Menu

Směnka: Co to je a kde se využívá?

22.12.2021

Směnka je cenný papír, se kterým se nejčastěji setkávají podnikatelé a majitelé různých společností. Využít ji ale mohou i běžní občané mezi sebou. Pokud se s ní setkáte, je dobré vědět, jaké má mít náležitosti, aby byla platná.

Směnka: Co to je a kde se využívá?
7 minut čtení
Hypotéky

Cenný papír, kterému říkáme směnka, nejčastěji slouží k zajištění nějakého závazku. Zkrátka, pokud dotyčný nesplní, k čemu se zavázal, můžeme uplatnit směnku a závazek vymáhat v peněžní formě.

Použití směnek upravuje speciální směnečný a šekový zákon č. 191/1950 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ten stanovuje, jak má směnka vypadat a co v ní musí být napsáno, aby byla platná. Nesprávné vyhotovení směnky totiž může způsobit její neplatnost. A stejně tak neuvážený podpis směnky může být dlužníkovi doslova osudný.

směnka

Co je to směnka?

Směnka patří mezi cenné papíry. Dá se s ní obchodovat, nebo se lze její vlastnictví převést na jiného majitele. Podepsanou směnkou se dlužník (vystavitel směnky) zavazuje, že jejímu majiteli (věřiteli) zaplatí na směnce napsanou dlužnou částku.

Různé typy směnek

  • Vlastní směnka – dlužník se sám zavazuje, že zaplatí věřiteli určitou částku ve stanoveném čase.
  • Cizí směnka – vystavitel přikazuje někomu třetímu, aby ve stanoveném čase zaplatil dlužníkovi určitou částku. Třetí stranou může být třeba banka.
  • Platební směnka – k zaplacení částky na směnce dochází v době její splatnosti. Tuto směnku lze před splatností prodat a získat tak peníze dříve.
  • Zajišťovací směnka – tato směnka má být zárukou, že dojde ke splnění nějakého závazku. Pokud je splněn, platnost směnky zaniká. Často využívána k zajištění úvěrů a půjček.

pivní tácek

Co vše musí obsahovat směnka?

Zákon stanovuje, jaké náležitosti musí směnka obsahovat. Naopak už neříká, jak má být napsaná. Nestanovuje, zda musí být na čistém papíře, nebo stačí třeba jen druhá strana letáku. Z praxe jsou známé i směnky na pivních táccích.

Povinné náležitosti směnky

  • V textu musí být uvedeno slovo „směnka“.
  • Musí být vysloven slib (nebo příkaz) zaplatit určitou částku.
  • Částka, která má být uhrazena.
  • Jméno věřitele, respektive toho, komu má být placeno.
  • Doba splatnosti a místo, kde má být částka zaplacena.
  • Datum a místo vystavení směnky.
  • Vystavitel směnky (dlužník) se musí na směnku vlastnoručně podepsat.

Tip! Potřebujete vystavit směnku? Je tady směnka – vzor ke stažení, který jsme pro vás připravili.

obchodní jednání

Směnka – kde ji koupit?

Se směnkou se dá obchodovat. Neexistuje však žádná oficiální burza směnek. Směnky mohou být prodány v obchodním styku mezi firmami. Případně existují specializované společnosti, které se zaměřují na odkup směnek a jejich následné vymáhání.

Tip! Pokud by vám někdo nabízel směnku ke koupi jako zajímavou investici, obraťte se raději na odborníky na investování. Mohou vám představit celé portfolio možností, jak investovat pravidelně, méně rizikově a podle vašich možností.
Porovnej investiční možnosti

banka

Směnka – kde se využívá?

Směnka se obvykle využívá k zajištění úvěru, půjčky nebo nějakého obchodu. Pozor, soukromá osoba si nemůže půjčit peníze tzv. na směnku. To je nelegální. Takto si mohou půjčit peníze pouze podnikatelé. Je to z důvodu vyšší ochrany spotřebitelů.

Se směnkou se podnikatelé mohou setkat v obchodním styku, ale také při jednání s bankami. Ty mohou požadovat jištění směnkou u větších podnikatelských kontokorentů či úvěrů.

Tip! Zajímá vás, kde teď dostanete nejvýhodnější podnikatelskou půjčku? Nabídky bank a dalších finančních institucí jednoduše srovnáte zde:

Najděte nejvýhodnější půjčku

smlouva

Kdy je směnka neplatná?

Směnka je neplatná, pokud nemá všechny náležitosti. Velmi přísný je zákon v případě jazyka. Směnka musí být sepsaná v jednom jazyce. Nepřipouští se žádné výjimky. Precizní buďte i při vypisování data vystavení a splatnosti, stejně jako u místa splatnosti. Nesmí chybět slovo „směnka“ v textu, pozor v nadpise nestačí, vyslovení slibu či příkazu k zaplacení, jméno vystavitele a samozřejmě i jeho podpis. Identifikován musí být i věřitel.

Věděli jste, že… existuje i tzv. bianco směnka? Je to směnka, kde jsou záměrně některé položky neuvedeny. Například částka. Bývá to u úvěrů. Pokud bude u úvěru směnka uplatněna, doplní se zde dlužná částka, která nebyla splacena.

Vymáháním směnek po splatnosti se často zabývají specializované právní kanceláře. Pokud jste majitelem takové směnky, stačí se na ně obrátit a s celým procesem vám pomohou. Jestliže máte směnku podepsat jako dlužník, buďte velice opatrní a vždy se raději poraďte s právníkem.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…