se nachází v lyžařské oblasti Malá Morávka. Jedná se o největší areál pro večerní lyžování na Moravě, který navíc vyniká i snowparkem, lyžařskou školou a školkou, dětským parkem a barem na sjezdovce. Kromě toho láká i běžkaře z celé země na strojově upravované běžecké tratě.

6.) Skiareál Šindelná Kouty nad Desnou

V Koutech nad Desnou se nachází skiareál Šindelná, který je spojený se sjezdovkami různých typů obtížnosti. Najdete zde jednu lanovku, jeden vlek a jeden pohyblivý pás. Součástí areálu je i lyžařská škola a půjčovna lyžařského vybavení. Přímo pod sjezdovkami se nachází bezplatné parkování a lyžaři si tu můžou užít i večerní lyžování od 18:30 do 21:00.

7.) Skiareál Kohútka, Javorníky

V hraničním pásmu hor mezi Českou republikou a Slovenskem se nachází skiareál Kohútka Javorníky, který nadchne lyžaře všech úrovní. Přináší totiž hned deset sjezdovek, a to včetně jedné černé. Celková délka tratí zde činí 6.610 metrů a sjezdovky jsou pravidelně zasněžované technických sněhem a upravované. Skiareál disponuje lyžařskou školou, půjčovnou lyžařského vybavení i vybavení pro snowboardisty a běžkaře. Po náročném lyžování si můžete odpočinout v restauraci či bufetu.

8.) Skiareál Kraličák

Spojením lyžařských středisek ve Stříbrnicích a Hynčicích pod Sušinou vznikl oblíbený lyžařský areál Kraličák, který se nachází na úpatí Kralického Sněžníku. Tento areál je vhodným místem nejen pro lyžaře a snowboardisty, ale také pro milovníky zimní horské turistiky, běžkaře nebo rodiny s dětmi, které hledají skvělé místo k sáňkování či bobování. Lyžaři se zde můžou těšit na 10,5 kilometrů sjezdovek bez přejezdů i novou hi-tech šestisedačkovou lanovku.

9.) Skiareál Razula ve Velkých Karlovicích

Skiareál Razula, který se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravskoslezských Beskyd a Javorníků, se pyšní čtyřmi sjezdovkami a také běžkařskými tratěmi, jež jsou dlouhé 30 kilometrů. Dvě ze čtyř sjezdových tratí jsou uměle zasněžované. I tento lyžařský areál je vhodným místem pro rodiny s dětmi, pro děti je zde připravená nejen lyžařská školka, ale také sáňkařská louka a snowpark pro segway.

10.) Skiareál Branná

Skiareál, ve kterém si přijdou na své jak začátečníci, tak i pokročilí lyžaři? Skiareál Branná, jež se nachází v obci Branná a přináší tři sjezdovky. Areál se také vyznačuje udržovaným okruhem pro běžkaře o délce 13 kilometrů a disponuje i půjčovnou lyžařského a snowboardového vybavení. Své lyžařské schopnosti zde můžete vypilovat díky lyžařské škole a něco dobrého k snědku si dopřát v nové restauraci.

Tip! Abyste si zajistili co nejlepší cenu ubytování, doporučujeme rezervaci uskutečnit dostatečně dopředu a přes cashback na webu Booking.com.

aqualand moravia zima

Co vidět na Moravě?

Hory na Moravě a oblíbené skiareály už jsme si přiblížili, co dalšího na Moravě vidět? Morava si nezíská jen milovníky přírody, ale také krásných měst, hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad i atrakcí pro rodiny s dětmi.

  • Za návštěvu rozhodně stojí třeba zámek Lednice nebo hrad Špilberk.
  • Pokud budete v Brně, vynechat byste neměli ani Brněnskou přehradu nebo zoologickou zahradu.
  • Kde se okoupat? Jednoznačně v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách.

Nemůže být nejmenších pochyb o tom, že hory na Moravě sklidí u lyžařů, běžkařů nebo snowboardistů obrovský úspěch. Kromě oblíbených moravských lyžařských středisek toho však Morava nabízí mnohem, mnohem více. Ať už máte rádi kulturu, nezapomenutelné atrakce nebo patříte k milovníkům kvalitního vína, na Moravě si přijdete na své.

Milujete zimu na horách? Pak by se vám mohly hodit ještě naši další průvodci:

* Kašperské Hory: Nejlepší restaurace, ubytování, výlety, lyžování,...
* 10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
* Nejlepší lyžařská střediska a hory v USA

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…