Menu

Kde koupit rakouskou dálniční známku

Aktualizováno dne 30.12.2020

Plánujete-li cestu do Rakouska, nebo zemí potřebujete projet, a nemáte v plánu vyhýbat se dálničním úsekům, nevyhnete se ani platbě za používání dálnic. Dálniční známku musí mít auta do 3,5 tuny a motorkáři. Automobily nad 3,5 tuny platí v Rakousku mýtné.

Kde koupit rakouskou dálniční známku
4 minuty čtení
Cestovní pojištění

Pokud si dálniční známku nepořídíte, může vám hrozit pokuta na místě ve výši minimálně 120 eur, nezaplacené pokuty se mohou vyšplhat na 300 eur až 3 000 eur. Dálniční známku do Rakouska si můžete pořídit už před cestou v České republice. Pro osobní auta je k dispozici jak klasická nalepovací dálniční známka, tak také elektronická dálniční známka.

rakousko v zimě

Kde si můžete koupit klasickou nalepovací známku do Rakouska?

Klasickou nalepovací dálniční známku můžete koupit na benzinkách poblíž rakouských hranic, označených směnárnách nebo na pobočkách ÚAMK (v Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě, v Praze na recepci sídla ÚAMK, Na Strži 9). Prodej v centrále ÚAMK funguje non stop.

V Rakousku si můžete nalepovací dálniční známku pořídit na benzinkách. Skrývá se pod označením “Vignette” případně “Autobahnvignette”. Známka se lepí na čelní sklo doprostřed (pod vnitřní zpětné zrcátko nebo do levého horního rohu).

Tip! Na pobyt v Rakousku se nezapomeňte pojistit. Cestovní pojištění seženete online už od 7 Kč na den! 

Najděte nejlevnější pojištění

rakouská silnice

Elektronická dálniční známka do Rakouska

Ještě jednodušší je nákup elektronické dálniční známky. E-shop s elektronickými známkami je i v češtině. Stačí zadat délku platnosti, SPZ a zaplatit kartou. Nákup elektronické známky je však potřeba zařídit v předstihu. Kupon začne platit až 18 dní po zakoupení známky. Je to kvůli ochraně spotřebitele, který má nárok na odstoupení do 14 dnů.

rakouská dálnice

Kolik stojí rakouská dálniční známka?

Dálniční známky jsou ve variantě na 10 dní, 2 měsíce nebo 1 rok. Roční kupon má platnost do 31.1. následujícího roku. Cena dálniční známky na 10 dnů je 9,50 eur. Dvouměsíční známku pořídíte za 27,80 eur a roční dálniční známka je za 92,50 eur.

V Rakousku jsou však zpoplatněné nejen dálniční úseky, ale samostatně se jednorázovým poplatkem platí i průjezdy za alpské tunely a horské cesty (např. Brennerský průsmyk).

Tip! Do Rakouska se vám budou ještě hodit... naši další průvodci:

* Povinná výbava auta v Rakousku
* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…