Menu

Telefonní čísla začínající 9: Hovor za pár korun, i několik stovek

Aktualizováno dne 5.11.2021

První tři pozice telefonního čísla často rozhodují o tom, kolik za hovor zaplatíte. Většina čísel patří pevným linkám, mobilním či virtuálním operátorům. U nich se cena hovoru odvíjí od tarifu, který máte sjednaný. A pak jsou zde telefonní čísla začínající 9, u kterých se hovor může hodně prodražit.

Telefonní čísla začínající 9: Hovor za pár korun, i několik stovek
9 minut čtení
Telefonování

Telefonní čísla začínající 9 mohou znamenat nebezpečí velice drahého hovoru. Jsou to speciální čísla, která jsou rozdělena do několika kategorií, a podle toho také za hovor zaplatíte. Pozor, ceny u těchto čísel jsou podstatně vyšší než běžné ceny, které známe z tarifů operátorů. Podívejme se, jak se třídí a jak také můžete z telefonního čísla poznat cenu hovoru. Přidáme i několik doporučení, jak se bránit zbytečně velkému měsíčnímu vyúčtování.

česká armáda

Telefonní čísla začínající 9, kde nezaplatíte horentní sumy

Ne všechna devítková čísla provětrají vaši peněženku. S předvolbou 910 se můžete setkat u telefonování přes internet (VoIP). Čísla začínající 97 pak patří státním institucím, jako jsou České dráhy, Armáda ČR nebo Ministerstvo vnitra či Policie ČR. Pokud máte neomezené volání nebo nevyčerpané volné minuty, nebudete za hovory na tato čísla nic platit.

Tip! Chtěli byste pořídit nový mobilní telefon pod stromeček? Možná jste netušili, že existuje služba cashback, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpěz. U nového mobilu se toto skutečně vyplatí! Nejoblíbenější obchody s cashbackem na mobilními telefony jsou:

* AliExpress.com - až 15 % zpět z nákupu
* Smarty.cz - až 8 % zpět z nákupu

telefon v kanceláři

Čísla začínající 9, na která si dát pozor

Zpozornit byste měli, když narazíte, než začnete vytáčet telefonní čísla začínající 90. Zde můžete narazit na hovory, kdy bude za minutu účtováno několik desítek korun, výjimkou není ani tisícovka za spojení. Pozor na 4. a 5. číslici telefonního čísla. Určuje, kolik vás bude hovor stát. Tato čísla jsou určena pro tzv. služby obsahu.

Číslo, na které chcete volat K čemu se tato čísla využívají Cena hovoru v Kč
Předčíslí Jak určit cenu? 4. a 5. pozice čísla Příklad z praxe
900 4. a 5. pozice je cenou za minutu 95 900 951 234 Inzerce, soutěže, obchodní a odborné služby 95 Kč/min
906 70 906 705 678 70 Kč/min
909 50 900 509 123 Zábavní služby pro dospělé 50 Kč/min
905 10 x 4. a 5. pozice je cenou za spojení 95 905 951 234 Služby s jednorázovou cenou (např. hlasování) 950 Kč za spojení
908 4. a 5. pozice je cenou za spojení 79 908 791 234 79 Kč za spojení
976 4. a 5. pozice je cenou za minutu 95 976 951 234 Veřejná datová síť a Internet 95 Kč/min

Pozor! Tarif s neomezeným voláním a daty, nebo volné minuty u těchto hovorů neplatí! Vždy platíte plnou cenu.

duhové linky

Další barevné linky

Telefonní čísla, která začínají 9, bývají označována jako duhové linky. Svět telefonických hovorů zná ale i další barevné linky. Určitě se s nimi už setkali. Ale víte, kolik zaplatíte za hovor na barevnou linku?

Označení linky Začátek telefonního čísla Cena hovoru
Zelená linka 800 Voláte zdarma, volání je na účet volaného.
Modrá linka 810 až 819
830 až 839
843 až 846
Náklady za volání se dělí mezi volaného a volajícího. Pozor, cena se účtuje vždy, i když máte neomezené volání.
Bílá linka 840 až 842
847 až 849
Stejná cena ze všech koutů republiky.

Tip! Zajímá vás, jak ušetřit na měsíčním vyúčtování hovorů? V prvním kroku stačí srovnat tarify a zablokovat komerční linky začínajících 9. Zvlášť pokud má vaše dítě vlastní telefon!
Porovnej 12 operátorů zde

účet za telefon

Jak se bránit, když nesouhlasím s vyúčtováním za telefon?

Pokud máte pocit, že s cenou hovoru nebyli seznámeni dopředu a nesouhlasíte s vyúčtováním, můžete se zkusit bránit:

  • Podejte reklamaci u konkrétního poskytovatele služby obsahu. Odborníci doporučují podat reklamaci bez zbytečného prodlení.
  • Reklamaci můžete podat i u vašeho operátora, který může prověřit, zda hovory na telefonní čísla začínající 9 vůbec proběhly. Ověří i jejich skutečnou délku.
  • Pokud nesouhlasíte s výsledkem reklamace, můžete se obrátit na Český telekomunikační úřad.
  • Jestliže máte pocit, že poskytovatel služeb obsahu využil nekalých obchodních praktik, je možné obrátit se i na Českou obchodní inspekci.
  • A stejně tak je tu Policie ČR, když dojdete k závěru, že byl spáchán trestný čin.
  • Soudy, mimosoudní řešení spotřebitelských sporů i ombudsman jsou další z variant, které můžete využít, když se chcete bránit a myslíte si, že jste v právu.

Někdy se může stát, že zavoláte na telefonní čísla začínající 9 a neuvědomíte si, jak velký průšvih vás v měsíčním vyúčtování bude čekat. Jindy stojí za hovory na devítková čísla malé děti. Nezapomeňte, že i tak musíte vyúčtování včas zaplatit.

Tip! Pokud vám šíleně vysoké vyúčtování nabourá měsíční rodinný rozpočet, podívejte se na rychlé půjčky nebo na možnost pořídit si kreditní kartu. Přesně v takových chvílích pomohou.

Najděte nejvýhodnější půjčku

Mohlo by vás zajímat

mobilní tarify pro podnikatele
Mobilní tarify pro podnikatele: Co je důležité při výběru?
23.8.2023

Podnikatel se na svůj mobil, operátora i tarif spoléhá. I menší zádrhel ho v důsledku může stát peníze nebo zmařenou podnikatelskou příležitost. Co nabízí současné mobilní tarify pro podnikatele?

5g přijímač
5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?
21.8.2023

Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G…

levný dotykový mobilní telefon
Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky
16.8.2023

Běžně stojí nový mobilní telefon kolem deseti tisíc. Nejnovější modely hlavních hráčů na trhu mívají cenovku od třiceti do padesáti tisíc. V posledních letech se důrazně prosazuje také kategorie opačného spektra cen. Kdo hledá levný mobilní telefon, najde…

mobilní tarify srovnání
Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled
14.8.2023

Zvyšování cen je v současné době všudypřítomné. Nevyhnulo se ani tarifům mobilních operátorů. Na trhu sice stále ještě najdete tarify do tří set korun měsíčně, jejich nabídka je ale co do počtu i služeb značně osekaná. Připravili jsme proto pro mobilní…