Menu

Lyžování na ledovci: 10 top míst v Evropě

14.12.2022

Rakousko, Švýcarsko, Francie nebo Itálie. To jsou evropské země, které jsou v zimě vyhledávané díky nádherné krajině i vyhlášeným lyžařským střediskům. Zároveň se jedná o země, jež umožňují lyžování na ledovci.

Lyžování na ledovci: 10 top míst v Evropě
12 minut čtení
Cestovní pojištění

Jaké jsou přednosti lyžování na ledovci? Jedním z hlavních důvodů, proč někteří lyžaři nedají na lyžování na ledovcích dopustit, je záruka dostatku sněhu a delší lyžařská sezóna. Ledovce jsou totiž spojené s chladnějším klimatem než na běžných sjezdovkách, takže zaručují přírodní sníh. Kromě toho se ledovce pyšní širokými svahy, které umožňují pohodlné lyžování, a většinou na nich panuje jasné a slunečné počasí. Zaujaly vás tyto výhody? Pojďte se s námi podívat na oblíbené evropské lyžařské ledovce.

1.) Kde si užít lyžování na ledovci? V Rakousku na Stubaii

Možná vás ani nepřekvapí, že jedno z nejlepších lyžování na ledovci si užijete v sousedním Rakousku, které je učiněným rájem lyžařů. Na našem seznamu proto nemůže chybět hned několik rakouských ledovců. Jednou z nejvyhledávanějších lyžařských oblastí v Rakousku je ledovcová oblast Stubaiský ledovec, kde se lyžuje od října do června. Tato oblast je vhodná jak pro začátečníky a rodiny s dětmi, tak i pro pokročilé lyžaře a milovníky adrenalinových volných terénů. Další výhodou je, že z Prahy trvá cesta autem pouhých 6 hodin.

Tip! Na rakouskou dovolenou si s sebou ještě doporučujeme zabalit:

* Cestovní pojištění do Rakouska s připojištěním zimních sportů
* Průvodce rakouskými skiareály

2.) Sölden a lyžování ve stylu Jamese Bonda

Pokud se rozhodnete pro návštěvu střediska Sölden, můžete si zalyžovat hned na dvou ledovcích, a sice na ledovci Rettenbach a Tiefenbach. Ledovec Tiefenbach charakterizují spíše mírnější sjezdovky se všudypřítomným sluncem. Ledovec Rettenbach nabízí ryze sportovní charakter, v říjnu se zde tradičně otevírá Světový pohár. Oba tyto ledovce se vyznačují moderní osmimístnou kabinkou, ve které se svezl i Daniel Craig při natáčení bondovky Spectre.

Tip! Pokud zrovna nemáte rozpočet na cestu do Rakouska jako zmíněný James Bond, doporučujeme si ubytování zarezervovat přes cashback na Booking.com. Tato služba vám za každý nákup vrátí část peněz zpět.

3.) Celoroční lyžování na rakouském ledovci Hintertux

Chcete si vychutnat nezapomenutelné lyžování nejen v zimě, ale také v létě? Celoroční lyžování je spojené s oblíbeným rakouským ledovcem Hintertux, kde si přijdou na své jak začátečníci, tak i pokročilí lyžaři. V letních měsících zde bývá v provozu hned 10 vleků a lyžaři a snowboardisté si můžou zalyžovat na 18 kilometrech kvalitně upravených sjezdovek. Tomuto vysokohorskému lyžařskému areálu dominují zejména široké červené tratě, jejichž délka dohromady činí 35 kilometrů. Najdete zde však i 14 kilometrů modrých sjezdovek a 11 kilometrů těch černých.

Tip! Ať už si zvolíte jakýkoliv evropský ledovec, rozhodně nezapomeňte také na cestovní pojištění s připojištěním zimních sportů. S námi si ho zvládnete vyřídit online do pár minut:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

4.) Kaunertal: Spojení vysoké nadmořské výšky a skvělých lyžařských podmínek

Díky vysoké nadmořské výšce převyšující 3.000 metrů je lyžování na rakouském ledovci Kaunertal opravdu kvalitním zážitkem. Lyžování na tomto ledovci charakterizuje 33 kilometrů sjezdovek a 16 lanovek a vleků. Opět si tu přijdou na své jak začátečníci, tak i rodiny s dětmi a v neposlední řadě i nároční lyžaři. Výhodou bezesporu je, že zde lyžování můžete spojit s návštěvou nově zrekonstruovaného bazénu s wellness Quellalpin. Jaké další rakouské ledovce slibují vynikající lyžování? Vaší pozornosti by neměly uniknout ani tyto:

  • Pitzal
  • Kaprun
  • Mölltal
  • Dachstein

Tip! Pokud si potřebujete dokoupit vybavení na hory, i tady sáhněte po chytrých nákupech přes cashback. Dostanete ho například na:

Alpine Pro – 6 % z nákupu zpět
Husky – až 10 % z nákupu zpět
Lyže Radotín – 2 % z nákupu zpět

5.) Lyžování ve Švýcarsku na ledovci Zermatt

Lyžařský areál Zermatt je jedním z nejpopulárnějších lyžařských středisek světa s členitými sjezdovkami a nezapomenutelnými výhledy na horu Matterhorn. Toto středisko se může pochlubit více než 300 km sjezdovek a nabízí ideální podmínky jak pro lyžaře, kteří mohou lyžovat na upravených sjezdovkách i ve volném terénu, tak i pro milovníky horské turistiky. Na závěr je však nutné upozornit i na to, že je Zermatt nejen jedním z nejpůsobivějších lyžařských středisek světa, ale zároveň jedním z nejdražších.

Tip! Zimní dovolená v Zermattu je sice nákladná, ale rozhodně stojí za to. V případě, že se ovšem bojíte nenadálých nákladů, které se zde mohou objevit, doporučujeme si na cestu přibalit i kreditní kartu. Ty nejlepší nabízí bezúročné období na až 55 dní - utrácet tedy můžete hned a platit skoro až za 2 měsíce.

Podívejte se na kreditky

6.) Laxx: Lyžařské středisko s jedním z nejmodernějších snowparků

Dalším oblíbeným švýcarským lyžařským střediskem, jež nabízí možnost zalyžovat si na ledovci, je Laxx. Čeká tu na vás více než 200 km propojených sjezdovek, možnost lyžování na volných terénech a také jeden z nejmodernějších snowparků ve Švýcarsku, který je vyhledávaný lyžaři a snowboardisty z celého světa. Sjezdovky jsou situované na rozlehlé vysokohorské pustině, jejímž vrcholem je ledovec. Součástí areálu je podobně jako v jiných střediscích horská restaurace, lyžařská škola a půjčovna lyžařského vybavení.

Tip! Na cestu do Švýcarska by se vám také mohlo hodit:

* Cestovní pojištění do Švýcarska s připojištěním zimních sportů
* Průvodce nejlepšími skiareály ve Švýcarsku

7.) Lyžování v Itálii? Objevte středisko Sulden

Na úpatí druhého nejvyššího masivu Východních Alp Ortleru najdete horské středisko Sulden, jež je situované v nadmořské výšce 1.900 až 3.250 metrů. Sjezdovky v okolí Suldenu se rozprostírají do tří lyžařských areálů, jedná se o skiareál Madritsch, Kanzel a Langenstein. Lyžařské středisko Sulden se pyšní dlouhou lyžařskou sezónou, jež se otevírá na začátku listopadu a lyžuje se zde až do začátku května, a to díky vysoké nadmořské výšce i zasněžování.

Tip! V Itálii na horách se vám bude ještě o něco více líbit s:

* Cestovní pojištění do Itálie s připojištěním zimních sportů
* Lyžování v Itálii: 10 x nejlepší a nejlevnější skiareály

8.) Malý vysokohorský lyžařský areál s ledovcem Schnalstal

Pouhých 50 minut od lyžařského střediska Sulden se nachází italský ledovec Schnalstal. Tento areál je vhodný zejména pro lyžaře, kteří nemají rádi davy a chtějí si užít ničím nerušené lyžování. Schnalstal je složený ze dvou oddělených lyžařských areálů, které leží na protilehlých svazích. Areály jsou spojené jak s mírnějšími tratěmi, tak i s těmi prudšími. Středisko nadchne i běžkaře, pro které je k dispozici 17 km dlouhý okruh přímo v oblasti ledovce.

9.) Lyžaře nadchne i francouzské středisko Les 2 Alpes

Proč se rozhodnout pro lyžování ve francouzském lyžařském středisku Les 2 Alpes? Důvodů je hned několik. Ať už se jedná o dostatek sněhu díky ledovci, více než 200 km sjezdovek, několik freeride zón pro milovníky adrenalinu, skvělé snowparky i bohatý noční život. Tuto kombinaci si oblíbili mladí jezdci z celého světa.

Tip! I na zimní dovolenou ve Francii máme pár doporučení:

* Cestovní pojištění do Francie s až 50% slevou
* Nejlepší hory na lyžování ve Francii

10.) Co takhle vyzkoušet norské středisko Galdhøpiggen?

Že byste se letos chtěli podívat jinam než do Rakouska, Itálie, Francie nebo Švýcarska? Výjimečnou ledovcovou atmosféru přináší norské lyžařské středisko Galdhøpiggen Sommerskisenter – Juvass, které je spojené s jedním vlekem, jednou širokou sjezdovkou s délkou 2 km a snowparkem. Kromě tohoto ledovce najdete v Norsku také dva další ledovce vhodné k lyžování.

Že i vás vždycky lákalo lyžování na ledovci? Tak proč v letošním roce neproměnit svůj sen v realitu a nevydat se na nezapomenutelnou lyžařskou dovolenou do Rakouska, Itálie, Švýcarska, Francie nebo třeba do Norska?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…