Menu

Měsíční údolí, gejzírové pole a další zajímavá místa, která můžete navštívit v Chile

Aktualizováno dne 12.4.2023

Hledáte dobrodružství na cestách, přitom ale nevyhledáváte nebezpečí a ani nemáte zájem o davy turistů? Zkuste Chile, nejdelší stát světa, který nabízí pro každého něco. Příroda je zde rozmanitá od pouští po ledové pláně.

Měsíční údolí, gejzírové pole a další zajímavá místa, která můžete navštívit v Chile
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Chile se nachází v Jižní Americe a hlavním městem je Santiago de Chile. Ačkoliv má Chile na šířku okolo 144 kilometrů, na délku z nejsevernějšího bodu do nejjižnějšího dosahuje 4 329 kilometrů. Nejen že je tak nejdelší zemí planety, ale podnebí i příroda je zde obzvláště rozmanitá a prakticky každý si může najít to svoje, co ho láká. K Chile patří také Velikonoční ostrovy, nejodlehlejší obydlené místo planety, známé sochami Moai (na obrázku níže).

Moai

Kdy jet do Chile?

Chile se rozkládá v několika podnebných pásech a v různých nadmořských výškách, proto je potřeba řídit se konkrétním místem, kam vyrážíte. Na severu se nachází poušť Atacama, místo je typické suchým a teplým klimatem. V zimě je zde navíc velký teplotní rozdíl mezi nocí a dnem.

Střed s městem Santiago de Chile má klima podobné spíše středomořskému, a proto se zde daří vinicím. Směrem na jih přibývá srážek, které se zde drží především přes podzim a zimu, a vytvořilo se zde území jezer a vulkánů.

Počasí je po celém území nejstálejší a nejteplejší od prosince do března. Nejchladnější měsíc je červenec a červen bývá nejdeštivější. Samotné Santiago de Chile je ideální navštívit dokonce od října do května. Na plavání např. v oblasti Valparaiso se nejvíce hodí měsíce leden až březen.

Průměrné teploty a srážky v Santiagu:

Měsíc Průměrná denní teplota Průměrné srážky
leden 30 °C 0 mm
únor 29 °C 0 mm
březen 27 °C 3 mm
duben 23 °C 9 mm
květen 21 °C 20 mm
červen 16 °C 35 mm
červenec 12 °C 30 mm
srpen 14 °C 22 mm
září 17 °C 14 mm
říjen 22 °C 4 mm
listopad 25 °C 2 mm
prosinec 28 °C 0 mm

Tip! Nezapomeňte v této době na cestovní pojištění. Nyní se můžete připojistit i na COVID-19. 

Cestovní pojištění od 7 Kč / den

hory v chile

Co navštívit v Chile?

Chile okouzlí jak milovníky přírodních krás a historických měst, tak i cestovatele, kteří touží po objevování unikátních míst naší planety.

Věděli jste, že... si v Chile můžete zařídit ubytování přes Booking.com a získat tak 4 % z nákupu zpět díky cashbacku?

santiago de chile

1.) Hlavní město Chile

První místo, které díky letišti navštívíte, bude pravděpodobně Santiago de Chile. Jde nejen o hlavní město, ale i o jedno z nejstarších měst Latinské Ameriky. Rozhodně to není město, které byste měli jen projet a utéct z něj.

Za prohlídku rozhodně stojí prezidentský palác Palacio de la Moneda. Naprosto jinou atmosféru pak má městská část Bellavista. Z koloniálních dob zkuste navštívit i těch pár míst, která odolala ničivému zemětřesení, tedy nejstarší budovu Iglesia de San Fransisco a katedrálu Catedrala Metropolitana.

atacama chile

2.) Nejsušší poušť světa

Dobrodružné povahy bude lákat určitě poušť Atacama, která je nejsušší pouští světa. Podnebí je zde natolik extrémní, že NASA zde testuje svá vozítka určená do vesmíru. Výchozím bodem je krásná oáza San Pedro de Atacama. Odtud se turisté obvykle vydávají do známého Měsíčního údolí (Valle de la Luna), k jezírku Laguna Chaxa a na nejvýše položené gejzíry El Tatio.

město duchů chile

3.) Město duchů

Pro milovníky mírně apokalyptických scénářů stojí za návštěvu bývalé těžařské město Humberstone, které je aktuálně opuštěné, ale jsou zde různá muzea - např. hraček, se kterými si děti tehdy hrály. Město je na seznamu UNESCO.

vulkanická oblast chile

4.) Vulkanické oblasti

Vydáte-li se na jih, navštivte jezerní oblast s aktivním vulkánem Villarica. Krásné scenérie nabízí také městečka u jezera Llanquihue, nad nimiž se tyčí vrcholy sopek Osorno a Calbuco. Doporučována je návštěva přilehlých národních parků, především krásných vodopádů Petrohue. Na sopky můžete vyrazit na dovolenou ale také do Mexika.

patagonie

5.) Ledové království a dechberoucí příroda

Pro hledače dalších extrémů je třeba vyrazit ještě více na jih do města Punta Arenas, které je vstupní branou do ledového království Patagonie a do národního parku Torres del Paine.

Další místa, která byste měli navštívit v Chile:

  • Mramorové jeskyně - skalní formace, kterými můžete proplouvat na kajaku.
  • San Alfonso del Mar - přímořské město s jedním z největších bazénů na světě.
  • Národní park Conguillío - úžasný park, který znáte z televizní série Putování s dinosaury.
  • Národní park Tierra del Fuego - park s přes 90 druhy ptáků a 20 druhy savců.
  • Zámek Wulff - přímořská atrakce z 19. století.

Empanadas

Co ochutnat v Chile?

Při návštěvě Chile zajisté ochutnáte chléb “pan”, který je podobný jako naše bílé bagety. Vyzkoušet můžete tamní typický fast food styl “completo” nebo také “italiano”, což je párek v rohlíku v barvách italské vlajky. Servíruje se k němu avokádo, majonéza a kečup nebo v lepším případě rajčata.

V rámci rychlého občerstvení se zajisté setkáte také s Empanadas, což jsou smažené nebo pečené kapsy z pšeničné mouky plněné různými náplněmi, nejčastěji mletým masem.

Typický pokrm k posezení v restauraci je „lomo a lo pobre“, což je plátek hovězího masa, hranolky a volské oko. Podobná je i „chorillana“, což jsou hranolky s hovězím masem přelité volským okem. Běžné bývají také pokrmy z kukuřice, husté masové polévky a také curanto, což je kotlík plněný vším možným - od brambor, klobásy až po mušle.

Pokud jste milovníky zahraničních jídel, určitě vás potěší i články, kde naleznete bližší informace o místní gastronomii:

* Ochutnejte španělskou kuchyni
* Nejlépe hodnocené restaurace v Paříži
* Kde se zastavit na jídlo v Bari?

Chile suvenýr

Co si dovézt z Chile?

Z Chile si zajisté domů dovezte víno. I přesto, že třeba nejste vinaři, znalcům vína tímto darem určitě uděláte radost. K jídlu je dobré přivést patagonskou čokoládu nebo čokoládové pralinky či pralinky „dulce de leche“. Kromě toho bývají také typické suvenýry umělecké předměty s indiánskou či kovbojskou tematikou jako třeba šperky z místních polodrahokamů, nebo vlněné výrobky z vlny lamy alpaky, ponča, slaměné klobouky.

Chile je místo kontrastů, ve kterém si každý vybere zajisté to svoje. Před cestou si nezapomeňte zajistit veškeré náležitosti a jednoznačně si zajistěte i cestovní pojištění. Cestovní pojištění vás aktuálně dokáže krýt ještě před zahájením cesty z důvodu onemocnění covid-19.

CHILE A COVID-19
Aktuální podmínky pro cestu do země a návrat do České republiky z důvodu pandemie covid naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…