Menu

Nové dálnice a rekonstrukce D1: Aktuální dopravní situace na českých komunikacích

Aktualizováno dne 25.5.2020

Zajímá vás, jaké změny vás letos čekají na českých dálnicích? Plánují se velké stavební úpravy na D1 i stavba nových úseků dálnic. Zjistěte, jaké úseky budou nově zprovozněny i kde na vás můžou čekat uzavírky a časové zdržení.

Nové dálnice a rekonstrukce D1: Aktuální dopravní situace na českých komunikacích
8 minut čtení
Povinné ručení

Cestujete často mezi Prahou a Brnem, nebo po jiné české dálnici? Potom z vlastní zkušenosti moc dobře víte, jak může takové zdržení v koloně otrávit cestu. Posviťme si nyní na to, jaké stavební akce jsou v plánu na tento rok.

rekonstrukce D1

Rekonstrukce D1

Letošní rok bude na dálnici velmi rušný, protože je v plánu oprava 71 kilometrů. Práce letos budou pokračovat na celkem 7 úsecích. Práce byly ale naneštěstí ochromeny nejen kvůli karanténním opatřením, ale i kvůli nedostatku zahraničních pracovníků.

Až se situace zlepší, stavební práce započnou nejdříve na úseku mezi Velkým Beranovem (Jihlavsko) a Měřínem (Žďársko). Kvůli opravám bude zprovozněn jen jeden pruh. Tento úsek bude částečně veden v jednom pruhu a následně v obou směrech sveden do dvou provizorních pruhů v levém jízdním pásu dálnice. Tato úprava bude trvat do konce srpna.

Přehled úseků, na kterých bude rekonstrukce D1 v letošním a příštím roce probíhat:

Úsek Počet kilometrů Plánované uvedení do provozu
Mirošovice - Hvězdonice (exit 21 - 29) 7,7 km listopad 2020
Soutice - Loket (exit 56 - 66) 10 km září 2020
Koberovice - Humpolec (exit 81 -90) 8,8 km září 2021
Humpolec - Větrný Jeníkov (exit 90 - 104) 13,6  km listopad 2020
Velký Beranov - Měřín (exit 119 - 134) 14, 7 km říjen 2021
Velké Meziříčí (exit 141 - 146) 5, 9 km listopad 2020
Devět Křížů - Ostrovačice (exit 168 - 178) 10, 3 km srpen 2021

Na tyto úseky se rovněž můžete podívat na této přehledné mapě, zhotovené Ředitelstvím silnic a dálnic. Plánované rekostrukce D1 jsou vyznačené červenou a modrou barvou.

nové dálnice

Zdroj: www.novad1.cz

Očekávané uzavírky na D1

Konkrétní úseky dálnice budou v některých částech roku částečně uzavřeny, tudíž se na nich můžou tvořit kolony. Zde jsme pro vás vytvořili přehlednou tabulku na následující měsíce.

Období Úsek Typ uzavírky
21. 3. - 4. 4. mezi kilometry 90 a 81 směrem na Prahu očekává se dopravní problém v souvislosti se zahájením stavebních prací Koberovice - Humpolec
13. 4. - 26. 6. D1 nájezd na směr Brno, exit 141 vjezd na dálnici uzavřen kvůli modernizaci tohoto úseku
8. 3. - 31. 7. D1 exit 21, výjezd směr Brno

kvůli práci na silnici výjezd z dálnic uzavřen, pro výjezd z dálnice je nutné pokračovat na MUK Ostředek (exit 34), otočit se a vrátit k výjezdu MUK Hvězdonice (exit 29)

nová dálnice

Nové dálnice v jiných částech republiky

Nejen na D1, ale i na dalších českých komunikacích se letos bude hojně stavět. Nejrušeněji bude na D6 a D48, na kterých obou dojde k modernizaci 3 úseků. Nejdelší souvisle opravovaný úsek se nachází na D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, kde se bude modernizovat 15, 2 km dálnice.

Přehled všech stavebních úseků uvádíme v této tabulce.

Úseky, na kterých se již pracuje:

Dálnice Úsek Délka Datum zprovoznění
D6 Nové Strašecí - Řevničov 5, 6 km listopad 2020
  Řevničov, obchvat 4, 2 km listopad 2020
  Lubenec, obchvat 4, 9 km březen 2021
D48 Rybí - MÚK Rychaltice 11, 5 km prosinec 2020
  Frýdek-Místek, obchvat – I. etapa 4, 3 km únor 2022
  Frýdek-Místek, obchvat – II. etapa 4, 3 km červenec 2022
D11 Smiřice - Jaroměř 7, 2 km prosinec 2021
  Hradec Králové - Smiřice 15, 2 km květen 2022
D55 Otrokovice, JV obchvat 3, 1 km září 2021

 

Nové dálnice, jejichž stavba je v plánu v tomto roce:

Kromě již zahájených staveb se plánuje modernizace i dalších úseků. Práce na nich by měla započít v průběhu tohoto roku.

Dálnice Úsek
D6 Krupá, přeložka
D7 Louny, zkapacitnění obchvatu
D7 Chlumčany, zkapacitnění
D46 MÚK Drysice
D46 MÚK Prostějov střed
D48 MÚK Bělotín - Rybí
D55 5507 Babice - Staré Město

Zdroj: http://www.ceskedalnice.cz

užitečné tipy za volant

Užitečné tipy za volant

Na závěr jsme si pro vás připravili pár užitečných rad, které vám můžou pomoct při cestování po českých dálnicích.

  • Buďte v obraze. Na webu Dopravniinfo.cz si jednoduše zadáte vaši trasu a web vám spočítá čas vaší cesty. Upozorní vás i na aktuální omezení, kolony a stavební práce.
  • Hlídejte si rychlost. V opravovaných úsecích můžete jet maximálně rychlostí 80 km v hodině. Bude zde totiž prováděno úsekové měření rychlosti, v rámci kterého radary snímají auto na začátku i na konci tohoto úseku a z toho vypočítají průměrnou rychlost, kterou řidič jel.
  • Dejte si pozor na mikrospánek. Na dálnicích, kdy jede řidič delší monotónní úseky, hrozí vyšší riziko mikrospánku. Užitečné tipy, jak se bránit mikrospánku, jsme sepsali v jednom z našich článků.

Ušetřete na povinném ručení. Pokud jste zkušený řidič a máte naježděný bonus, můžete u pojišťovny získat slevu až 60 %. A to není vše - díky porovnání nabídek od různých pojišťoven se můžete s cenou dostat ještě níž. Na našem srovnávacím portále můžete získat povinné ručení už od 1100 Kč.

Porovnej ceny a ušetři

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…