Menu

Jak na výpočet ceny plynu?

2.3.2021

Výpočet ceny plynu se na první pohled může zdát komplikovaný. Ale není. Stačí znát základní informace o vašem bydlení a vědět, jak si pomoci. Orientační cena plynu je skvělým pomocníkem při volbě nového dodavatele nebo při přechodu na plyn z vytápění elektrikou či tuhými palivy.

Jak na výpočet ceny plynu?
6 minut čtení
Energie

Pro výpočet ceny plynu je nezbytné vědět, že se cena plynu skládá z více položek. Bohužel ne všechny lze ovlivnit výměnou dodavatele. Cenu plynu, podobně jako u jiných energií, ovlivňuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a daní. I když se i tato část vyvíjí v čase, je její změna dílem legislativních úprav a ne konkurenčního boje. Jinak řečeno, přechodem k novému dodavateli tuto část ceny plynu neovlivníte.

plyn

Co potřebujete znát před hledáním výhodné nabídky

Než se pustíte do hledání nového dodavatele plynu, je dobré vědět alespoň orientačně, jaké by na něj byly měsíční náklady. Pokud už plyn pro domácnost odebíráte, podíváte se na uplynulé období a souhrnnou spotřebu plynu v uplynulém roce. Nicméně i když ještě neznáte spotřebu plynu v kWh, můžete si orientační cenu spočítat. Základem pro výpočet ceny plynu je plocha domu či bytu a informace k čemu budete chtít plyn využívat. Bude to pouze vaření, ohřev vody či vytápění? Nebo všechno dohromady?

Pozor! Při hledání nového dodavatele můžete snadno narazit na tzv. energetické šmejdy. Podívejte se, jaké taktiky využívají a kdy je lepší být na pozoru.

plyn

Regulovaná část ceny plynu

Podívejme se, co všechno zahrnuje část ceny plynu, kterou neovlivňuje neviditelná ruka trhu. Je zde poplatek operátorovi trhu (OTE), který má na starosti řízení zásob plynu v podzemních zásobnících i zpracovávání statistik. Další poplatek plyne distributorovi, který se stará o dopravu plynu a celou místní infrastrukturu pro přenos plynu. Státu pak plyne daň z přidané hodnoty a daň ze zemního plynu.

Víte, že… Spotřeba zemního plynu pro domácnosti je od daně ze zemního plynu osvobozena? Cena plynu pro domácnost ji tedy nezahrnuje.

peníze

Část ceny plynu, kterou ovlivňuje trh

To je část ceny plynu, která nás zajímá především. Tady máme šanci změnou dodavatele ušetřit. Nabídek je na českém trhu poměrně hodně. Můžete je prozkoumávat sami, nebo využít praktický nástroj, kterým je srovnávač cen dodavatelů zemního plynu pro domácnosti. Neregulovaná část ceny plynu má dvě složky. Je to cena za spotřebovaný MWh plynu a stálý měsíční poplatek za služby dodavatele.

Tip! Pojďte se s námi podívat na nejvýhodnější ceny plynu na českém trhu. Stačí vyplnit několik základních údajů.

Najděte nejlevnějšího dodavatele plynu

srovnání ceny plynu

Jak na výpočet ceny plynu a srovnání nabídek

Při zjišťování ceny plynu můžete narazit na částky za m3 anebo za energetickou jednotku v MWh. Na plynoměru je plyn v m3. Na faktuře nebo informaci o ceně dodavatele je však cena za 1 MWh. Co s tím? Pomůže jednoduchý přepočet, kdy 1 m3 = 10,55 kWh = 0,01055 MWh. Pak si v nabídce dodavatele najdete rozmezí pro vaši domácnost. Nezapomeňte k vypočtené částce za roční spotřebu přičíst 12 krát cenu za stálý měsíční poplatek dodavateli. Nebo si to zjednodušte a využijte služeb srovnávače cen plynu.

Tip! Rozhodujete se, jestli elektřinu nebo plyn? Položili jsme odborníkům vaše nejčastější dotazy, podívejte se na jejich odpovědi.

Výpočet ceny plynu není tedy složitý, ale nesmíme zapomínat na jednotlivé složky ceny. Jen tak vám může být dobrým ukazatelem pro výběr nového dodavatele nebo třeba pro změnu energie, kterou budete v budoucnu využívat pro vytápění, ohřev vody či vaření ve vaší domácnosti.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.