Menu

Je výhodnější topit elektřinou, plynem nebo dřevem?

Aktualizováno dne 30.9.2021

Topit elektřinou, dřevem nebo plynem? Otázka, kterou si v posledních dnech lidé pokládají čím dál tím častěji vzhledem ke klesajícím teplotám venku a potřebě začít doma topit. Honí se vám hlavou to samé?

Je výhodnější topit elektřinou, plynem nebo dřevem?
10 minut čtení
Energie

Pokud vás čeká rekonstrukce nebo se pouštíte do stavby rodinného domu, stojí před vámi poměrně nelehké rozhodnutí. Volba ideálního způsobu vytápění totiž není úplně jednoznačná a liší se domácnost od domácnosti. V tomto článku vám představíme, jaké jsou výhody a nevýhody vytápění plynem, elektřinou a dřevem a jak můžete na topení ušetřit. Pojďme se tedy už společně podívat na to, jestli je výhodnější topit elektřinou, plynem nebo dřevem.

plynový krb

Vytápění plynem

Jednou z možností, jak vytopit dům nebo byt je topení zemní plynem. Plyn je ekologickým palivem a je dokonce v západní Evropě považovaný za alternativu k obnovitelným zdrojům.

Pokud se rozhodnete pro topení plynem, můžete ušetřit nemalé peníze v případě, že si pořídíte kondenzační kotel. Ten totiž dokáže ročně uspořit okolo 15 až 25 % ze spotřeby plynu určeného k vytápění.

Nevýhodou však je, že plynová přípojka není dostupná pro všechny domácnosti a její vybudování na vlastní náklady je finančně nákladné. Je však třeba říci, že zatímco v minulých letech byl zemní plyn levný, v posledních měsících došlo k výraznému růstu cen a ceny plynu v evropských zemích vzrostly na rekordní hodnoty.

Tip! Platíte vysoké zálohy a přesto ještě doplácíte? Porovnejte si dodavatele plynu právě ve vašem kraji - možná vás překvapí, že můžete ušetřit i 10.000 Kč ročně.

Porovnej dodavatele plynu

Vytápění elektřinou

Vytápění elektřinou

Stejně tak jako v posledních měsících došlo ke zdražení plynu, došlo i k výraznému zdražení elektřiny. I přesto, že je cena za jednu kilowatthodinu elektřiny vysoká, náklady na pořízení přímotopů jsou naopak velmi nízké. Výhodou elektřiny navíc je, že od dodavatele získáte nízký tarif, který je možné využít i na provoz ostatních spotřebičů. Vytápění elektřinou je výhodné zejména pro perfektně zateplené domy, především pak pro novostavby s rekuperací.

Tip! Po zdražení elektřiny vám stouply zálohy? Proč si je zase nesnížit tím, že si porovnáte dodavatele elektřiny? Možná totiž najdete mnohem levnějšího! Zkuste to zdarma zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

krb

Vytápění dřevem

K nejlevnějším palivům pro vytápění patří uhlí, v těsném závěsu je pak dřevo, v případě nákupu surového dřeva a jeho následného zpracování doma je nejlevnějším palivem vůbec. Pokud se však rozhodnete vytápět paletami nebo zpracovaným dřevem, cena tohoto paliva je v podstatě srovnatelná s cenou plynu. To je také hlavní důvod, proč je topení dřevem spíše doplňkovým zdrojem, často se využívá například k topení v krbových kamnech.

Tip! Pokud vlastníte krb a chcete si ho krásně nazdobit na svátky, doporučujeme podívat se do těchto obchodů:

* Dokonalá světýlka na navození příjemné atmosféry najdete na Svet-svitidel.cz.
* Krásné dekorační věnce koupíte na Bonprix.cz.
* Vánoční punčochy pořídíte na AliExpress.com.

topení dřevem

Topit elektřinou, dřevem nebo plynem?

Poté, co jsme si představili jednotlivé možnosti vytápění, už máme trošku více jasno v tom, jestli topit elektřinou, dřevem nebo plynem. Z výše uvedeného vyplývá, že ekonomicky nejvýhodnější cestou je topení dřevem, obzvláště pokud si ho sami nachystáte. Je to ale tak docela pravda? V případě, že do nákladů započítáte i čas, který musíte věnovat dopravě a nachystání dřeva na topení, pravděpodobně zjistíte, že topení dřevem až tak výhodné není.

Podle odborníků se domácnostem s velkou spotřebou doporučuje vytápět zemním plynem nebo elektřinou. Elektřina vychází lépe v případě, že máte menší byt nebo dobře zateplený dům, elektřina je totiž v tomto případě výhodnější vzhledem k nižším nákladům na pořízení a údržbu vytápění. A jakou variantu zvolit, pokud bydlíte ve starším domě? Ideální je investovat do vytápění plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem a dům zateplit.

biomasa

Dotace na výměnu neekologických kotlů

Uvažujete nad pořízením kotle nebo tepelného čerpadla? Pak by vaší pozornosti neměla uniknout nová etapa programu Nová zelená úsporám, která startuje už tento podzim. V rámci dotace na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva můžete získat dotaci v řádu desítek tisíc korun. Kolik přesně získáte?

  • 140 000 Kč na tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému
  • 100 000 Kč na kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva
  • 100 000 Kč na tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody
  • 80 000 Kč na kotel na biomasu vč. akumulační nádrže/se samočinnou dodávkou paliva
  • 80 000 Kč na tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody
  • 60 000 Kč na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch
  • 45 000 Kč na lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a teplovodním výměníkem
  • 40 000 Kč na napojení na soustavu zásobování teplem
  • 30 000 Kč na lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva

přímotop

Několik rad, jak topit úsporně

Na závěr vám ještě přinášíme několik tipů, jak topit úsporně a šetřit svou peněženku. Jedním z nejdůležitějších kroků je investice do zateplení domu, další možností je snížení teploty v místnostech. Věděli jste, že snížením teploty v interiéru o pouhý jeden stupeň ušetříte okolo 6 % nákladů na vytápění? Nemalé peníze můžete samozřejmě ušetřit také funkčním kotlem a termostatem.

Tip! Nemáte na nový kotel ,ale už by potřeboval vyměnit? Podívejte se na náš srovnávač půjček a vyberte si tu nejvýhodnější.

Porovnej půjčky

Rozhodnutí, jestli topit elektřinou, plynem nebo dřevem, by se mělo odvíjet od toho, zda bydlíte v bytě, starém domě nebo zateplené novostavbě. Na topení můžete navíc ušetřit nemalé peníze, pokud se rozhodnete zažádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.