Menu

Kdy můžu vybrat penzijní připojištění?

8.1.2021

Smyslem penzijního připojištění je spoření, tvorba vlastní rezervy a zajištění na penzi. Stát při propagaci tohoto produktu přišel s nabídkou benefitů, státních příspěvků a daňových úlev. Umožňuje však penzijní připojištění výběr prostředků i jindy než v šedesáti letech?

Kdy můžu vybrat penzijní připojištění?
11 minut čtení
Penze

V penzijním připojištění je přes 3,5 milionů klientů. Mohou ale nastat nouzové situace, kdy si prostředky vkládané na penzijní připojištění budete chtít vybrat dříve. Penzijní připojištění výběr prostředků dříve umožňuje, ale klient přijde o státní podporu, obvykle ho čeká zdanění výnosů, ale i dodanění. Vaše první kroky by měly vést do vaší penzijní pojišťovny, abyste zjistili naspořenou částku a přesnou dobu spoření.

Při zkoumání fungování penzijního připojištění narazíme na dvě jeho podoby. První je původní penzijní připojištění, které bylo možné uzavírat od roku 1994 a nyní je součástí Transformovaného fondu. Smlouvy penzijního připojištění se mohly uzavírat do 30. listopadu 2012. Od 1.1.2013 už se nové smlouvy uzavírají jen jako doplňkové penzijní spoření. Jaké umožňují doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění výběr? I mezi nabídkami jednotlivých penzijních pojišťoven jsou rozdíly.

důchod

Starobní penze

Starobní penze představuje výplatu pravidelné renty. Tato forma existuje u penzijního připojištění i doplňkového penzijního spoření.

Pro výplatu starobní penze musíte splnit zároveň tyto podmínky:

  • věk minimálně 60 let
  • doba spoření 5 let, tedy alespoň 60 zaplacených měsíčních příspěvků

Kolik se vyplácí na starobní penzi?

Ve vyplacené částce jsou zahrnuty všechny vložené prostředky, a to včetně státních příspěvků, příspěvků zaměstnavatele a jejich zhodnocení. Příspěvek zaměstnavatele se v tomto případě také nedaní. A při výplatě starobní penze po dobu alespoň 10 let se nedaní ani výnosy. Při volbě penze na 9 a méně let počítejte s patnáctiprocentní daní z výnosů.

U doplňkového penzijního spoření spočívá odlišnost jen ve vyplacené částce. Volí se doba výplaty minimálně 3 roky, nebo částka minimálně 500 Kč, kterou si chcete nechat pravidelně vyplácet. Vyplatí se využít tento zaměstnanecký benefit?

Tip! Chcete si na stáří začít spořit? Nejprve se podívejte, kde vám vaše finance nejlépe zhodnotí. Zkuste porovnávač penzijního spoření:
Porovnej penzijní spoření

penzijní připojištění online

Výsluhová penze - penzijní připojištění, výběr po 15 letech

Zajímavou možnost nabízí penzijní připojištění, pokud si klient sjednal ve své smlouvě penzijního připojištění i výsluhovou penzi. Po 15 letech spoření, tedy po 180 zaplacených příspěvcích vzniká nárok na výplatu až poloviny naspořených peněz, a to buď jednorázově, nebo formou pravidelné penze.

invalidní důchod

Invalidní penze

Výplata Invalidní penze existuje jak u penzijního připojištění, tak u doplňkového penzijního spoření. Výplata invalidní penze není podmíněna věkem. Jedná se o pravidelnou výplatu prostředků při přiznání 3. stupně invalidity. U penzijního připojištění si částku můžete kromě pravidelné renty nechat vyplatit najednou. Celková částka se vyplácí včetně zhodnocení a státních příspěvků.

Doplňkové penzijní spoření má pro výplatu invalidní penze podmínku spoření alespoň 3 roky, tedy 36 zaplacených měsíčních příspěvků. Výslednou částku si nemůžete nechat vyplatit jednorázově, ale jen jako rentu, a to:

  • minimálně 4krát ročně
  • výplata nesmí být nižší než 500 Kč
  • doba výplaty musí být alespoň 3 roky

důchod

Jednorázová výplata celé částky

Při splnění podmínek na výplatu starobní penze, výsluhové penze, nebo invalidní penze, můžete u penzijního připojištění žádat o výplatu celé částky, nikoliv tedy v podobě renty. I toto je běžný postup, ale oproti pravidelné výplatě renty je mírně znevýhodněn. Získáte plnou částku včetně zhodnocení i státního příspěvku, ale zaplatíte 15% daň z výnosu a 15% daň z příspěvku zaměstnavatele.

U doplňkového penzijního spoření musíte mít splněnu podmínku 60 let věku a minimálně spořit už 5 let. Získaná částka se musí opět danit, ale bude vám přiznána včetně výnosů a státních příspěvků.

odbytné

Predčasný výběr - tzv. odbytné

Po zaplacení 12 měsíčních příspěvků, tedy po roce, umožňuje penzijní připojištění výběr prostředků. Tento krok se však doporučuje pouze v nutných případech, protože státní příspěvky budete muset vrátit státu, navíc vás čeká úhrada 15% daň z výnosu, případně 15% daň z příspěvku zaměstnavatele. Pokud jste využívali daňové odpočty, budete je muset zpětně též dodanit. Zůstanou vám tak pouze prostředky včetně zhodnocení.

Na vyplacení prostředků si ale budete muset počkat. Nejprve počítejte s výpovědní lhůtou 2 měsíce, která běží až od prvního dne následujícího měsíce doručení výpovědi. Po ukončení smlouvy může trvat ještě další 3 měsíce, než vám peníze budou vyplaceny.

U doplňkového penzijního spoření můžete o předčasný výběr zažádat až po 24 uhrazených příspěvcích. Peníze ale obdržíte dříve. Výpovědní lhůta je 1 měsíc a prostředky se vyplácí maximálně do 1 měsíce od ukončení smlouvy.

penze

Doplňkové penzijní spoření umožňuje ještě další formy ukončení

Doplňkové penzijní spoření umožňuje oproti penzijnímu připojištění výplatu ve třech dalších podobách:

  • předdůchod
  • částečné odbytné při dosažení 18 let věku
  • postupné vyplácení přes životní pojištění

1.) Předdůchod

U doplňkového penzijního spoření se můžete rozhodnout i pro tzv. předdůchod, což je pravidelná měsíční penze. Může se hodit, pokud o práci přijdete, nebo se rozhodnete už nepracovat. Předdůchod můžete začít čerpat až 5 let před dosažením důchodového věku.

Podmínky pro výplatu předdůchodu:

  • spoření alespoň 5 let, tedy 60 zaplacených měsíčních příspěvků
  • minimální doba čerpání předdůchodu jsou 2 roky, maximální 5 let
  • dostatečná naspořené částka (aktuálně je pro 5 let výplaty předdůchodu třeba naspořit 610 000 Kč, pro 2 roky 250 000 Kč)

Vyplácí se pravidelná měsíční penze z naspořených prostředků, stát hradí zdravotní pojištění. Čerpáním se ani nesnižuje základ pro výpočet starobního důchodu. Peníze získáte včetně zhodnocení a státních příspěvků. Při výběru zaplatíte pouze 15% daň z výnosu. Příspěvek zaměstnavatele se nedaní.

2.) Výběr v 18 letech věku

Doplňkové penzijní spoření umožňuje vybrat v 18 letech třetinu vložených prostředků včetně zhodnocení. To je možné ale pouze v roce, ve kterém dosáhne klient 18 let, a pokud spořil alespoň 10 let.

3.) Výběr přes životní pojišťovnu

Výplatu prostředků si můžete nechat posílat přes životní pojišťovnu, ale to platí jen u vybraných pojišťoven licencovaných ČNB. Podmínkou je opět věk 60 let a minimálně 5 let placené příspěvky.

Kdy tedy penzijní připojištění vypovědět? Záleží na formě vašich úspor i rozložení majetku. Pokud nemáte na důchod žádné další rezervy, možná sáhněte raději po jednorázové výplatě. Pokud ale máte naspořeno i něco bokem, stojí za zvážení spíše pravidelnou výplatu penze. Výplata formou pravidelné penze je státem preferovaná a také pro něj výhodnější. Podívejte se na nejvýhodnější spoření pro seniory a načerpejte inspiraci, abyste nemuseli spoléhat na důchody.

Mohlo by vás zajímat

důchodci hrají karty
Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?
3.11.2022

Nebývá snadné dívat se, jak se vašim rodičům či prarodičům zhoršuje zdraví a jsou stále více odkázáni na pomoc druhých. Jak v takovém případě postupovat, jak jim zajistit dostatečnou péči, případně domov důchodců, a kolik vás to všechno bude stát?

Zaměstnanecké benefity
Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
21.3.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

důchody 2021
Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!
6.1.2022

Lidé pobírající starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod se mohou i letos radovat. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla nejen díky valorizaci, zvednou hned dvakrát. Zjistěte, jak se budou důchody 2022 měnit.

předdůchody
Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
26.11.2021

Zajímá vás, co je to předdůchod? Jak funguje? Jaké podmínky musíte splňovat, abyste ho mohli začít čerpat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete přehledně v našem článku.