Menu

Měřič spotřeby elektrické energie: Kolik stojí? K čemu je dobrý? Vyplatí se?

Aktualizováno dne 13.1.2022

Současné ceny elektrické energie jsou vysoké. Většina z nás tak uvažuje, jak by za elektřinu mohla ušetřit. Způsobů je více. Zajímavým nástrojem je měřič spotřeby elektrické energie. Že už hodiny od dodavatele energie máte? Na co další měřič? Podívejme se na to.

Měřič spotřeby elektrické energie: Kolik stojí? K čemu je dobrý? Vyplatí se?
8 minut čtení
Elektřina

Každá domácnost musí mít vlastní měřič spotřeby elektrické energie. Je to oficiální elektroměr, podle kterého se počítá spotřeba elektřiny v domácnosti a platí elektřina dodavateli. Existují ale i jiné měřiče. Jsou to praktiční pomocníci, kteří nám pomohou zorientovat se v naší spotřebě. Na trhu jsou v podstatě dva základní druhy, které mají trochu odlišný cíl. Podívejme se na ně, kdy se který hodí a na kolik nás takový měřič elektřiny vyjde.

spotřebiče v kuchyni

Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Mít spotřebu elektřiny pod kontrolou, znamená vědět, nejen kolik domácnost spotřebuje jako celek. Důležité je také orientovat se v tom, jaké spotřebiče doma máme, kolik nám tzv. žerou a za co nejvíce ve spotřebě utrácíme. Jen tak můžeme najít místa, kde můžeme spotřebu elektrické energie efektivně šetřit.

smart home

Dálkový měřič spotřeby elektrické energie

Toto zařízení se připojuje přímo na oficiální elektroměr a snímá aktuální odečet. Spotřebu energie ve vašich budovách s ním můžete sledovat i na dálku. Získáte výstupy o spotřebě energie za jednotlivé hodiny i dny. Můžete tak sledovat, zda všichni poctivě zhasínají, jestli se někdo na vaši budovu nelegálně nenapojil, nebo třeba zda někdo nemá zapnuté počítače pro těžení kryptoměny.

Tento měřič spotřeby elektrické energie se hodí pro vlastníky bytových domů, firem a různých budov. Cena se pohybuje do 3 000 Kč, což se při dnešních cenách energií rozhodně vyplatí.

měřič spotřeby

Měřič pro každou domácnost

Pro domácí užití je výborný měřič spotřeby elektrické energie, který sleduje spotřebu jednotlivých zařízení. Vypadá jako zásuvkový adaptér, který zapojíte do zásuvky a do něj připojíte napájecí kabel zařízení. Měřič pak monitoruje okamžitou i průměrnou spotřebu elektrické energie.

Jednotlivé měřice na trhu se liší cenou. Běžně dostupné ale stojí do pětiset korun, což se z dlouhodobého hlediska rozhodně vyplatí.

Věděli jste, že... existují měřiče, které aktuální i průměrnou spotřebu energie přepočtou rovnou na koruny? Okamžitě tak můžete zjistit, kolik vás stálo jedno vyprání pračky.

Podle čeho vybírat měřič spotřeby elektrické energie?

  • Podle výkonu spotřebiče – dejte si pozor na minimální měřitelný výkon i na maximální možné zatížení měřiče (především u měřičů s možností připojení více zařízení)
  • Podle displeje – bez displeje (data se ukládají na kartu nebo odesílají do mobilu), s podsvíceným displejem nebo bez podsvícení
  • Podle počtu zásuvek pro zařízení

Tip! Chcete si pořídit vícero měřičů pro kontrolu spotřeby jednotlivých spotřebičů ve vaší domácnosti? Zkuste si je pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashbacky na měřiče teď najdete například na:

* Patro.cz - až 12 % z nákupu zpět
* Okay.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Baumax.cz - 4,4 % z nákupu zpět

spotřeba elektrické energie

Příliš vysoká spotřeba elektřiny? Co s tím?

Může se stát, že spotřeba elektrické energie začne příliš zatěžovat každoměsíční rozpočet. Pak je nutné udělat razantní zákrok.

1.) Výměna žroutů energie

Měřením zjistíte, které to jsou. Při koupi nového spotřebiče doporučujeme řídit se energetickým štítkem zařízení. Nejnižší spotřebu mají zařízení s označením A (A+, A++, A+++).

Tip! I když není v rodinném rozpočtu rezerva na výměnu velkých spotřebičů, může se vyplatit výměna s využitím půjčky. Spočítejte si, na kolik by vás půjčka vyšla zde:

Najděte nejvýhodnější půjčku

2.) Důsledné zhasínání a vypínání spotřebičů

Naučte sebe i celou rodinu zhasínat při odchodu z místnosti a vypínat televizi či počítač, když u něj nesedíte.

Tip! Podívejte se i na další tipy, jak ještě více ušetřit za energie.

3.) Výměna dodavatele

Zkontrolujte si, zda máte nejvýhodnější tarif na trhu. Nikam nemusíte, stačí jen využít online kalkulačku srovnání cen elektřiny. Než se pro změnu rozhodnete, podívejte se, jak vybrat optimálního dodavatele.

Tip! Změna dodavatele není v dnešní době nic složitého. Do online kalkulačky stačí zadat jen několik údajů o vaší domácnosti a skutečné spotřebě. Obratem se vám zobrazí, který dodavatel ve vašem kraji má nejlepší ceny. Zkuste to zdarma zde:

Najděte nejlepšího dodavatele

I když je aktuální vývoj cen elektřiny a plynu stále poměrně dramatický, časem k uklidnění jistě dojde. Nicméně v návrat nízkých cen už asi doufat nemůžeme. Proto je důležité hledat mezery pro šetření elektrické energie.

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.