Menu

Hypotéka na pozemek: Jak ji získat a na co si dát pozor?

17.3.2022

Postavit si domek, to je sen mnoha z nás. Tento sen se dá snít i tak, že si koupíte pozemek a stavět začněte až za dalších několik let. Prostě všechno až ve správnou chvíli. Jak si ale pořídit pozemek, když se vám aktuálně nedostávají peníze? Řešením je hypotéka na pozemek.

Hypotéka na pozemek: Jak ji získat a na co si dát pozor?
8 minut čtení
Hypotéky

Banky vycházejí vstříc svým zákazníkům a hypotéka na pozemek není ničím výjimečným. Vy si můžete zatím v klidu připravit projekt na vysněný dům, představovat si, jak bude na pozemku vypadat a zároveň splácet pozemek. Až budete mít chuť začít stavět, pozemek už může být celý splacený a váš. Není ani problém v průběhu času přidat k hypotéce na pozemek také hypotéku na stavbu. V čem mohou být skrytá úskalí a jaká specifika má hypotéka na pozemek?

pozemky

Hypotéka na pozemek

První důležitou podmínkou je typ pozemku, na který si hypotéku chcete vzít. Banky neposkytují hypotéku na všechny druhy pozemků. V nabídkách k prodeji pozemků najdete zahrady, vinice, pole, zahrady, ale hypotéka na pozemek se schvaluje na pozemek určený k zástavbě. Proto je potřeba zjistit ještě dříve než se vydáte do banky, zda je v aktuálním územním plánu pozemek určen k výstavbě nemovitosti, tedy že jde o stavební pozemek.

Další kroky před samotnou koupí by měly vést na katastr nemovitostí. Pozemek, na který si budete brát hypotéku, bude pro banku ve většině případů zástavou. Proto stejně jako u jiné hypotéky, na pozemku nesmí být žádná jiná zástava, nebo exekuce.

Tip! Pokud je vaším snem jiný typ pozemku a budete potřebovat na jeho koupi úvěr, mohla by se vám hodit americká hypotéka.

geodet

Na co si dát pozor?

Pečlivě si prostudujte územní plán. Územní plán totiž může hodně zamíchat vaší představou o tom, jak bude vypadat váš dům. V územním plánu mohou být omezení jako je maximální výška stavby, minimální velikost pozemku pro stavbu domu, povolený nebo zakázaný typ a sklon střechy, jakou část pozemku je možné zastavit, atd.

Tip! Chcete vědět za jakých podmínek dostanete hypotéku? Nechejte si poradit od našich specialistů. Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku:

Porovnej hypotéky

Je několik zdrojů, které byste si měli prověřit, než k nákupu přistoupíte:

  • územní plán,
  • list vlastnictví, kde získáte informaci o věcných břemenech, případně o zástavních právech na pozemek,
  • povodňová mapa,
  • inženýrské sítě,
  • projektová dokumentace k domu.

Povodňová mapa vám dá informaci o tom, zda pozemek leží v záplavové zóně. To nemusí vždy znamenat, že se na pozemku nesmí stavět. U některých pojišťoven ale může znamenat dražší pojištění nemovitosti. Stavby v nejvyšší povodňové zóně, což je 4, už bývají nepojistitelné.

Zjistěte, jaké inženýrské sítě pozemek má a na co je napojený. Inženýrské sítě jsou kanalizace, vodovod, elektřina, plyn, příjezdová komunikace. Sítě musí být také zkolaudované. Bez kolaudace nezískáte stavební povolení.

Projekt na váš dům musí brát v úvahu základní zákonné požadavky. To je např. minimální vzdálenost od ostatních stojících domů, sklon pozemku a orientace domu na světové strany. I tyto informace mají vliv na požadovaný pozemek a tedy i na případnou hypotéku.

základy stavby

Pravidla hypotéky na pozemek

Hypotéka na pozemek se může čerpat až do výše 90 % ceny pozemku, stejně jako to je u klasické hypotéky na byt či dům. K nákupu pozemku vám tak může stačit pouze 10 % z jeho celkové ceny. Hypotéka na pozemek se může sjednat samostatně, ale i společně s hypotékou na stavbu domu. Základní podmínky pro získání hypotéky se v zásadě příliš neliší.

Co je potřeba pro vyřízení hypotéky na pozemek?

  • věk alespoň 18 let,
  • dostatečné příjmy,
  • zástava s dostatečnou hodnotou,
  • list vlastnictví,
  • stavební povolení,
  • územní rozhodnutí a územní souhlas,
  • vyjádření stavebního úřadu v případě stavby.

územní plán

Na co si ještě dát pozor?

K pozemku a nemovitosti na tomto pozemku je potřeba mít vyřešenou příjezdovou cestu. To je samozřejmě možné řešit veřejnou komunikací, pokud je k dispozici. V jiných případech už příjezd přes soukromý pozemek, ke kterému ale musíte doložit podílové spoluvlastnictví, nebo soukromý pozemek s věcným břemenem umožňujícím průjezd a procházení.

Pro stavbu nemovitosti je také důležité vědět, kudy vede vysoké napětí. Kolem něj je potřeba dodržovat přesně stanovenou ochrannou zónu.

Jak sjednat hypotéku?

Předem si také zvažte, jestli budete hypotéku na pozemek žádat samostatně, nebo společně s hypotékou na byt či dům. Sjednání samostatné hypotéky na pozemek bývá jednodušší a rychlejší, než když hypotéku spojíte rovnou i se stavbou domu. Budou vám totiž stačit dokumenty vztahující se k pozemku. Vyhnete se zajišťování projektové dokumentace, harmonogramu stavby, rozpočtu stavby a podkladů ke stavbě, což bývá obvykle otázka na dlouhou dobu.

Připojení další hypotéky

V případě, že si dodatečně k hypotéce na pozemek bude chtít připojit i hypotéku na stavbu, budete ji mít u stejné banky z důvodu ručení právě stavbou a pozemkem. Pokud byste měli k dispozici jinou nemovitost, kterou můžete ručit, můžete si hypotéku na stavbu vzít i u jiné banky. Řešením by bylo i refinancování hypotéky. Společná hypotéka na pozemek a stavbu bývá zase na druhou stranu levnější. Smluvně bývá požadováno, aby se stavba a kolaudace zvládla za 2 roky.

Tip! Uvažujete nad refinancováním hypotéky? Můžete ušetřit desítky tisíc korun! V našem srovnávači zjistíte, u které banky ušetříte nejvíc.

Porovnej nabídky hypoték

Nevíte, jaké ceny hypoték jsou aktuálně dostupné a kde najít tu nejvýhodnější? Vyzkoušejte náš srovnávač, nebo se obraťte přímo na naše poradce. Nezávazně s vámi prodiskutujeme vaše možnosti.

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.