Menu

Jak poznat taktiky energetických šmejdů?

Aktualizováno dne 25.1.2021

Určitě jste už někdy slyšeli o lidech, kteří se upsali nepoctivému obchodníkovi s energiemi a ještě dlouho poté si rvali vlasy nad tím, kolik peněz kvůli této „výhodné nabídce“ ztratili. V tomto článku se zaměříme na taktiky energetických šmejdů a poradíme, jak takovým podvodníkům nenaletět.

Jak poznat taktiky energetických šmejdů?
10 minut čtení
Energie

Oběťmi energetických šmejdů se nestávají pouze senioři. Šarmantní obchodník s pusou plnou lákavých slibů dokáže ošálit i mnohem mladší ročníky. Lidé podepíšou smlouvu a těší se na tu obrovskou částku peněz, kterou ušetří. Neuvědomí si, že smlouva může skrývat spoustu záludností.

obchodník

Kdo je energetický šmejd?

Jedná se o obchodníky, kteří při jednání s klientem úmyslně zatají podstatná fakta, tudíž klient nezíská plné informace o dané nabídce. Může se jednat například o zatajení informací o pokutách, které bude klient muset platit v případě odstoupení od smlouvy, nebo lhaní o délce smlouvy (obchodník třeba tvrdí, že klient může od smlouvy odstoupit kdykoliv, ale smlouva je přitom uzavřena na dva roky).

O energetických šmejdech a aktuálním energetickém trhu se více dozvíte z tohoto rozhovoru, který manažer našeho portálu Martin Špaček poskytl pro televizi Čt 24.

Velmi častým jevem je, že energetičtí šmejdi vyvíjejí na klienty psychický nátlak, tudíž zákazník má pocit, že je do nabídky tlačen a když ji neuzavře dnes, zhroutí se svět (nebo přinejmenším jeho rodinný rozpočet).

Typy psychického nátlaku energetických šmejdů:

Při jednání s klientem využívají energetičtí šmejdi tyto typy psychického nátlaku.

  • Emocionální nátlak.  „Přece byste svoji rodinu neošidil o takovou úsporu.“ Někteří prodejci se snaží v lidech vzbudit pocit provinilosti, či nabudit pocit štěstí. „Představte si, kolik věcí byste si mohl za takové peníze koupit!“
  • Pocit urgence. „A nejlepší na tom je, že tato nabídka trvá jen dnes. To máte ale štěstí, že ji můžete využít.“ Časová omezenost dané nabídky často lidi přiměje k podepsání smlouvy.
  • Vyžadování kladných odpovědí. „Chtěl byste mít víc peněz? Líbilo by se vám jezdit častěji na dovolenou k moři?“ Člověk několikrát odpoví kladně, čímž se stává náchylnější k přijetí dané nabídky (jeho mozek mu totiž po několika kladných odpovědích podprahově sděluje, že pokud na nabídku levnější energie nekývne, je vlastně největší hlupák na světě, který nechce peníze navíc).

žárovky

Taktiky podvodníků 

Tady je přehled novějších i starších triků, které praktikují energetičtí šmejdi.

Exkluzivita na několik let

Tento trik energetických šmejdů spočívá v tom, že u vás zazvoní a nabídnou vám možnost účastnit se aukcí energií, díky čemuž můžete výrazně ušetřit. „Když nám podepíšete tento papír, najdeme vám tu nejlevnější elektřinu na trhu. Většina lidí s námi ušetří až 80 %.“ Dušuje se prodejce a hbitě vám podstrkuje smlouvu. V té je však i doložka o exkluzivitě na několik let.

Znamená to, že společně se smlouvou podepíšete souhlas se správou vašeho odběrného místa. Tudíž po určitou dobu nemáte právo rozhodovat o svém dodavateli energie - toho vám nyní bude vybírat zprostředkovatel, který s vámi podepsal smlouvu. Tudíž on vám vybere, od koho budete odebírat elektřinu či plyn, a to klidně po dobu několika let.

Pokoutní kontroloři

V posledních letech se energetičtí šmejdi dokonce vydávají za kontrolory cen energií. Obchází domy a tvrdí lidem, že kontrolují, zda velké energetické firmy uposlechly nařízení vlády a zlevnily cenu elektřiny o 20 %.

„No ne, vám elektřinu nezlevnili, přestože na to máte právo!“ Pohoršují se, když jim lidé předloží své vyúčtování energií. A hned se čile nabídnou, že jim zajistí výhodný přechod k levnějšími dodavateli.

Žádné vládou nařízené zlevňování však neexistuje a tudíž ani takový kontrolní orgán. Přesto stovky důvěřivých lidí smlouvu podepíšou.

Proč obchodníci jednají tímto způsobem? Některým z nich jde o získání nového klienta pro spřátelenou firmu, za což dostane provizi. Jiným však jde jen o to, aby po čase klient zjistil, jak moc je pro něj nabídka nevýhodná, a od smlouvy odstoupil. Za odstoupení však hrozí tučná pokuta.

Kontrola smluv a elektroměru

Jiní šmejdi klientovi nabízí pouze bezplatnou konzultaci. Rozhovor obvykle probíhá v tomto stylu. „Nabízíme vám bezplatnou konzultaci, jakterá vám pomůže ušetřit na elektřině. Ušetříte s námi tisíce korun ročně, můžeme vám překontrolovat vyúčtování a elektroměr?“

Klientovi dají k podepsání dokument o souhlasu s touto konzultací. Nepozorný klient si však nevšimne, že se ve skutečnosti jedná o plnou moc, na základě které může obchodník klienta převádět od jednoho poskytovatele energií k druhému.

Žárovky „zdarma“

Paní Anastázie (72) zažila jednoho dne něco nečekaného. U dveří jí zazvonila sympatická žena, zastupující určitou energetickou firmu. Působila velmi přátelským, přesto profesionálním dojmem. Paní Anastázii sdělila, že přechodem k jejich firmě může na energiích ušetřit několik tisíc korun ročně.

Starší ženu tato nabídka zaujala, proto se změnou dodavatele souhlasila. Poté ji prodejkyně obdarovala sadou úsporných žárovek, které měly být dárkem od daného podniku pro klienty. K žárovkám jí předala protokol o převzetí, který paní Anastázie podepsala.

Po několika dnech zjistila, že daná nabídka není cenově tak výhodná, jak jí prodejkyně sdělila. Rozhodla se proto od smlouvy odstoupit. Jaké však bylo její překvapení, když jí po nějaké době přišla faktura na 2000 Kč za poskytnuté žárovky.

Z protokolu o převzetí se totiž vyklubala kupní smlouva, ve které bylo drobným písmem napsáno, že v případě porušení smlouvy je zákazník nucen žárovky zaplatit. Pozor tedy na tento trik energetických šmejdů!

žena s tabletem

Jak nenaletět neférovým prodejcům energií

  • Nikdy nepodepisujte žádné dokumenty přímo na místě. Nechte si čas na rozmyšlenou. Pokud vás bude prodejce do podpisu nutit, rázně jej odmítněte.
  • Pokud je ve vašem městě podomní prodej zakázán, neváhejte zavolat policii.
  • Používejte selský rozum. Pokud vám prodejce podává formulář na vyplnění vašeho jména, adresy a čísla odběrného místa, zřejmě se nebude jednat o souhlas se slevou, nebo protokol o přijetí dárku.
  • Jestliže vám někdo bude tvrdit, že je z České obchodní inspekce, pravděpodobně lže.
  • Pokud se prodejce vydává za zaměstnance vaší energetické firmy, neváhejte si danou skutečnost ověřit telefonicky přímo na čísle dané společnosti.

Tip! Chtěli byste levnější energie a bojíte se rizika, že při podomním prodeji narazíte na podvodníka? Vyhněte se jim tím, že si vytvoříte objektivní názor o cenách jednotlivých firem díky našemu online porovnání cen.

Vyzkoušejte porovnávač cen elektřiny

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.