Menu

Kdy se připisuje státní příspěvek na penzijní spoření?

Aktualizováno dne 19.1.2021

Penzijní spoření je produkt, který má klientovi zlepšit finanční situaci při invaliditě a v důchodu. Při včasném zahájení spoření vytváří klient rezervu a získává k vlastním vkladům státní příspěvky. Státní příspěvek penzijní připojištění zvýhodňuje oproti klasickému střádání peněz na běžném účtu.

Kdy se připisuje státní příspěvek na penzijní spoření?
8 minut čtení
Penze

Zajímá vás, kdy státní příspěvek penzijní společnost připíše na váš účet penzijního spoření? Tento krok je přesně definován zákonem a i na tuto otázku najdete v tomto článku odpověď. Benefitů je však více. Nejde tedy jen o státní příspěvek, ale i o daňové zvýhodnění v rámci daně z příjmu fyzických osob, a nebo také další výnosy z vložených prostředků podle zvolené investiční strategie. Znáte všechny možnosti, které penzijní spoření nabízí, nebo hledáte nejlepší penzijní připojištění?

penze

Kdy státní příspěvek penzijní společnost připíše na váš účet penzijního spoření?

Připisování státních příspěvků na penzijní připojištění se řídí zákonem č. 427/2011 Sb. (Zákon o doplňkovém penzijním spoření). V § 18 je stanoveno, že Ministerstvo financí poukáže státní příspěvek vždy za kalendářní čtvrtletí na účet penzijní společnosti, a to do konce 2. měsíce bezprostředně následujícího po skončení čtvrtletí.

Penzijní společnost tedy pravidelně žádá Ministerstvo financí, aby poskytlo státní příspěvek penzijní společnosti za účastníka v kalendářním měsíci bezprostředně následujícím po skončení každého kalendářního čtvrtletí. Do konce 2. měsíce bezprostředně následujícího po skončení čtvrtletí, za které o poskytnutí státního příspěvku žádá, se příspěvek Ministerstvem vyplácí.

důchod

Kolik stát přispívá na penzijní spoření v roce 2021?

Výše státního příspěvku závisí na výši měsíčního příspěvku účastníka. Pokud účastník přispěje v měsících po sobě jdoucích různé částky, stanoví se výše státního příspěvku podle průměrné měsíční výše připadající na dané čtvrtletí.

Od ledna 2013 je výše státních příspěvků následující:

Měsíční příspěvek účastníka (v Kč) Výše státního příspěvku za měsíc
100-299 Kč bez státního příspěvku
300-999 Kč 90 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč.
Maximálně však 230 Kč.
1 000 Kč a více 230 Kč

Při měsíčním příspěvku 200 Kč je tedy státní příspěvek nulový. Naopak nejvyšší státní příspěvek obdrží klient ve chvíli, kdy vkládá měsíčně 1 000 Kč a více.

Státní příspěvek penzijní společnosti na váš účet penzijního spoření vypadá detailněji takto:

Měsíční příspěvek účastníka (v Kč) Výše státního příspěvku za měsíc
100 0
200 0
300 90
400 110
500 130
600 150
700 170
800 190
900 210
1000 230

důchodce

Penzijní připojištění umožňuje i výhody daňové

Pokud klient vkládá ročně více než 12 000 Kč, má navíc možnost odečíst si od základu daně z příjmu fyzických osob tu část spoření, která přesáhla hranici 12 000 Kč, a to až do 24 000 Kč ročně.

S ohledem na maximální státní příspěvky vychází nejvyšší daňová úspora při pravidelném spoření 3 000 Kč měsíčně (36 000 Kč ročně):

  • prvních 12 000 Kč znamená státní příspěvek 2 760 Kč (230 Kč měsíčně)
  • dalších 24 000 Kč přinese maximální daňovou úsporu 3 600 Kč

Při hledání nejlepšího doplňkového penzijního spoření můžete zkusit výsledky některého ze srovnávačů:
Porovnej penzijní spoření

babička a děda

Investování prostředků z vkladů penzijního spoření

Peníze, které účastník vloží na na účet doplňkového penzijního spoření, jsou dále investovány. Investice podléhají státnímu dozoru a pravidla investování určuje zákon. Účastníci si mohou zvolit investiční strategii. Základem, který poskytuje každá penzijní společnost, je konzervativní strategie. Obvykle se nabízí ale i rizikovější varianty jako vyvážená, nebo dynamická strategie.

Při volbě investiční strategie je vhodné si vyhodnotit, jak se vyznáte ve finančních a investičních produktech, zda máte již sami nějaké zkušenosti s investováním a jak případně přistupujete k vaší investici, pokud se její hodnota s dlouhým investičním horizontem sníží např. o 10 %. Rozhodující pro vás může být i věk. Dynamickou strategii obvykle volí lidé do 40 let, kteří se nebojí rizika a s investováním mají sami už nějaké zkušenosti.

Penzijní připojištění jde za určitých podmínek i vybrat. Podívejte se, kdy vám zůstanou státní příspěvky a kdy o ně přijdete, pokud budete chtít doplňkové penzijní spoření zrušit. I přesto, že v roce 2021 mají důchody růst, je dobré myslet na vlastní zabezpečení ve stáří. Díky státnímu příspěvku je dlouhodobé spoření na stáří jednodušší.

Mohlo by vás zajímat

důchodci hrají karty
Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?
3.11.2022

Nebývá snadné dívat se, jak se vašim rodičům či prarodičům zhoršuje zdraví a jsou stále více odkázáni na pomoc druhých. Jak v takovém případě postupovat, jak jim zajistit dostatečnou péči, případně domov důchodců, a kolik vás to všechno bude stát?

Zaměstnanecké benefity
Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
21.3.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

důchody 2021
Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!
6.1.2022

Lidé pobírající starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod se mohou i letos radovat. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla nejen díky valorizaci, zvednou hned dvakrát. Zjistěte, jak se budou důchody 2022 měnit.

předdůchody
Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
26.11.2021

Zajímá vás, co je to předdůchod? Jak funguje? Jaké podmínky musíte splňovat, abyste ho mohli začít čerpat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete přehledně v našem článku.