Menu

Kolik stojí oprava klimatizace doma, v autě a karavanu?

Aktualizováno dne 16.8.2022

Nepředstavitelné jsou doby, kdy jsme cestovali v létě k moři s okny dokořán. Bez klimatizace v autě už obvykle nedáme ani ránu. I klimatizace potřebuje pravidelný servis, aby správně fungovala. Co obnáší oprava klimatizace?

Kolik stojí oprava klimatizace doma, v autě a karavanu?
10 minut čtení
Bydlení

Klimatizace odebírá po zapnutí ze vzduchu vlhkost. Tato vlhkost zůstává ve výparníku zařízení, kde se také zachytávají nečistoty zvenku. Ve vlhku se ovšem skvěle daří bakteriím, roztočům a plísním. Zde se tyto organismy dále množí. Při zapnutí klimatizace si je všechny pouštíte dovnitř. Podle nelibé vůně poznáte, že něco není správně. I v tomto případě bude brzy na řadě oprava klimatizace. Bojíte se předražených nabídek? Podívejte se, na kolik vás jednotlivé úkony vyjdou.

klimatizace v autě

Autoklimatizace a její údržba

Klimatizaci v autě kontrolujte pravidelně. Stačí její kontrola jednou ročně. Spojte servis klimatizace s výměnou pneumatik, nebo s pravidelnou servisní prohlídkou. Pokud tento krok zanedbáte, může se v nejméně vhodnou dobu stát, že klimatizace přestane fungovat.

Správně nastavená klimatizace v autě má do půl minuty foukat chladný vzduch. Pokud to tak není, dochází v ní náplň a je potřeba oprava klimatizace. Ani s častým spouštěním to nepřehánějte. Zapnutá klimatizace zvyšuje spotřebu a u méně výkonných aut její zapnutí poznáte na poklesu výkonu. Se zápachem zkuste zabojovat svépomocí. Klimatizaci vždy vypnete ještě před koncem cesty.

Tip! Kromě klimatizace se také nezapomeňte postarat o povinné ručení vašeho vozu. To nejlepší vždy najdete porovnáním aktuálních nabídek trhu zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

čištění klimatizace v autě

Čištění klimatizace - cena u aut a karavanů

Zapáchající klimatizace vyžaduje čištění výparníku pomocí sondy a stlačeného vzduchu. Dále se výparník omývá chemickou suspenzí, nebo se čistí ozonem. Pravidelná kontrola klimatizace v autě také zahrnuje ověření těsnosti, vyčištění a doplnění chladící náplně. Při plnění klimatizace automobilu se nejprve odsaje stávající náplň, zrecykluje se, vykuově se ověří těsnost soustavy a následně se chladivo naplní zpět.

U karavanu je možné použít ještě další speciální typ klimatizace, a to střešní. Ideální je její umístění do střešního okna a natáhnout přes něj přívodní kabel 230 V. Pokud nemáte v autě střešní otvor, bude to chtít vyřezat do něj díru. Tento krok nechte raději odborníkům. Opravy klimatizace karavanu i osobního auta jsou podobné. Rozdíl je v množství chladiva, které se do klimatizace dává a hodinové sazbě servisu.

Oprava klimatizace má různou cenu v závislosti na umístění servisu. Ve velkých městech bývá cena vyšší než u drobných servisů. Cena závisí také na typu chladiva. Orientační ceny opravy klimatizací:

Položka Chladivo R134a Chladivo YF1234 (nová generace chladiv)
Naplnění klimatizace 500 Kč 1 950 Kč
Chladivo 2,5 Kč/gram 5 Kč/gram
Zkouška těsnosti klimatizačního okruhu 550 Kč 550 Kč

Dezinfekce klimatizace ozonem trvá 15 až 60 minut podle typu vozidla. Cena u osobního automobilu se pohybuje okolo 200 Kč za 15 minut. U vozů SUV, combi, nebo dodávek a karavanů vychází na 250 Kč za 30 až 60 minut.

Čištění ozonem nastupuje ve chvíli, kdy nepomáhá chemické čištění. Provádí se i na hůře dostupných místech. Ozon funguje i na patogeny, nečistoty chemického původu jako třeba barvy, laky nebo zbytky po reakci s plastem.

klimatizace v autě

Oprava klimatizace - cena u vozů

Oprava klimatizace v autě neznamená jen jednoduché doplnění chladiva a vyčištění. Porouchat se mohou kterékoliv z jejích částí. V servisu se provádí opravy a výměny:

  • kompresorů
  • výparníků
  • trubek
  • hadic
  • šroubení
  • koncovek
  • elektrických komponent
  • rozvodů vzduchu

Níže uvádíme orientační ceny jednotlivých úkonů:

  • oprava klimatizační hadice od 850 Kč
  • oprava trubky klimatizace od 590 Kč
  • repase klimakompresoru od 7 500 Kč
  • výměna hlavního ložiska kompresoru od 1 500 Kč
  • výměna spojky klimakompresoru od 4 000 Kč

oprava klimatizace

Oprava klimatizace v domácnosti

Klimatizace v domácnosti už může představovat o poznání složitější řešení. Setkáte se s označením split. Split klimatizace jsou takové, které mají jednu vnější a jednu vnitřní jednotku. Více vnitřních jednotek neumí tato vnější jednotka obsloužit. Zvládne vychladit pouze jednu místnost. Splitová klimatizace patří mezi levnější klimatizační řešení. Multisplitová klimatizace zvládá ochladit více místností. K jedné venkovní jednotce bývá připojených až pět jednotek vnitřních. Orientační ceník jednotlivých úkonů:

Úkon Cena
Pravidelný servis splitové klimatizace 1 150 Kč
Pravidelný servis klimatizace multi split (2 x vnitřní a 1 x vnější) 1 400 Kč
Pravidelný servis trio split klimatizace (3 x vnitřní a 1 x vnější) 1 600 kč
Pravidelný servis quatro split klimatizace (4 x vnitřní a 1 x vnější) 1 800 Kč

Kromě těchto splitových klimatizací si můžete do domácnosti pořídit také mobilní klimatizaci. Ta nevyžaduje zásah do fasády a jednoduše si ji dáte do té místnosti, kterou chcete v danou chvíli chladit.

Tip! Při koupi klimatizace myslete i na její spotřebu. U nás si zatím ověřte, jestli na elektřině nepřeplácíte:

Porovnej dodavatele elektřiny

Pravidelný servis domácí klimatizace obvykle zahrnuje čištění a dezinfekci vnitřní i venkovní jednotky, potrubí, vaničky kondenzátu, kontrolu příkonu, kondenzačních teplot a provozních tlaků chladiva. Pokud je potřeba klimatizaci opravovat, vychází cena práce na cca 400 Kč/hodinu, případně v odpoledních hodinách na 600 Kč.

Pravidelné kontroly a servis klimatizace nezanedbávejte. Cena oprav a doplnění chladiva není nejlevnější. Ve srovnání s nákupem nové klimatizace jde však o zlomek ceny.

Tip! Pokud se po klimatizaci zatím jen díváte a řešíte finance, obraťte se na nás. Pomůžeme vám najít vhodný úvěr.

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.