Menu

Klimatizace bez vývodu: Jak se v létě ochladit bez náročné instalace?

Aktualizováno dne 19.8.2022

Nesnesitelné vedro v bytě nebo v kanceláři trápí během léta snad každého z nás. Vlny tropických veder jsou v posledních letech zkrátka neúprosné. Při hledání čím se ochladit, můžete v nabídkách obchodníků narazit na tzv. klimatizace bez vývodu. Skutečně existují?

Klimatizace bez vývodu: Jak se v létě ochladit bez náročné instalace?
14 minut čtení
Elektřina

Asi pro vás nemáme nejlepší zprávu. Klimatizace bez vývodu je pouze marketingový tah. Ve skutečnosti nejde o klimatizaci v pravém slova smyslu, ale o ochlazovač vzduchu. Skutečná klimatizace totiž odvod vzduchu opravdu potřebuje. Jinak by místnost nezbavila odčerpaného tepla. Jak to tedy je? Stojí ochlazovače vzduchu za investované peníze? Ano. V horkých letních dnech mohou být rychlým pomocníkem. Nesmíte ale hledat efektivní ochlazení bytu či kanceláře o víc než několik málo stupňů.

ochlazovač vzduchu

Klimatizace bez vývodu nebo ochlazovač?

Jakmile někde v obchodě nebo e-shopu uvidíte nabídku klimatizace bez vývodu zpozorněte. Jde o marketingové označení ochlazovače vzduchu, který ale není pravou klimatizací. Bylo by to krásné, kdyby klimatizace nepotřebovala žádný vývod mimo budovu, ale to bohužel nejde. Vývod, kterým může být prostup zdí nebo hadice, totiž odvádí teplý vzduch z místnosti. Klimatizace bez vývodu neboli ochlazovače ale fungují zcela jinak.

ochlazovač vzduchu

Jak funguje ochlazovač vzduchu?

Klimatizace bez vývodu ochlazuje vzduch průchodem přes různé filtry, které jsou chlazené vodou, a do okolí uvolňuje jemné částečky vody. Počítat tak můžete s ochlazením prostoru o cca 3 °C. I to je v létě fajn. Pokud však potřebujete efektivnější ochlazení, podívejte se raději na mobilní nebo nástěnné klimatizace.

Tip! Ochlazovač vzduchu (klimatizace bez vývodu) pracuje nejlépe, pokud má v nádobě velmi studenou či ledovou vodou. Dobrými pomocníky jsou také kostky ledu nebo destičky zmražené v mrazáku.

ochlazovač vzduchu

10 skvělých ochlazovačů vzduchu

Velkou předností ochlazovačů vzduchu je nízká pořizovací cena. Některé lze doslova pořídit za lidovou cenu do 2 000 Kč. Za ty sofistikovanější si lehce připlatíte. Nicméně stále nejde o závratné sumy.

  1. Alum Ochlazovač vzduchu – Kompaktní zařízení, které si na nic nehraje. Super na stůl do kanceláře.
  2. ETA Coolio Mini 1568 9000 – Český produkt za lidovku, které oceníte v malé místnosti.
  3. Livington SmartChill – Kompaktní stroj, který už disponuje o něco větším výkonem 12 W, ale stále je za velice zajímavou cenu.
  4. DOMO DO154A – Výrobce mobilních klimatizací produkuje i malé ochlazovače vzduchu. Oceníte zajímavou cenu i drobné rozměry.
  5. SENCOR SFN 9011SL – Mezi ochlazovače do 3 000 Kč se vlezl i tento už solidně výkonný přístroj od známé značka.
  6. Ardes Eolo Mini R05 – Tři rychlosti proudění vzduchu a nádržka 2,5 l jsou hlavními přednostmi tohoto ochlazovače vzduchu.
  7. Guzzanti GZ 53 – Další z výkonnějších ochlazovačů vzduchu za velice přijatelné ceny. Vzduch zvlhčuje, ale i čistí.
  8. Honeywell Air Cooler CO60PM – Tento ochlazovač vzduchu stojí na opačném pólu cenového rozhraní. Dáte za něj bez mála 10 000 Kč. Za ně získáte super výkonný ochlazovač s 60 l nádobou. Zajímavé řešení do velkých prostor.
  9. Beper VE 550 MAMMUT – Ochlazovač vzduchu za zhruba 6 500 Kč je přesně na půl cesty mezi ochlazovači a mobilními klimatizacemi. Předností je slušný výkon, krásný design a příjemná výbava.
  10. Siguro FC-H350W All Comfort – Toto je zajímavé řešení pro léto i zimu. Ochlazovač, který umí v zimě přitopit.

Tip! Mobilní klimatizace, ochlazovače i ventilátory můžete snadno koupit online přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Vyzkoušejte například:

* Svet-svitidel.cz – 2,5% cashback
* Baumax.cz – 4,4% cashback
* Klarstein.cz – 3% cashback
* Dek.cz – až 6% cashback
* LGshop.cz – až 5% cashback

mobilní klimatizace

Klasické mobilní klimatizace

Je vám klimatizace bez vývodu sympatická, protože nepotřebuje žádnou hadici? Nedovedete si představit její umístění do okna? Vůbec se toho nemusíte obávat. V dnešní době jsou mobilní klimatizace velice solidně účinné a do oken jsou k dispozici speciální těsnění. Ta zabrání průniku tepla kolem hadice zpět do místnosti. Jakmile vlna veder skončí, můžete jednoduše těsnění i klimatizaci schovat. Nebo využijete možnost vytápění klimatizací.

ochlazovač vzduchu

Porovnání ochlazovače a mobilní klimatizace

Někomu může stačit jednoduchý ochlazovač, ale další dá přednost mobilní klimatizaci. Obojí je rychlým řešením bez nutnosti profesionální montáže. Než se rozhodnete pro nákup, podívejte se na srovnání jejich výhod a nevýhod.

Proč (ne) koupit? Klimatizace bez vývodu - ochlazovač Mobilní klimatizace
Plusy Nižší pořizovací cena i provozní náklady Vyšší efektivita a výraznější ochlazení prostoru
Jednoduchá instalace bez hadice a tichý chod Často umí i odvlhčovat vzduch
Snadné přemísťování Možnost využít v zimních měsících k vytápění
Mínusy Nehodí se do vlhkých prostor, kde situaci ještě zhorší Vyšší pořizovací cena
Ochlazení prostoru pouze o několik stupňů Vyšší náklady na provoz
Nutnost doplňování vody, ledu, zmražených destiček Nutnost instalace hadice pro odvod teplého vzduchu

Tip! Náklady na provoz klimatizace si můžete snížit výběrem levnějšího dodavatele elektřiny. Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač a zjistěte, kdo dodává nejlevnější elektřinu právě ve vašem kraji:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

stropní ventilátor

10 tipů, jak se v létě ochladit

Ochlazení interiérů v parném létě je tak trošku věda. Rychlou pomocí je tzv. klimatizace bez vývodu, neboli ochlazovač vzduchu, či některý z ventilátorů. Pokud chcete skutečně účinné ochlazení bez zbytečně velké energetické náročnosti, chce to zapojit i zastínění oken. Opravdu spolehlivé ochlazení o více než pár stupňů ale přinesou pouze mobilní či nástěnné klimatizace.

  1. Mobilní klimatizace – Výborné řešení všude tam, kde nelze instalovat klasickou klimatizaci. Oproti ochlazovačům vzduchu má lepší účinnost a umí výrazněji snížit teplotu v místnosti.
  2. Nástěnná klimatizace – Čisté a profesionální řešení pro ochlazení bytů i domů. Získáte příjemnou teplotu pro práci i odpočinech bez nutnosti instalace hadice.
  3. Ventilátor na stůl či ve stojanu – Klasická levná a rychlá pomoc v horkých dnech. Rozproudí vzduch v místnosti, čímž sníží pocitovou teplotu. Ta faktická ale zůstane stejná. Navíc se rozvíří prach.
  4. Ventilátor s ledem – Zajímavější řešení, které je jednou z variant ochlazovačů vzduchu. Do zásobníku na vodu můžete nasypat i kostky ledu. Ochlazení vzduchu tak bude o něco malinko znatelnější.
  5. Ventilátor s vodní mlhou – Další z variant ochlazovačů, který vypouští do místnosti jemnou vodní mlhu. Není vhodný do vlhkých prostor nebo všude tam, kde by mohla mlha poničit nábytek či zboží.
  6. Stropní ventilátor – Trošku retro řešení, ale pořád má něco do sebe. Stropní ventilátor umí rozproudit vzduch a letní parno tak učinit trochu snesitelnějším.
  7. Ventilátor ve světle – Je to moderní alternativa stropního ventilátoru. Tato svítidla mohou mít nejrůznější efekty, které z nich dělají zajímavý bytový prvek.
  8. Zastínění oken žaluziemi – Ochlazení vnitřních prostor vyžaduje komplexní přístup. Pokud nechcete platit zbytečně za drahé energie, myslete také na efektivní zastínění vnitřními či venkovními žaluziemi.
  9. Speciální folie na sklo – Ke snížení tepelné propustnosti oken přispívají také speciální folie na sklo. Ty pomáhají odrážet část slunečního spektra zpět. Místnosti se tak prohřívají pomaleji.
  10. Žaluzie a sluneční clony na střešní okna – Střešní okna potřebují speciální přístup. Pokud potřebujete fungovat v podkroví v horkém letním parnu, myslete také na jejich zastínění. Ideální pro to jsou venkovní či vnitřní žaluzie nebo speciální sluneční clony.

Ochlazování vnitřních prostor je velké letní téma. Klimatizace bez vývodu přinesou pouze částečnou úlevu. Skutečné a efektivní ochlazení zajistí pouze klimatizace do bytu či do domu. Ekonomicky zajímavým řešením jsou pak klimatizace s vytápěním, které pomáhají v létě i v zimě.

Tip! Na malé mobilní klimatizace vám bude stačit bankovní půjčka. Pustíte-li se do větší akce, jako je klimatizace v celém domě nebo vybudování venkovních žaluzií, bude se hodit hypotéka. Nechte si spočítat, jak by vás vyšla zde:

Spočítejte v hypoteční kalkulačce

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.