Menu

Praha zdarma: 20 míst, kde nezaplatíte ani korunu

Aktualizováno dne 3.10.2022

Naše hlavní město je plné zajímavých atrakcí. Většina z nich však stojí nemalý peníz. My vám ale poradíme 20 tipů, jak si v Praze užít sport, různé akce a muzea a neutratit při tom ani korunu. Dnešní heslo zní Praha – zdarma.

Praha zdarma: 20 míst, kde nezaplatíte ani korunu
20 minut čtení
Životní styl

Žijeme v konzumní době a jsme zvyklí za volnočasové aktivity utrácet. Na druhé straně, ale také stoupají náklady domácností za energie i potraviny. Je potřeba tedy najít rovnováhu. Pojďme se podívat, co nám pro volný čas nabízí stověžatá Praha. Zdarma si můžete v klidu zasportovat, navštívit nejrůznější akce, muzea a výstavy. I pro děti je v Praze spousta zábavy, za kterou nemusíte utratit ani korunu. Nechte se inspirovat našimi tipy. Určitě k nim časem přidáte další.

pražské ulice

Akce zdarma - Praha

V Praze jsou zdarma vstupy na všechny větší venkovní akce. Patří k nim nejrůznější pochody, happeningy, trhy, svátky dobrého jídla a umělecké festivaly. Vybrali jsme pro vás následující úžasné akce, které se pravidelně konají v hlavním městě a rozhodně stojí za návštěvu.

oktoberfest v Praze

1.) Oktoberfest v Praze

Atmosféru tradiční bavorské oslavy piva můžete po tuplácích nasát i na domácí půdě! Pravidelně se totiž koná na konci září v Holešovicích. Zároveň postupně přibývají i další pražské lokace:

  • Vysočanský Oktoberfest: 14. - 17. září 2022, Pragovka
  • Holešovický Oktoberfest: 21. - 24. září 2022, Pražské tržnice
  • Pražský Oktoberfest: 23. - 24. září 2022, Žluté lázně
  • Klášterní Pivovar Strahov: 1. října 2022

Tip! Pokud chcete vyrazit na pravý Oktoberfest do Mnichova, zajistěte si ubytování alespoň 3 měsíce předem a hlavně nezapomeňte na cestovní pojištění:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

festival světel praha

2.) Signal Festival Prague

Už je to 10 let co Signal Festival začal na podzim rozsvěcet Prahu. Na ten letošní si připravil úplně novou trasu. Užít si tak můžete prohlídku výjimečně nasvíceným centrem nebo cestu z Vinohrad do Vršovic.

  • Termín konání: 13. - 16. října 2022

husobraní na náplavce

3.) Pražské Husobraní

Na pražské náplavce je živo pořád. Na konci října zde mají tradičně sraz všichni milovníci vypečeného husího masíčka. Ochutnat prý můžete husí stehna, husí kaldoun, husí paštiku, husí játra, pečenou husu, konfitovanou husu, uzenou husu, husí burgery, husí roládu a třeba i lokše maštěné husím sádlem.

  • Termín konání: 22. října 2022

vánoční trhy v Praze

4.) Vánoční trhy v Praze

Největší pražskou událostí, na kterou se sjíždí statisíce turistů z domova i ze světa, jsou vánoční trhy. Za vstup na trhy, včetně slavnostního rozvěcení vánočního stromečku na Staroměstském náměstí, standardně nezaplatíte ani korunu. Za vaši adventní zastávku rozhodně stojí:

  • Vánoční trhy na Staroměstském náměstí: každý den 10.00 - 24.00 hod., 26.11. 2022 - 6.1.2023
  • Vánoční trhy na Náměstí Míru: každý den 10.00 - 19.00 hod., 20.11. - 24.12. 2022

Tip! Jste mimopražští a chcete se v Praze zastavit na celý víkend? Doporučujeme si zarezervovat ubytování přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na penziony, hostely, hotely, ale i soukromé byty najdete na Booking.com.

sport zdarma v praze

Praha – sport zdarma

V našem hlavní městě najdete spoustu míst, kde můžete sportovat zdarma. Běhat a jezdit na bruslích se dá ve všech větších parcích. A kopcovitý terén Prahy zve k delším pěším túrám. Na následujících místech si ale můžete užít sport na plné pecky, aniž byste kohokoliv svým pohybem limitovali. Vše pod heslem Praha – zdarma.

venkovní tělocvična

5.) Venkovní workoutová hřiště

Venkovní workoutová hřiště má téměř každá městská část Prahy a v naprosté většině jsou zdarma.

bruslení na kolečkových bruslích ladronka

6.) Inline bruslení na Ladronce

Celá planina Ladronky má 2 kilometry a pro bruslaře je připravený velký asfaltový ovál. Na Ladronce nemusíte jen sportovat, ale můžete se také pokochat zajímavými výhledy na Prahu.

praha na kole

7.) Cyklistické trasy Praha

Praha zdarma, bez utrácení za MHD nebo parkování? Podívejte se do centra Prahy na kole nebo se projeďte po cyklostezce kolem Vltavy.

bruslení zdarma

8.) Kluziště Praha – zdarma

Každý rok je na Letné veřejné kluziště, které je zdarma. Provoz obvykle začíná 1. prosince a trvá minimálně do konce února. Jak tomu bude letos, se zatím musíme nechat překvapit. Vliv na to, zda budeme i letos na Letné bruslit, mohou mít bohužel i rostoucí ceny energií.

Tip! Sportovní vybavení nemusíte kupovat za drahé ceny. Nejlépe je poohlédnout se v eshopech, které nabízí cashback a mají zajímavý výběr:

* Sportovní vybavení za skvělé ceny a cashbackem až 7 % koupíte na BezvaSport.cz
* Vybavení pro fitness, kulturistiku a životní styl s cashbackem až 7 % má Fitness007.cz
* Brusle na led i inline seženete s cashbackem až 1,5 % v inSPORTline.cz

výstava praha

Výstava a muzeum - Praha zdarma

Největší pražská muzea mají vstup zpoplatněný. A podobně jsou na tom i mnohá výstava Praha. Zdarma nebo za minimální poplatek se do velkých muzeí a na výstavy dostanou jen nejmenší děti. A pro ty to často není nejvhodnější zábava. Přesto se v hlavním městě najde dostatek míst, která nabízí kulturní vyžití, a vstup nestojí návštěvníka nic.

botanická zahrada

9.) Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy

Vstup do zahrady je zdarma, platí se pouze za speciální výstavy, akce a prohlídku botanického skleníku.

bezplatné muzeum

10.) Muzeum Praha

Zdarma vstupy do muzea i na výstavy nabízí například Muzeum Pražského Jezulátka, Armádní muzeum Žižkov (znovuotevření po rekonstrukci se chystá na 28. října 2022) nebo Letecké muzeum Kbely (Otevřeno od 30. dubna do 31. října).

muzeum

11.) Galerie Lapidárium na Starém Městě pražském

V galerii Lapidárium je zajímavá výstava, která představuje pražské barokní sochařské umění i netradiční mystická „historická graffiti“.

Tip! Chtěli byste nenadálé náklady pokrýt půjčkou? Jděte na to od lesa a nejdříve si porovnejte nabídky bank a dalších finančních institucí. Zabere to jeden klik!

Najděte nejlepší půjčku

dětská hřiště praha

Zábava pro nejmenší v Praze a zdarma

Nejmenší děti sice mívají nejrůznější vstupy zdarma, ale nejvíce se pobaví na dětských hřištích. Malá dětská hřiště najdete na každém sídlišti. My pro vás máme ale tipy na větší nebo zajímavější dětská hřiště. I ta jsou po celé Praze.

dětské hřiště

12.) Dětské hřiště u letiště Točná

Perfektní místo pro malé děti, ale i trochu odrostlejší ratolesti. Z hřiště můžete při troše štěstí pozorovat letadla. Na hřišti je místo pro posezení s jídlem, ovšem z vlastních zásob a toalety.

dětské hřiště

13.) Dětské hřiště v parku Sacré Coeur

Nad Smíchovem najdete park Sacré Coeur, které je oslova oázou uprostřed města Praha. Zdarma vstup a otvírací hodiny celých 24 hodin. Jeho součástí je příjemné dětské hřiště.

dětské hřiště

14.) Dětský ostrov

Přímo na Vltavě můžete najít další s míst věnovaných nejmenším dětem. Je to dětský ostrov. Je plný prolézaček a sportovních hřišť. Pobaví se zde děti od zhruba dvou let až do náctiletého věku.

Zdarma do ZOO! Při návštěvě Zoologické zahrady v pražské Tróji můžete využít ZOO Praha autobus zdarma. Místo tradičního čísla má označení ZOO a jezdí ze zastávky Parkoviště Trojský most (resp. Zastávka Trojská) do Zoologické zahrady a zpět. Pozor, jezdí pouze o víkendech.

pohled na prahu

Památky v Praze zdarma

„V Praze je blaze, ale draze,“ zní známé pořekadlo. Ale nemusí! Kromě všech předchozích atrakcí, které můžete sami nebo s návštěvou ze zahraničí nebo z venkova navštívit zdarma, se ještě doporučujeme zastavit u krásných památek. A že jich v Praze je! 

katedrála svatého víta

15.) Katedrála svatého Víta

Při návštěvě Prahy vaše kroky zřejmě zamíří do dominanty tohoto města, kterou je Katedrála svatého Víta. Dobrou zprávou je, že při vstupu do tohoto chrámu nemusíte platit. Část kostela je totiž návštěvníkům přístupná zdarma.

zlatá ulička

16.) Zlatá ulička

Až budete vycházet z katedrály, nenechte si ujít jinou zajímavost poblíž, kterou je Zlatá ulička. Tato romantická část Prahy plná maličkých domků, je totiž v pozdních odpoledních a večerních hodinách přístupná zdarma. Vstupné nemusíte platit po 16. hodině v období od 1. 11. do 31. 3. a po 18. hodině ve zbývajících částech roku. Nejenže ušetříte peníze, ale také se vyhnete turistickým davům a užijete si poklidnou atmosféru při zapadajícím slunci.

Valdštejnský palác

17.) Valdštejnský palác

Zachtělo se vám luxusu a okázalosti, a zároveň byste se rádi podívali na významné místo České republiky? V tom případě navštivte budovu senátu. Valdštejnský palác je zdarma přístupný od dubna do října každý víkend od 10 do 17 hodin. V ostatních částech roku je palác otevřený jen každý první víkend v měsíci, a to od 10 do 16 hodin.

Zahrady Černínského paláce

18.) Zahrady Černínského paláce

Praha bývá v letních měsících pořádně rozpálená, a v takových dnech není nic příjemnějšího, než zrelaxovat v prostředí plném zeleně. Kde najít příjemnou zahradu a za vstup nic nezaplatit? Zahrady Černínského paláce nabízí upravené zelené plochy, spoustu fontán a bezplatné vstupné každý víkend od 10 do 17 hodin v období květen - říjen.

vyšehrad

19.) Vyšehrad

Vaše návštěva Prahy by nebyla kompletní bez návštěvy tohoto známého místa. Můžete si zde připomenout starou českou legendu o Horymírovi a Šemíkovi, obdivovat nádherný výhled na Vltavu a pražská panoramata, projít se v místních parcích a navštívit hřbitov, na kterém jsou pohřbeni známé české osobnosti. Rodiny s dětmi a senioři mají navíc vstupné o baziliky každou neděli zdarma.

trója

20.) Zahrady v Tróji

Pokud si chcete z rušného centra na chvilku odskočit do přírody, navštivte vinohrady botanické zahrady v Tróji. Každou neděli od 1. září do konce červa (11.00 - 12.00 hodin) je zde vstup brankou z ulice Nádvorní do kaple svaté Kláry zdarma. Tato kaplička je obklopena romantickou zahradou plnou vinohradů a je zde i nádherný výhled na Vltavu.

Když areál opustíte a sejdete níž, dostanete se do zahrady trojského zámku. Vstup do zámku je sice zpoplatněn, ale koho by zajímal interiér budovy, když se může pořádně vyřádit v parku. Je zde totiž obrovský labyrint z živých keřů, mezi kterými jsou stezky, protkané vodními kanály. Toto místo je jako stvořené k různým hrám a honičkám. Vsadíme se, že návštěva tohoto bludiště se pro vaše děti stane nezapomenutelným zážitkem.

Projížďka lodí zdarma! Chcete zažít Prahu při pohledu z vodní hladiny, ale nemáte čas či peníze na klasickou plavbu? Pokud máte kartičku pražské hromadné dopravy, můžete se projet lodí po Vltavě. Je to sice kratší jízda než při výletní plavbě, ale zato ji budete mít zadarmo (a pokud kartičku mhd nemáte, za lístek zaplatíte jen 31 Kč). K dispozici je několik tras, například při cestě z Výtoně na Císařskou louku můžete obdivovat krásy Vyšehradu.

I když navštěvujete sportovní místa nebo dětská hřiště, kde je vstup zdarma, nezapomínejte na to, že i zde se může přihodit nějaký úraz. Bohužel je to tak. Ušetříte za vstupy, ale mohou vás čekat nemalé výdaje za léčbu. Buďte proto předvídaví a sjednejte si včas dobré úrazové pojištění. Online kalkulačka vám pomůže.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…