Menu

Kolik stojí rozvody elektřiny v bytě, domě a na zahradě?

Aktualizováno dne 4.10.2021

Elektřina je pro moderní život naprosto zásadní. Dobře udělané rozvody elektřiny zajistí komfortní život, ale také byt či dům bez nevzhledných kabelů všudypřítomných prodlužovaček. Co když ale elektřina v bytě začne zlobit. Na kolik přijde rekonstrukce?

Kolik stojí rozvody elektřiny v bytě, domě a na zahradě?
10 minut čtení
Energie

Rozvody elektřiny řešíme při stavbě nového domu, nebo pokud chceme naši zahradu více zabydlet. U nového bytu se nás diskuze nad elektřinou spíše nedotkne. Jiné to však je, pokud máme starší dům či byt a cítíme, že bychom měli začít uvažovat o rekonstrukci elektrorozvodů. Kdy přichází její čas? Na kolik nás výměna elektrických rozvodů přijde? A s čím je nezbytné počítat?

osvětlení na zahradě

Kdy je nutné uvažovat o obnově elektrických rozvodů

Všechno stárne a materiály se vyvíjejí. To co před dvěma desítkami let bohatě stačilo, nevyhovuje dnešním standardům. Čas na obnovu elektrických rozvodů přichází vždy po 25 až 30 letech. Varovnými signály jsou problémy s elektřinou v bytě či domě. Změnu ale může vyvolat také nákup spotřebiče náročného na spotřebu elektřiny. Typicky to je elektrický sporák, nebo změna ve vytápění a nákup elektrokotle. Může ale také přestat stačit příkon obytné jednotky. Jednoduše máme víc spotřebičů, než rozvody utáhnou.

Tip! Podívejte se, kolik spotřebují nejoblíbenější moderní spotřebiče elektrické energie.

elektrické rozvody v domě

Vyměnit rozvody nebo zvolit rekonstrukci

Rekonstrukce bez výměny rozvodů ve zdech je levnějším řešením. Lákavá je i absence nepořádku, který vzniká při sekání do zdí. Počítejte ale, že to je pouze dočasné řešení. Výměně kabeláže se stejně nevyhnete. Kompletní výměna rozvodů je sice tedy o něco nákladnější, ale budete mít na dalších minimálně 20 let klid. Navíc si můžete vymyslet další zásuvky nebo vypínače. A pokud vám na kompletní výměnu momentálně chybí finance, spočítejte si, na kolik by vás vyšla rychlá půjčka.

Tip! Na rekonstrukci elektrických rozvodů je dobré myslet dopředu a šetřit. Podívejte se na návod, jak vytvářet rezervy a šetřit i na přehled spořicích účtů:
Porovnej spořicí účty

elektroinstalace

Cena nové elektroinstalace

Rozhodnete-li se tedy pro nové rozvody elektřiny, počítejte s následujícím. Cena celé akce se bude výrazně odvíjet od toho, co vše si vymyslíte. Budete chtít změnit dispozice bytu či domu a tomu přizpůsobit umístění a množství zásuvek. Připlatíte si. Naopak pokud zapojíte vlastní um, můžete ušetřit. Vlastními silami můžete pomoci se sekáním drážek, úpravou omítek po výměně a s novou výmalbou.

Tip! Stačí jedno kliknutí a porovnáte různé dodavatele energií. Ušetřit tak můžete třeba i 10.000 Kč ročně za elektřinu.

Porovnej dodavatele

elektřina

Orientační ceny pro rozvody elektřiny

Někdy může prozatím stačit výměna elektrických rozvodů v jedné místnosti. Pokud koupíme nový elektrický sporák, který do současné sítě v kuchyni nelze připojit. Velkou rekonstrukci tím můžeme odložit. Uvedené ceny jsou velmi orientační a bez začišťovacích prací, jako je omítání a nová výmalba.

Typ elektrorozvodu Cena zahrnuje materiál i práci
Rozvody elektřiny v bytě 2+1 30 000 – 35 000 Kč
Rozvody elektřiny v bytě 3+1 40 000 – 45 000 Kč
Rozvody elektřiny v domě 60 000 – 150 000 Kč*
Rozvody elektřiny na zahradě 10 000 – 30 000 Kč**
Rozvody elektřiny v kuchyni 7 000 – 15 000 Kč
Revize 1 000 – 2 000 Kč***

* Cena závisí na velikosti domu a na tom, co vše budete chtít měnit.
** U zahrady jsou ceny hodně pohyblivé. Budete chtít pouze venkovní zásuvky a osvětlení, nebo kompletní elektrifikaci pro bazén a venkovní kuchyň? Potřebujete osvětlit i relaxační zónu? Vše se odráží v konečné ceně.
*** Cena se odvíjí podle počtu kontrolovaných okruhů.

Věděli jste, že… Cena pro nové rozvody elektřiny v paneláku a v obytném domě se může mírně lišit. Materiál na výměnu bude obdobný, ale časová náročnost sekání drážek do betonových zdí paneláku, může mírně zvýšit cenu práce.

nákres rozvodů elektřiny

Rozvody elektřiny v novostavbě

U stavby domu většinu neřešíme rozvody elektřiny samostatně. Jsou součástí celého projektu. Výjimkou je pouze, pokud stavíme rodinný dům svépomocí. Při sestavování rozpočtu, třeba pro hypotéku, se její cenový odhad může hodit.

Tip! Nejvýhodnější hypotéku získáte porovnáním nabídek trhu. Vyzkoušejte to zdarma zde:

Porovnej nabídky 11 bank

Cena instalace rozvodů zahrnuje:

  • natažení rozvodů
  • vysekání drážek do zdí
  • vysekání otvorů pro zásuvky a vypínače
  • zapojení rozvodné skříně

Do rozvodové elektrikář instaluje jističe. Nové rozvody jsou o něco malinko levnější než jejich výměna. Nemusí se totiž odstraňovat staré elektrorozvody. I tak se ale připravte na částku 100 000 až 150 000 Kč podle velikosti domu.

V každém případě doporučujeme rekonstrukci či výměnu rozvodů elektřiny nepodcenit. Je lepší si něco málo připlatit a mít jistotu dobře provedené práce. Je to investice na další dvě desítky let. Financovat rekonstrukci můžete i pomocí stavebního spoření.

Tip! Při rekonstrukci bytu nebo domu se bude hodit i cashback - služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Podívat se můžete například na:

* Nové spotřebiče nakoupíte na OKAY.CZ s až 5 % zpět
* Vychytávky do kuchyně i novou televizi mají v Patro.cz s až 12 % zpět
* Stavebniny pro rekonstrukci pořídíte na DEK.CZ s 6 % zpět

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.