Menu

Rezervační poplatek: Co dělat, když ho realitní kancelář nechce vrátit a tipy, jak se bránit proti dalším nešvarům!

Aktualizováno dne 1.11.2021

Sháníte vlastní bydlení? Nejste sami, podobných lidí jsou tisíce - ochotni kdykoliv vystartovat na prohlídku a překotně podepsat smlouvu. Aktuální poptávka po bydlení ale nahrává různým podvodným trikům ze strany realitních makléřů. Často nevrací rezervační poplatek, ale představují i další nekalé triky.

Rezervační poplatek: Co dělat, když ho realitní kancelář nechce vrátit a tipy, jak se bránit proti dalším nešvarům!
10 minut čtení
Bydlení

Už jste pravděpodobně slyšeli od nejedno kamaráda nebo známého, že mu realitní kancelář nevrátila tučný rezervační poplatek nebo, že se inzerát vlastně vůbec neshodoval s nemovitostí, když dorazil na prohlídku, kvůli níž si vzal volno v práci. Pojďme se podívat na tyto i další nešvary realitek.

půdorys

Nepřesné inzeráty

Je pochopitelné, že každá realitní kancelář se snaží svoji nemovitost vylíčit v tom nejlepším světle. Problémem občas bývá nepřesný popis. Mezi časté nešvary realitních firem patří například uvedení nižší ceny, než ve skutečnosti či lhaní o patře, ve kterém se byt nachází. Uchazeč poté přijde na prohlídku a těší se na výhledy z balkónu, a poté se rozpačitě prochází ponurým bytem v suterénu.

Některé realitní kanceláře mlží i o rozměře bytu a v textu inzerátu nemovitost o pár čtverečních metrů zvětší. Počítají totiž s tím, že ne všichni zájemci chodí na prohlídky s metrem.

Tip! Před prohlídkou bytu nebo domu se vám budou hodit i naši další průvodci:

* Skryté vady nemovitostí: Na co si dát pozor?
* Rekonstrukce koupelny: Kolik stojí? Na co si dát pozor?

dům s bazénem

Neexistující nemovitost

Některé firmy se občas uchýlí k jednomu vychytralému triku. Vytvoří inzerát na atraktivní nemovitost za výhodnou cenu. Natěšení zájemci firmě zavolají se zájmem o prohlídku, načež jim realitní kancelář sdělí, že lákavý byt či dům je již zarezervován.

Zklamaného zájemce se poté snaží utěšit tím, že v dané lokalitě mají jinou zajímavou nemovitost, která je ovšem za vyšší cenu. První inzerát v mnoha případech bývá fiktivní, aby firma podnítila zájem lidí o své nemovitosti.

Tip! Pokud chcete skutečně levnější bydlení, budou se vám hodit rady v následujících článcích:

* Jak v dnešní době sehnat levnější bydlení?
* Vývoj cen nemovitostí: Praskla už realitní bublina?

telefonát

Realitka nevrátí rezervační poplatek

Kdy se platí rezervační poplatek?

Pokud o danou nemovitost projevíte zájem, realitní kancelář vám zpravidla dá k podpisu rezervační smlouvu a vybídne k uhrazení rezervačního poplatku. Tímto aktem dáváte najevo, že máte o nemovitost závazný zájem a firma vám zaručí, že nemovitost přestane nabízet dalším zájemcům.

Ovšem do okamžiku, než se stanete skutečným vlastníkem (tento moment nastává dnem vašeho zapsání do katastru nemovitostí) zbývá ještě nějaký čas. Není jisté, zda skutečně budete vlastnit tuto nemovitost, protože vám třeba banka nemusí schválit hypotéku.

Tip! Chcete zvýšit vaše šance na schválení? Udělejte si bezplatné srovnání cen hypoték a získejte okamžitý přehled o úrocích a nabídkách na trhu.

Spočítejte si hypotéku

Rezervační polatek - jak předejít jeho nevrácení?

Mezi nekalé praktiky realitních kanceláří někdy patří ponechání si rezervačního poplatku i přesto, že ke koupi nedojde. Jak tomuto předejít?

1.) Kontrola rezervační smlouvy

V prvé řadě si pořádně pročtěte rezervační smlouvu a ujistěte se o podmínkách odstoupení. Podepište jen takovou smlouvu, ve které je uvedena možnost odstoupení z důvodu neschválení hypotéky bankou.

2.) Notářská úschovna

Dalším způsobem, jak se vyhnout nevrácení rezervačního poplatku, je uložit peníze u nějaké třetí strany. Trvejte na tom, že daná peněžní částka bude až do doby, než se stanete vlastníkem, vázána v notářské úschově.

Solidní realitní kancelář by s tímto neměla mít problém, protože takový typ úschovy zaručí férové podmínky pro obě strany. Realitní kancelář získá jistotu, že jste poplatek zaplatili a vy se ochráníte proti možnosti nevrácení rezervačního poplatku v případě, že vám neschválí hypotéku či na nemovitosti objevíte vady.

Co dělat, když vám realitka nechce vrátit rezervační poplatek?

Co dělat v případě, že k nevrácení rezervačního poplatku již došlo? V tom případě se zkuste obrátit na nějakou vymáhací firmu, která vám s pohledávkou pomůže.

Tip! Při koupi bytu je třeba danou nemovitost také pojistit. Srovnáním aktuálních nabídek trhu zjistíte, která pojišťovna má nejvýhodnější podmínky. Zkuste to zdarma zde:

Porovnej nabídky pojišťoven

realitní makléř

Nabízení bytu bez vědomí majitele

Pokud jste naopak v opačné pozici a byt prodáváte, dejte si pozor na často se vyskytující podvod. Realitní makléř rozvěsí na lampy a sloupy v určité části města inzerát se zněním: Koupím byt v této lokalitě.

Majitel prodávaného bytu se zaraduje, že má možnost nemovitost prodat bez provizí realitní kanceláři a na inzerát odpoví. Na prohlídku přijde realitní makléř, který se vydává za zájemce. Při prohlídce sdělí, že si interiér nafotí, aby jej mohl ukázat i manželce. Poté fotografie použije pro vytvoření inzerátu na internetu, kde byt nabízí za nižší cenu.

Majiteli se ozve už jako pracovník realitní kanceláře s tím, že pro něj má několik kupců, ovšem všichni jsou ochotni za dům či byt dát nižší cenu. Mnohdy majitel uvěří, že cenu přestřelil a nemovitost prodá za méně peněz, než zamýšlel.

koupě domu

Jak ověřit důvěryhodnost realitní kanceláře?

Předtím, než se s danou firmou rozhodnete spolupracovat, vyhledejte si na internetu, jaké zkušenosti s ní mají další lidé. Vybírejte si ověřené firmy, které působí solidním dojmem.

Ovšem ne všechny firmy, které navenek působí úspěšně, jsou zárukou kvality. U prověřování realitní kanceláře nezaškodí zjistit, jak je na tom daná realitní kancelář s obchodními výsledky. Firma může na první pohled působit prosperujícím dojmem, ovšem ve skutečnosti se může potácet na pokraji bankrotu.

Na stránce Justice.cz si danou firmu vyhledejte a v záložce Sbírka listin zjistěte, zdali není ve ztrátě. Pokud u takové firmy složíte rezervační poplatek nebo v horším případě kupní cenu, v případě krachu jej budete velmi složitě vymáhat.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci bydlením:

* Kolik stojí rozvody elektřiny v bytě, domě a na zahradě?
* Jak začít šetřit peníze na dům?
* Jak rekonstruovat panelákový byt?

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.