Menu

Země bez turistů: 5 posledních rájů na zemi

Aktualizováno dne 15.7.2021

Také jste si toho všimli? V posledních letech se cestování dostává pod kůži stále více lidem a možná i váš soused z prvního patra, který celý život vyrážel jenom na svou šumavskou chalupu, si zaletěl až na Bali. Tento cestovatelský rozmach má však i stinnou stránku, kterou je vzrůstající počet turistů v určitých oblastech, rostoucí ceny a ztráta autenticity. Existují tedy v dnešní době ještě země bez turistů?

Země bez turistů: 5 posledních rájů na zemi
14 minut čtení
Cestovní pojištění

Může za to ostrá konkurence leteckých společností, které mnohdy nasazují ceny tak nízko, že na letenku třeba do Dubaje snadno našetří i člověk s minimální mzdou. Svůj podíl na tom bezesporu mají i cestovatelští blogeři, kteří nás zavalují neodolatelnými fotkami z pláží, na kterých sedí s notebookem na klíně, sosají drink z kokosového ořechu a tvrdí, že cestování jim radikálně změnilo život. Je chvályhodné, že řada lidí se rozhodla rozšířit si obzory a namísto každoroční dovolené v Chorvatsku zamířit do nějakého exotičtějšího místa.

Stinnou stránkou je právě ztráta té exotičnosti určitých destinací. Když před patnácti lety někdo byl v Indonésii, dočkal se skutečně exotického zážitku ze země bez turistů, téměř hraničícího s dobrodružným poznáváním hodného cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. V dnešní době člověka v Indonésii přivítají přelidněné pláže, internet na každém kroku, možnost zaplatit v baru desítkou kryptoměn a možná i soused z prvního patra, kterého náhodně potká na pláži.

Dobrá zpráva je, že stále existují země bez lidí (téměř), kde se nebudete cítit jako na sešlosti obyvatel vašeho paneláku. Které to jsou?

Myanmar

1.) Myanmar (Barma)

Cestovat do jižní Asie je dnes velký hit. Bohužel do Indonésie i Thajska cestovní kanceláře vypravují početné skupiny turistů, tudíž tyto dvě země se začínají svou atmosférou podobat přelidněnému Chorvatsku.

Zatímco Thajsko se těší stále větší popularitě (a zvyšujícím se cenám), jeho západní soused Myanmar (Barma) stále ještě umožňuje zažít tradiční atmosféru jižní Asie a návštěvu exotické země bez turistů.

Myanmar: Co navštívit?

Pokud vás lákají poklidné pláže s nádhernými skalními útesy, Myanmar pro vás bude tím pravým. V této zemi si naplno užijete nádhernou přírodu a okázalé budhistické chrámy. Za navštívení stojí:

  • Šweitigoumská pagoda (Pagoda Shwedagon) - říká se jí také Zlatá pagoda aje nejsvětější buddhistickou stúpou Myanmaru
  • Kyaikhtiyo pagoda - obrovský zlatý balvan na kopci je posvátným místem, ze kterého je navíc dechberoucí výhled
  • Bagan - město zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, ve kterém najdete přes 2000 budhistických chrámů
  • Sopka Popa - po vystoupání 777 strmých schodů skalnaté hory Taung Kalat se objeví od civilizace odřízlý budhistický chrám
  • Stupy v Kakku - téměř 2500 budhistických stup (věží)
  • Jezero Inle - místo, kde můžete potkat rybáře chytající tradiční technikou (na obrázku výše)

Zklamáni nebudete ani výlety do místních vesniček, ve kterých budete mít pocit, jako byste se vrátili v čase o více než sto let nazpět. Můžete tam spatřit starobylé povozy tažené zvířaty a spřátelit se s lidmi, žijícími velmi rurálním stylem života.

Tip! Na cestu do Myanmaru si rozhodně nezapomeňte přibalit cestovní pojištění s připojištěním na COVID-19. To kryje náklady spojené s karanténou na hotelu, PCR testy, návrat domů, aj.

Cestovní pojištění od 7 Kč na den

portugalsko

2.) Portugalsko

Když se řekne jihozápadní Evropa, většině lidí se vybaví Španělsko. Tato země je sice úžasná, ale ruku na srdce - když člověk stojí ve dvouhodinové frontě před chrámem Sagrada de Familia v Barceloně, postupně z něj začne cestovatelské nadšení poněkud opadávat. Turistické davy se netýkají jen Barcelony, ale i jihu Španělska a hlavního města Madridu.

Pokud jste si zamilovali tento kout světa, ale netěší vás mačkat se v davu, vyzkoušejte návštěvu sousední země bez turistů - Portugalsko. Dočkáte se zde podobného klimatu jako ve Španělsku, i středomořské kultury, vyznačující se pohostinností místních obyvatel, okouzlující architekturou a bohatým nočním životem.

Portugalsko: Co vidět?

Navštivte Lisabon, Coimbru či jiné starobylé město, projděte se úzkými uličkami a nechte se překvapovat pouličním uměním a originální keramickou výzdobou na fasádách domů! Pokud jste milovníci pláží, zamiřte do regionu Algarve, kde se můžete vyřádit v průzračně modrém moři, lemovaném písečnými plážemi. Dál si v Portugalsku ještě zamilujete:

  • Sintra - historické město zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO
  • Porto - druhé největší město Portugalska, UNESCO destinace a domov portského vína
  • Ostrov Pico - vulkanický ostrov plný vinic. Po cestě lodí na ostrov doporučujeme využít možnost pozorování delfínů, velryb a kosatek.

Na této dovolené se můžete těšit představou, jak se polovina Čechů tísní na přelidněných chorvatských plážích.

Věděli jste, že... si můžete ubytování v Portugalsku zarezervovat přes cashback? Je to služba, která vám za každou platbu vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete na:

Booking.com - 4 % z nákupu zpět
Hotels.com - až 8 % z nákupu zpět

kosovo

3.) Balkánská země bez turistů

Naším třetím tipem na návštěvu země bez turistů je Kosovo. „Cože, do Kosova? A proč už ne rovnou do Sýrie nebo Afghánistánu?“ Pomysleli jste si možná při přečtení názvu této země. Přestože Kosovo je známé pro svůj dřívější válečný konflikt, v dnešní době se jedná o bezpečnou zemi, ve které je nižší kriminalita, než třeba v Praze.

V povědomí většiny lidí však Kosovo stále přežívá jako válečná zóna - čehož můžete využít pro vaši poklidnou dovolenou, než se do této země nahrnou davy cestovatelů, bažících po autentické dovolené.

Kosovo: Co vidět?

A co zde můžete zažít? Tato země potěší hlavně milovníky hor. Můžete se vydat na několikadenní horské výšlapy, na kterých zažijete divokou přírodu i rurální styl života místních obyvatel.

Ve větších městech Kosova se budete cítit, jako byste se ocitli v Turecku nebo jiné orientální zemi. Zdejší architektura je totiž ovlivněna vlivem bývalé Osmanské říše a představuje unikátní kombinaci mezi orientálním a pravoslavným stylem. Na seznam míst, které prostě musíte v Kosovu vidět si napište:

  • Priština - hlavní město Kosova, ve kterém najdete desítky monumentů, mešit a byzantských chrámů
  • Národní park Bjeshkët e Nemuna (Prokletý park) - ráj pro všechny milovníky rybaření, pěších túr a horolezectví
  • Přehrada Gazivoda - politicky diskutovaná vodní nádrž na hranici Kosova a Srbska potěší nejedno oko jasně modrou vodou
  • Pohoří Rugova - ničím neposkvrněná příroda s ledovcovými jezery, vysokohorskými pastvinami a hustými lesy jakoby vystřiženými z pohádkové knihy
  • Peja (Peć) - mix kultur v podobě byzantských kostelů, pravoslavných klášterů a trhů vybudovaných během vlády Osmanské říše

Tip! Pokud plánujete návštěvu Kosova během balkánského roadtripu, budou se vám ještě hodit naši další průvodci:

* Srbsko a jeho nejnavštěvovanější památky
* Albánie: Průvodce pro velké i malé dobrodruhy
* Černá Hora a nezapomenutelná dovolená na Balkáně

jordánsko

4.) Jordánsko

Země Blízkého východu už dnes žádnou exotikou nejsou - vždyť třeba Egypt nebo Izrael patří k běžným turistickým destinacím. Objevte východního souseda Izraele, kterým je poklidné, méně známé a tím pádem i mnohem levnější Jordánsko.

Při návštěvě této země si budete připadat, jako byste nasedli do stroje času - tisíce let staré stavby vám budou připomínat, že jste se ocitli v zemi proroků. Podle legend Jordánskem prošli Ježíš, Mohammed, Mojžíš a další postavy z křesťanského a islámského světa.

Jordánsko: Co navštívit?

Určitě si nenechte ujít návštěvu Petry, starobylého města, vytesaného do skály. Tato památka je něčím, na co v Evropě rozhodně nenarazíte - unikátní systém skrytých místností, uliček a průchodů vás nadchne. Dále se vám bude ještě líbit:

  • Mrtvé moře - jediné místo na světě, kde nepotřebuje opalovací krém
  • Wadi Rum - rudá poušť jako z Marsu, kterou znáte z filmu Star Wars, Transformers, Aladdin, aj.
  • Ammán - hlavní město Jordánska plné antických památek

Tip! Chcete se o těch nejzajímavějších památkách Jordánska dozvědět více? Projděte si naši cestovatelskou příručku Jordánsko: 15 míst, která musíte vidět.

ios řecko

5.) Neznámé ostrovy Řecka

I v tak proslulé destinaci jako je Řecko je možné natrefit na místa, která se neobjevují v katalozích cestovních kanceláří. Nechce se vám trmácet přes půl světa, abyste si užili trochu klidu? Zkuste jeden z méně známých řeckých ostrovů!

Řecký ostrov Ios

Pokud se nechcete tísnit v davu lidí na Santorini, zkuste jeho severního, méně navštěvovaného souseda - ostrov Ios! Dostanete se na něj tak, že přiletíte na letiště v Santorini, ze kterého to trvá přibližně hodinu cesty lodí. Ios vám nabídne typickou řeckou atmosféru spojenou s nádhernými plážemi, úzkými uličkami lemovanými bílými domky a spoustou romantických míst.

Řecký ostrov Ikaria

Dalším místem, který zatím není příliš známý, je ostrov Ikaria. Tento hornatý ostrov je známý díky dlouhověkosti svých obyvatel. Až sem přijedete, můžete se pokusit přijít na to, čím to je - zda zdejší skvělou místní kuchyní, poklidnou atmosférou nebo bujarými folklorními oslavami v nočních ulicích a soudržností místních obyvatel.

Tip! Na cestu do Řecka se vám budou ještě hodit:

* 15 x nejkrásnější řecké ostrovy
* Cestovní pojištění do Řecka

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…