Menu

Kolik stojí kůň? Podívejte se na ceny různých plemen i měsíční náklady!

20.4.2022

Že je kůň poměrně náročný koníček, to není velké tajemství. Budete potřebovat dobrou fyzičku i přesto, že se jen povezete. A rozhodně budete potřebovat dostatečné úspory, protože se vám tento koníček může prodražit. Kolik stojí kůň na běžné projížďky a kolik stojí kůň, pokud chcete jezdit i na závody?

Kolik stojí kůň? Podívejte se na ceny různých plemen i měsíční náklady!
10 minut čtení
Životní styl

Na to, kolik stojí kůň, si budete moci částečně odpovědět sami. Před nákupem si udělejte úvodní rozpočet. Ujasněte si, kolik jste ochotni vložit do nákupu, kolik do péče o koně, ustájení, případně tréninku a nezapomínejte ani na veterináře. V rozpočtu si ponechejte i rezervu na léčbu v případě nemocí a nečekaných událostí. Kromě nezbytných výdajů pak záleží na výkonu koně a vašem očekávání, zda jej plánujete zapojit do závodění.

náklady na chov koní

Kolik stojí kůň?

Anglický plnokrevník je plemeno, které je u nás asi nejčastější. Svého majitele si kůň oblíbí a přilne k němu. Nejčastěji ho známe v hnědé barvě. Byl vyšlechtěný na dostihovou dráhu, ale hodí se i na parkur. Rád se učí, ale je spíše lekavější.

Cena anglického plnokrevníka:

  • 20 000 korun za rekreačního koně,
  • 80 000 korun za dvouletého hřebce.

Kůň s krásnou černou lesklou srstí, dlouhou hřívou, vytrvalý, ochotný pracovat, to je fríský kůň. Historicky jde o významného rytířského koně. Je to energický kůň, který se ale rád učí, je ovladatelný a přitom zvládá i nestandardní situace s klidem. Fríský kůň vás dokáže provést závody na vysoké úrovni s dobrými výsledky, ale dokáže vás i reprezentovat při zapřažení do kočárů, ale osvědčil se i jako tažný kůň či parťák na běžné vyjížďky. Kolik stojí fríský kůň?

Cena hříběte fríského koně:

  • 50 000 korun (bez dokonalého původu),
  • 100 000 korun (s kvalitním původem),
  • 250 000 korun (dvouletý trénovaný hřebec).

plemena koní

Kolik stojí další plemena?

Toužíte po koupi koně? Tato myšlenka není cizí malým ani velkým milovníkům koní. Však koupí to jen začíná. Chov koní je spojen s dalšími náklady, které nejsou úplně malé. Proto si dobře promyslete, jestli dokážete koně uživit i po první investici.

Plemeno koně Kolik stojí kůň (hříbě)?
arabský plnokrevník (velmi energický kůň, který jezdce poslouchá, ale pokud se s ním nejedná s respektem, jde i proti majiteli) 40 000-100 000 korun
appaloosa (nebojácný, hodí se i k dětem) 80 000-120 000 korun
huculský kůň (nižší plemeno, které zvládne nepřízeň počasí, dlouhé vyjížďky, začátečníka i těžkou práci na poli a je odolný proti nemocem) 20 000-60 000 korun
irský cob (obvykle dvoubarevný kůň vhodný pro děti i hiporehabilitaci) 60 000-120 000 korun
shirský kůň (tažný a pracovní obr) 80 000-500 000 korun

Tip! První největší investice u koní je pořízení samotného koně. Pokud si s tím nevíte rady, podívejte se na náš chytrý srovnávač. Porovná vaše parametry a nabídne úvěr vám šitý na míru.
Porovnej půjčky

dostihoví koně

Jaké jsou měsíční náklady na koně?

Výdaj za nákup koně je jen začátek. Proto nesmíte kalkulovat s tím, že veškeré úspory vložíte do koně. Bezpodmínečně počítejte s dalšími jednorázovými platbami za vybavení. Pokud budete chtít tento koníček provozovat poctivě, nevyhnete se ani trenérovi, nebo jiné osobě, která vám pomůže s tréninkem koně, ale i vás jako jezdce.

Počítejte s výbavou pro jezdce, která pro začátečníka vyjde na zhruba 15 000 korun. Počáteční výbava koně zahrnující třmeny, sedlo, ohlávku, ochranné deky vychází na 30 000 korun.

Pak budou následovat v ideálním případě pouze pravidelné výdaje. Pokud víte, že vám kůň brzy pomůže peníze vydělat zpět, dá se uvažovat i o výhodném úvěru. Postupem času se začnou přidávat i výdaje za veterináře. Jste na tento koníček připraveni?

Kolik stojí kůň každý měsíc? Cena
ustájení 3-6 tisíc korun, v Praze okolo 10 tisíc korun
kování 600 korun
veterina 600 korun
vitamíny 300 korun
seno 1 000 korun
jadrné krmivo 600 korun

Bývá vhodné sjednat si pojištění. Pojistit si můžete nákazu koně, živel, úraz i operaci nebo odcizení. Některé pojišťovny sjednávají i pojištění porodu, ale třeba i pojištění několikaměsíčního plodu. Kůň se bere jako vrcholový sportovec, pojistit je možné i ztrátu schopnosti závodit, ztrátu plodnosti, náhradu tržní hodnoty při úmrtí. Pojistit si můžete i další domácí mazlíčky, klidně i na cesty do zahraničí.

Tip! Nevíte kde začít nakupovat krmení pro koně? Zkuste například Zoofix.cz nebo Krmeni.cz s cashbackem se vám vrátí až 10 % zpět z nákupu. 
Cashback

dostihy

Nejdražší koně světa

Prvenství drží kůň jménem Fusaichi Pegasus. Narodil se v roce 1997 a jeho cena v roce 2000 byla 1,61 miliardy korun. Za svou běžeckou kariéru vydělal majitelům přes 2 miliony dolarů. I po ukončení kariéry na hodnotě neztratil. Stal se zakladatelem velmi úspěšného chovu.

V České republice má prvenství klisna Catch me if you can, kterou pořídil Petr Kellner dceři Anně. Celosvětově se umístila se svou cenou 250 milionů korun na osmé příčce a na druhé příčce v žebříčku nejdražších parkurových koní. V Poháru národů na mezinárodních závodech v roce 2021 v Chuchli zvítězily.

Je tedy kůň drahý? Nemusí to tak nutně být. Než se ale rozhodnete starat o další živou bytost, vyzkoušejte si každodenní péči o koně v některé ze stájí. Domluvte se, že se budete starat o jedno ze zvířat. Zjistíte, jestli nejde jen o chvilkové očarování koňmi, o které se nakonec nechcete a nebudete moci starat.

Tip! Ať už parkur nebo dostihy, obě disciplíny jsou velmi nebezpečné jak pro koně, tak i pro jezdce samotného. Proto doporučujeme zařídit si vhodné úrazové pojištění.
Porovnej úrazová pojištění

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.