Menu

Je auto pojištěné? Zjistíte to snadno!

Aktualizováno dne 4.10.2022

Jste daleko od domova a do hlavy se vám vkrade neodbytná otázka, jestli je auto pojištěné. To je ovšem nezáviděníhodná situace. Můžete nad vším mávnout rukou a pokračovat v cestě. Pak si ale můžete jen sypat popel na hlavu, pokud vás zastaví policie a doklad po vás budou chtít. Horší případ nastane, pokud způsobíte dopravní nehodu.

Je auto pojištěné? Zjistíte to snadno!
7 minut čtení
Povinné ručení

Další nepříjemná situace je dopravní nehoda, která vás může potkat doslova v sekundě. Ujel z místa nehody jeden ze spoluúčastníků, nebo potřebujete vypátrat svědka z jiného automobilu? Jde to. V té rychlosti si ale musíte zapamatovat registrační značku automobilu. Vyfoťte si ji, napište, uložte v paměti. Bez ní více nezmůžete. Pokud ji máte, pojištění si snadno ověříte. Jak zjistit, zda je auto pojištěné?

autonehoda

Je auto pojištěné? Pomůže zelená karta

První možnost je ta nejjednodušší. Vezměte si do ruky svou zelenou kartu. Tak se říká mezinárodnímu osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Aktuálně máte už nejspíš černobílý doklad, ale stále se používá zažitý název zelená karta. Ale podstatou je, že prokazuje sjednání smlouvy o povinném ručení.

Co najdete v zelené kartě?

Zelená karta zahrnuje důležité informace:

  • název dokladu
  • kdo povolil vydání dokladu
  • datum platnosti
  • kód země, pojišťovny a číslo pojistné smlouvy
  • registrační značka/VIN
  • druh auta
  • značka auta
  • platné území
  • jméno majitele automobilu
  • kdo doklad vydal
  • podpis zástupce pojišťovny
  • kontakt na asistenční službu

Rada odborníka: Za povšimnutí rozhodně stojí územní platnost a datum platnosti dokladu. Z nich zjistíte, do kdy máte povinné ručení sjednané a v jakých zemích platí.

žena s notebookem

Je auto pojištěné? Pomůže Česká kancelář pojistitelů

Nečeká vás cesta na úřad, není to nutné. Stačí navštívit web České kanceláře pojistitelů (ČKP) a do jednoduchého formuláře ve spodní části stránky vyplnit číslo registrační značky. Získáte informaci, zda je vozidlo k dnešnímu dni pojištěné, nebo povinné ručení nemá.

Co zjistíte o autě na webu ČKP?

Detailnější formulář webu ČKP umožňuje zadat datum, ke kterému si přejete ověřit platnost pojištění. Výsledná informace zahrnuje:

  • druh vozidla
  • tovární značku vozidla
  • název pojistitele (např. Allianz pojišťovna, a.s.)
  • odkdy je pojištění platné

Co z formuláře nezjistíte?

Jméno a příjmení majitele vozidla (uvedení údajů by bylo proti GDPR). Pokud tedy od nehody viník nebo poškozený bez dalšího ujel, kontaktujte ze všeho nejdřív policii.

Tip! Poohlížíte se po novém autě? Zastavte se v našem online autobazaru, kde jedním klikem porovnáte na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 českých prodejců.

s autem na houbách

Nenašli jste své auto v registru ČKP?

V zásadě se nemusí jednat o nic strašného, pokud se vám nezobrazí žádný údaj po zadání registrační značky.

Kde může být chyba?

  • špatně zadaný údaj (klasicky jste se mohli překlepnout a zadali jste jinou značku),
  • na dokladu zelené karty je chybně uvedený údaj (při sjednávání došlo k omylu),
  • do databáze se vaše údaje nepřenesly, nebo se přenesly s chybou,
  • povinné ručení už opravdu neplatí, máte ho propadlé.

Tip! Pokud nastal poslední případ a vaše povinné ručení už není platné, nikam nevyjíždějte a co nejdříve si sjednejte povinné ručení nové. Postačí vám na to jen pár minut a připojení k internetu. Vyzkoušejte to zdarma zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

mercedes

Co ještě dělá ČKP?

Rozsah činností ČKP je poměrně široký a neslouží jen jako nástroj, jak zjistit, zda je auto pojištěné. Navenek je nejvíce vidět správa garančního fondu. Z tohoto fondu se hradí škody způsobené nepojištěnými vozidly, nebo nezjištěnými vozidly. ČKP na sebe přebírá u takových nehod plnění škod na zdraví, majetkové škody i ušlý zisk. Po viníkovi se samozřejmě dále pátrá a poté se úhrada vymáhá i se sankcí přímo na něm.

ČKP z garančního fondu také kryje škody způsobené vozidlem pojištěným u pojistitele v úpadku, který nemůže provést plnění. Dále pak škody cizozemského vozidla s hraničním pojištěním, které je na území ČR neplatí. A také cizozemským vozidlem, jehož řidiči nevznikla povinnost sjednat hraniční pojištění při provozu na území ČR.

Pro klid duše věnujte pár minut ověření, zda je auto pojištěné. Takto se dá ověřit pouze povinné ručení. Což je konec konců to hlavní. Bez něj do provozu nesmíte vjíždět.

Tip! Havarijní pojištění je sice čistě na vás, ale i tak doporučujeme jeho sjednání. Narozdíl od povinného ručení totiž kryje škody na vašem vlastním voze. Snadno si ho spočítáte zde:

Spočítejte si havarijní pojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…