Menu

Jak vybrat nejlepší pojištění domácnosti a majetku? Chraňte váš domov!

Aktualizováno dne 30.9.2022

Víte, co se v tento moment děje ve vašem domě či bytě? Pokud jste zrovna mimo váš domov, zřejmě na tuto otázku nedokážete odpovědět na 100 %. Vaše obydlí může být naprosto v bezpečí a čekat na váš návrat, anebo být v plamenech či ve spárech zloděje, který se k vám vloupal. Poradíme vám, jak vaši rodinu odchránit před finančními škodami způsobenými škodou na vašem majetku a jak vybrat nejlepší pojištění domácnosti.

Jak vybrat nejlepší pojištění domácnosti a majetku? Chraňte váš domov!
14 minut čtení
Pojištění majetku

Možná si říkáte, že žijeme v bezpečné zemi, kde kriminalita není nijak výrazná a kde nehrozí ničivé přírodní katastrofy typu zemětřesení, tsunami nebo sopečné výbuchy. Řadu lidí to tudíž ukolébá k falešnému pocitu bezpečí. Ovšem statistiky, které si představíme níže, hovoří o pravém opaku a tak se vám bude hodit informace, jak vybrat nejlepší pojištění domácnosti a majetku.

spadnutý strom na střeše

Nehody v českých domácnostech

Statistiky pojistných událostí v ČR

Asi vás překvapí, že pojišťovny v České republice řeší okolo 300.000 pojistných událostí na majetku ročně. Podle České asociace pojišťoven to s počty nejčastějších nehod a dalších nemilých dopadů na domácnost vypadalo za poslední 2 roky následovně:

Typ pojistné události v domácnosti Počet v roce 2020 Počet v roce 2021
škody z vichřice 51.788 33.153
vodovodní škody 45.879 43.621
škody z povodní 14.351 10.371
škody z atmosférických srážek (vydatný déšť) 13.510 13.355
škody z krádeží 12.586 11.300
škody z přepětí v elektrické síti 11.732 13.847
poškození nebo zničení skla 11.172 11.380

Další informace ke škodám v domácnosti

Pro běžného člověka to potom znamená, že se kolem bez jeho nutného povšimnutí běžně stávají následující události:

  • 13 požárů denně musí hasiči likvidovat v českých domácnostech
  • každých 25 minut dojde ke vloupání do bytu, rodinného domu či rekreačního objektu
  • 119 vodovodních škod denně se přihodí v českých domácnostech

Škody na majetku nejsou nejnižší a většina z nich výrazně poznamená (nebo dokonce zruinuje) rodinný rozpočet. Například průměrná škoda, způsobená požárem, se pohybuje ve výši 150.000 Kč, a škoda vytopením může přesahovat částku 50.000 Kč.

pojištění domácnosti a majetku

Jak snížit riziko finanční škody?

Rozdíl mezi pojištěním domácnosti a nemovitosti

Ani ten nejpromyšlenější alarmový systém nebo nejrobustnější bezpečnostní dveře vás před škodou na vašem domově neochrání na 100 %. Ovšem můžete se ochránit před finančními škodami, které vám vloupání, vodovodní škoda či jiná pohroma způsobí. Pro toto riziko je nejlepší pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Jaký je mezi těmito pojistkami rozdíl?

  • Pojištění nemovitosti kryje škody na budově. Patří sem například poškození stěn, fasády, dveří, oken, střechy a dalšícho vnějšího vybavení.
  • Pojištění domácnosti se vztahuje na vnitřní vybavení, tzn. nábytek, elektroniku, malbu či tapety, umělecká díla a osobní věci.

Rada odborníka: Pojistní specialisté používají k vysvětlení tohoto rozdílu jednoduchou pomůcku. Představte si váš domov jako domeček pro panenky. Pomyslně jej obraťte podlahou vzhůru. To, co vypadne, je pojištění domácnosti. To, co zůstane, je pojištění nemovitosti.

Vestavěný nábytek, kuchyň a další...

Jak je to s vestavěným vybavením, tzn. s kuchyňskou linkou, vanou, umyvadly a podobným typem vybavení, které je sice uvnitř domečku, ale při obrácení vzhůru nevypadne?To, zda patří do pojištění domácnosti, záleží na konkrétní pojišťovně. Některé z nich toto vybavení zahrnují, některé však nikoliv. Před sjednáním pojištění je proto vždy dobré nahlédnout do pojistných podmínek.

Tip! Hledáte Nejlepší pojištění domácnosti a nejlepší pojištění nemovitosti? Můžete je vyřešit v jednom pojištěním majetku! To kryje jak vnitřní vybavení, tak pevné součásti vašeho obydlí. Jeho cenu si snadno spočítáte zde:

Kalkulačka pojištění majetku

vytopení sousedi

Jak sjednat nejlepší pojištění domácnosti a nemovitosti?

Pojištění majetku v současné době nabízí spousta pojišťoven a nebývá snadné se v jejich nabídce zorientovat. Poradíme, podle čeho se při výběru pojistky orientovat:

1.) Pozor na rozsah pojištění a výluky!

Jak už jsme zmínili v předešlém textu, při výběru pojištění majetku je potřeba si v pojistných podmínkách zjistit, na co se vlastně tato pojistka vztahuje. Některé pojišťovny nabízí pojištění domácnosti i nemovitosti v rámci jedné pojistky, u jiných si klient může v rámci jedné smlouvy sjednat buď pojištění domácnosti, nebo nemovitosti.

Pojistné podmínky se můžou lišit i co se týče vestavěného zařízení (kuchyňská linka, sanitární zařízení, vestavěné skříně). Některé pojišťovny škodu na tomto zařízení kryjí v rámci pojištění domácnosti, u jiných je to součástí pojištění nemovitosti. Před podpisem smlouvy rovněž nahlédněte do seznamu výluk. Ve výlukách můžou být například škody, způsobené zatečením vody skrze špatně uzavřené okno, nebo elektrický zkrat způsobený starými spotřebiči.

2.) Nejlevnější pojištění domácnosti neznamená nejlepší

Riziko, které si spousta majitelů neuvědomuje, je podpojištění majetku. Jedná se o situaci, kdy je klient pojištěn na nižší částky, než je hodnota jeho majetku. K podpojištění většinou dochází ve dvou případech - když chce klient ušetřit na pojistném a pojistí se na nižší částky, nebo když si své pojištění majetku zapomíná aktualizovat.

Druhý případ bývá častější. Nestačí si totiž pojištění majetku pouze sjednat, a pak mít deset let stejnou pojistnou částku. Ceny nemovitostí i vybavení domácnosti rostou a jestliže jste před 20 lety pořídili vybavení obýváku za 15.000 Kč, dnes byste za něj dali výrazně víc peněz. Ještě více to platí v oblasti nemovitostí, kde se ceny v posledních letech výrazně navýšily.

Jak přesně vám může podpojištěnost uškodit? Ilustrujme si to na příkladu pana Michala, který před deseti lety koupil byt za 2.000.000 Kč a na tuto částku se si jej také pojistil, aniž by si pojistnou částku v průběhu let navyšoval. V dnešní době však ten samý byt má cenu 4.000.000 Kč. Jeho byt postihne požár a způsobí škodu ve výši 800.000 Kč, tzn. 20 % ze současné ceny bytu. Pojišťovna mu tudíž vyplatí 20 % z 2 milionů Kč (částky, na kterou se pojistil). Dostane tudíž vyplaceno pouze 400.000 Kč.

Tip! Je pro vás už pozdě, protože vás postihla pojistná událost bez aktualizace smlouvy a nyní vám chybí finance na pokrytí oprav? Tuto prekérní situaci můžete vyřešit rychlou online půjčkou:

Najděte nejlepší půjčku

3.) Vyberte správný typ pojistného plnění

Při výběru pojistky si rovněž zjistěte, jaký typ pojistného plnění vám pojišťovna poskytne. Existují totiž 3 typy cen:

  • Nová cena, která představuje částku, za kterou danou věc pořídíte v současné době. Dejme tomu, že jste si před 5 lety pořídili koberec za 10.000 Kč, který vám dnes zničí vodovodní škoda. Ten samý koberec byste dnes koupili za 15.000 Kč, a pokud máte ve smlouvě sjednané pojistné plnění v nových cenách, pojišťovna vám vyplatí 15.000 Kč na nákup nového koberce.
  • Časová cena bere v potaz míru opotřebení.
  • Obvyklá cena vyjadřuje částku, za kterou byste danou věc aktuálně prodali. Používá se například u cenností a starožitností.

4.) Na pojišťovnu jděte od lesa

Chcete mít přehled o aktuálních nabídkách na trhu a najít tak nejlepší pojištění domácnosti nebo nemovitosti? Na online porovnání zjistíte nejen ceny za různé nabídky pojišťoven, ale i výši krytí, rozsah pojištění a výši obchodní slevy.

Tip! Při sjednánání přes náš portál můžete na pojištění majetku získat slevu až 30 %. Stačí zadat několik informací o vás a vašem domově, podívat se na srovnání pojištění domácnosti i nemovitosti a vybrat si to nejlevnější.

Podívejte se na pojištění majetku

chytré zabezpečení domu

Vychytávky do domácnosti, které ji pomohou ochránit

Stačí chvilka nepozornosti a může dojít ke zničení celého bytu nebo domu. Pojďme se tedy společně podívat na vychytávky, které vám pomohou s prevencí a díky kterým možná ani ono nejlepší pojištění domácnosti nakonec plně nevyužijete:

  • Kamerové a zabezpečovací systémy - jednoduchá kamera, kterou připevníte na roh domu a propojíte se svým chytrým telefonem vyjde na jen několik stovek. Ochráněný majetek před případnými zloději může být ovšem k nezaplacení.
  • Trezor - pokud vlastníte drahé šperky, zbraně a další cennosti, vždy byste je měli umístit do trezoru. Nejzákladnější malý sejf vyjde na něco okolo 1.000 Kč.
  • Alarm - také jednoduchý bateriový alarm pořídíte do 300 Kč. Za vychytanější, který lze propojit s vaším mobilním telefonem si ale připravte i několik tisíc.
  • Detektory - v žádné domácnosti by neměly chybět detektory kouře a plynu (pokud jste k němu připojení). Oba v základu koupíte za pár stovek, ve smart verzích s připojením přes telefon i pod 2.000 Kč.
  • Bezpečnostní nálepky - asi se budete divit, ale jako prevence proti zlodějům pomáhají i nálepky s upozorněním o umístění bezpečnostního systému na oknech vašeho domu nebo přízemního bytu.

Tip! Na všech těchto vychytávkách můžete ušetřit nákupem přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Přesvědčte se sami na:

* Smarty.cz - až 8 % z nákupu zpět
* E1.cz – K&V Elektro - až 5 % z nákupu zpět
* Svet-svitidel.cz - 2,5 % zpět z nákupu

Jak sjednat nejlepší pojištění domácnosti a nemovitosti nyní již víte. Snad vám tedy tento článek pomůže ochránit váš domov před nenadálými situacemi, které číhají na každém rohu.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.