Menu

Jak začít šetřit peníze na dům?

Aktualizováno dne 24.8.2021

V současné době vysokých cen nemovitostí je těžké představit si koupi vlastního bydlení a to i přesto, že hypotéky se nabízí s nízkými úrokovými sazbami. Poradíme vám, jak začít šetřit a přiblížit se aspoň o krok tomuto snu.

Jak začít šetřit peníze na dům?
12 minut čtení
Bydlení

V otázce, zda do vlastního, nebo do nájmu, vyhrává z pohledu financí jako výhodnější varianta koupě vlastního bydlení. Situace je snadno řešitelná i ve chvíli, kdy vám přestane koupená nemovitost vyhovovat, nebo budete potřebovat změnit velikost, město, nebo vám budou postupně docházet peníze.

Vlastní bydlení se dá pronajímat, nebo prodat a mít tak vložené peníze zpět. Možností, jak začít šetřit, je hodně, nejsou ale univerzální a nejsou to zázraky na počkání.

moderní bydlení

Je váš sen vlastní dům?

Pro koupi vlastního domu a bytu je potřeba dobře plánovat a počítat. Zdrojů, jak financovat váš sen, je mnoho:

1.) Hypotéka

Nejčastější způsob financování nemovitosti je hypotékou. Aktuálně se úrokové sazby hypoték pohybují velmi nízko a může být škoda nevyužít je.

Tip! Pokud uvažujete o koupi nemovitosti, podívejte se na naší hypoteční kalkulačku. Najdete zde nabídky 11 bank na jednom místě.

hypoteční kalkulačka

2.) Vlastní zdroje

I při hypotéce musíte disponovat určitým vlastním finančním obnosem, kterým budete nemovitost financovat. Obvykle se jedná o 10-20 % z ceny nemovitosti. Ideální samozřejmě je, pokud už máte nějaké takové prostředky naspořené.

Tip! Nejvýhodnější spoření najdete porovnáním nabídek jednotlivých spořitelen:
Porovnej spořicí účty

3.) Bankovní i nebankovní úvěry

Bankovní nebo nebankovní úvěr (půjčka) bývá zpravidla méně výhodný než hypotéka. Nicméně i tak po něm lidé často sáhnou. Ve většině případech totiž není nutné uvádět důvod půčky.

Tip! Potřebujete dofinancovat bydlení půjčkou? Prohlédněte si nabídky různých bank a vyberte si tu nejvýhodnější právě pro vás.
Porovnej půjčky

4.) Ukryté finance

Podívejte se, kdy vám končí stavební spoření, nebo např. investiční životní pojištění. I zde můžete mít potenciálně schované nemalé částky.

5.) Dědictví

Dědictví může představovat jeden z možných dodatečných zdrojů financování bydlení.

6.) Půjčka od rodiny a kamarádů

I vaši známí a rodina mohou být vašimi věřiteli a na bydlení vám půjčit. Obvykle bývají tyto vzájemné půjčky bezúročné. Ale i zde dbejte na sepsání smlouvy. Co musí taková smlouva obsahovat zjistíte v našem článku Půjčka v rodině: Jak neohrozit vztahy, ani své úspory.

7.) Investiční koupě

Cesta k bydlení může vést také přes koupi starší nemovitosti v ne úplně ideálním stavu. Takové nemovitosti bývají levnější. Vy se pak můžete postupně podle vaší finanční situace věnovat rekonstrukci.

krb v obýváku

Zaměřte se na energie!

Ve hře “jak začít šetřit” je samozřejmě důležitá otázka, zda není možné najít úspory ve výdajích na dům nebo byt, ve kterém aktuálně bydlíte. Spotřeba domu a bytu je obvykle jednou z hlavních složek měsíčních výdajů. Vezměte si do rukou vaše aktuální účty, počítejte a využijte online srovnávače.

Výdaje za elektřinu

První takovou důležitou položkou, která si zaslouží vaši pozornost jsou výdaje za elektřinu. Využijte naši online kalkulačku a srovnávač cen elektrické energie, abyste věděli, zda u vašeho stávajícího dodavatele zbytečně nepřeplácíte.

Tip! Doporučujeme, abyste takové srovnání prováděli jednou ročně. Je to velmi snadné:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

Investice která se vyplatí

Další důležitou položkou, která může úzce souviset se spotřebou energie, jsou náklady na teplo. V tomto směru je potřeba vhodně regulovat teplotu vytápění v jednotlivých místnostech. Může to znamenat vyměnit okna, aby řádně izolovaly, ale i zateplení místnosti. Opět je i zde na místě uvažovat nad srovnáním cen dodavatelů tepla, u vytápění plynem samozřejmě srovnávače cen plynu. V zimě nevětrejte ventilačkou, ale pořádně otevřete na kratší dobu celé okno.

Tip! Srovnejte si nezávazně ceny dodavatelů plynu během 1 minuty.
Porovnej dodavatele plynu

koupě domu

Jak probíhá změna dodavatele energie?

  • Prostudujte si vaši stávající smlouvu. Výpověď smlouvy, kterou máte na dobu určitou, bývá spojena se sankcemi.
  • Najděte si potenciálního nového dodavatele energie. Využijte k tomu náš srovnávač, který vám dá srovnání hned několika nabídek do několika vteřin. Zadejte do něj vaše aktuální údaje o spotřebě z faktury.
  • Sjednejte si s novým dodavatelem smlouvu a podepište ji.
  • Zajistěte výpověď u stávajícího dodavatele energie. Obvykle to zařídí ale váš nový dodavatel.
  • Energii budete čerpat dále bez jakéhokoliv přerušení dodávek.

Tip! Více informací o změně dodavatele elektřiny najdete v článku na našem blogu.

smart home

Jak začít šetřit na spotřebě

Sprcha místo vany

Další možností, jak začít šetřit, je začít sami u sebe. První zvyk, který může ušetřit peníze je šetření s vodou. Místo koupele se zkuste sprchovat. Ve sprše pak zkuste trávit jen minimum času. Dlouhým sprchováním se můžete opět dostat na vyšší spotřebu vody.

Myčka místo ručního mytí nádobí

Šetřit se dá i při mytí nádobí. Vzpomeňte si, jak se myje nádobí na chatách, nebo jak to probíhalo u babiček. Možností je i koupě myčky. Hledejte ale myčku s nízkou spotřebou vody i energie.

Úsporný režim domácnosti

Možnou úsporu hledejte i ve výměně žárovek. Místo klasických zkuste LED žárovky. Pomoci může i vypojení spotřebičů ze zásuvky. Pokud je necháte vypnuté ve stand-by režimu, pořád nějakou energii spotřebovávají. I zde se tedy schovává jistá úspora. Nebojte se ani vaše stávající spotřebiče obměnit za novější. Obvykle se vyrábějí v úspornějších variantách.

stěhování

Úspory hledejte i na novém domě!

Nakonec je možné zvážit i úspory na domě. Nemusíte budovat vysloveně pasivní dům. Zásadní je v tomto směru udržení tepla v domě, tedy zajistit co nejmenší tepelné ztráty pomocí ideální tepelné izolace. Problém to bývá u starších domů. Je potřeba u takových staveb zajistit kontrolu a případně výměnu oken, dveří, ale i celé izolace.

Zateplení je možné řešit zvenku, ale také zevnitř. Obojí může mít své nevýhody. Venkovní znamená další výdaje za výstavbu lešení, vnitřní zase znamená nárok na prostor a nekomfort v době prací.

Ze dne na den si na vlastní bydlení neušetříte, ale postupnými kroky už bude situace rozhodně světlejší. Stačí si vytyčit jasný cíl a pustit se do něj. Stejně tak si můžete z výplaty odkládat bokem určitou část, o které budete vědět, že je jen na nové bydlení.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články na téma bydlení.

* Překlenovací úvěr, hypotéka nebo půjčka?
* Alternativní bydlení: Troufnete si i vy na život bez nábytku?
* Výhody a nevýhody podkrovních bytů + tipy, jak je zútulnit

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.