Menu

Jaké penzijní spoření vybrat a jak z něho získat co nejvíce? Zeptali jsme se odborníka!

Aktualizováno dne 27.1.2021

Existuje mnoho lidí, kteří si vůbec na důchod nespoří, nebo dávají takovou částku, při které nedosáhnou na státní příspěvek. Přitom právě penzijní spoření patří k produktům, na kterých se dá slušně vydělat.

Jaké penzijní spoření vybrat a jak z něho získat co nejvíce? Zeptali jsme se odborníka!
8 minut čtení
Penze

Na to jaké penzijní spoření si vybrat, na co si dát pozor a čím se zabývat jsme se ptali Michala Koubka, odborníka na spoření od nás z Porovnej24.cz.

penzijní spoření 2021

Rozhovor s odborníkem na penzijní spoření

Jak vnímáte doplňkové penzijní spoření? Je to kvalitní produkt? V čem jsou jeho výhody?

Velkým plusem je státní příspěvek. Pokud například spoříte 1000 Kč měsíčně, získáte příspěvek 230 Kč, což je téměř 1/4. To žádný jiný produkt nenabízí. Když k tomu ještě přičtete zhodnocení v závislosti na strategii + příspěvek zaměstnavatele, můžete si přijít na pěkné peníze.

Nicméně je třeba si uvědomit, že se jedná o nástroj na spoření na penzi. Peníze tedy nelze kdykoliv vybrat. Výplata přijde až po dosažení důchodového věku.

Poznámka redaktora: Detailně jsme proces výběru finančních prostředků popsali v článku: Kdy můžu vybrat penzijní připojištění?

Peníze se mohou zhodnocovat ve čtyřech strategiích. Jaké to jsou a kdy je tu kterou vhodné zvolit?

Každá investiční strategie využívá jiné podkladové aktivum, tudíž jiný očekávaný výnos a jinou očekávanou volatilitu (zhodnocení hodnoty účtu). Záleží na tom, co klient preferuje. Pro nejkonzervativnější (tedy ty, kteří nejsou ochotni akceptovat různé hodnoty účtu) je vhodnější strategie pevného výnosu, která ale nabízí nejnižší zhodnocení.

Výběru té správné strategie se nemusíte příliš obávat. Před uzavřením smlouvy se vyplňuje tzv. investiční dotazník a na základě toho společně se zástupcem dané společnosti vyberete pro vás nejvhodnější strategii.

Je nějaká cesta, jak mohou peníze inflaci u penzijního spoření odolat?

Jednou z možností je využít investiční strategii s vyšším očekávaným výnosem než je inflace. Zároveň je ale třeba počítat s vyšší volatilitou.

Lze kdykoliv navýšit měsíční úložku? Je to složitý proces?

Lze ji kdykoliv navýšit a není to nic složitého. Stačí tuto skutečnost oznámit vaší penzijní společnosti, která vám zašle k podepsání dodatek o navýšení příspěvku. Toto lze sjednat online i u nás na Porovnej24.cz, veškeré papírování vyřídíme za vás.

Tip! Vyzkoušejte porovnávač penzijního spoření a zjistěte, která finanční instituce vám poskytne ty nejvýhodnější podmínky. Porovnání je zdarma a zobrazení výsledků zabere jen minutu:
Najděte nejvýhodnější penzijní spoření

Vadí, když na penzijní spoření peníze nebudou pravidelně chodit nebo přijde nižší částka? 

Lidé nemusí posílat peníze pravidelně. Pokud ale peníze nepošlou, přijdou o státní příspěvek.

Jaké jsou další možnosti spoření na stáří?

Zajímavou alternativou je životní pojištění, u kterého máte možnost daňového zvýhodnění, odvážnější mohou využít podílové fondy, které nabízí opravdu zajímavé zisky, velký výběr strategií a neustálý přístup k penězům. Celkově je v rámci spoření na cokoli důležité nesázet veškeré úspory „na jednoho koně“, ale naopak své finance diverzifikovat.

penzijní pojištění

Státní příspěvky a daňové úlevy u penzijního spoření

V tabulce níže naleznete přehled výše státní podpory a roční slevy na dani v poměru k výši vkladu.

Měsíční úložka (v Kč) Státní podpora (v Kč) Roční sleva na dani (v Kč)
100 --- ---
200 --- ---
300 90 ---
400 110 ---
500 130 ---
600 150 ---
700 170 ---
800 190 ---
900 210 ---
1 000 230 ---
1 500 230 900
2 000 230 1 800
3 000 230 3 600

Ještě by vás mohly zajímat... naši další průvodci spořením na důchod:

* Penzijní spoření 2021: Kde vám nejlépe zhodnotí finance na důchod?
* Nejvýhodnější spoření pro seniory: Velké srovnání

Mohlo by vás zajímat

důchodci hrají karty
Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?
3.11.2022

Nebývá snadné dívat se, jak se vašim rodičům či prarodičům zhoršuje zdraví a jsou stále více odkázáni na pomoc druhých. Jak v takovém případě postupovat, jak jim zajistit dostatečnou péči, případně domov důchodců, a kolik vás to všechno bude stát?

Zaměstnanecké benefity
Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
21.3.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

důchody 2021
Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!
6.1.2022

Lidé pobírající starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod se mohou i letos radovat. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla nejen díky valorizaci, zvednou hned dvakrát. Zjistěte, jak se budou důchody 2022 měnit.

předdůchody
Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
26.11.2021

Zajímá vás, co je to předdůchod? Jak funguje? Jaké podmínky musíte splňovat, abyste ho mohli začít čerpat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete přehledně v našem článku.