Menu

Pohovka, gauč nebo sedačka: Jak vybrat to správné posezení do obýváku?

Aktualizováno dne 16.1.2023

Základem obývacího pokoje je bez velkých debat sedací souprava. Je dominantou, místem odpočinku a pohody, a taky prostorem, kam nejčastěji vodíme návštěvu. Pohovka, gauč, sedačka, ale jak je vybrat?

Pohovka, gauč nebo sedačka: Jak vybrat to správné posezení do obýváku?
8 minut čtení
Bydlení

Pro výběr sedací soupravy je důležité nejen aby zapadla do interiéru svým vzorem i barevně, ale i její velikost a dispozice. Nekupujte zajíce v pytli a sedačku si před nákupem na místě vyzkoušejte, abyste věděli, jaké vás s ní čeká pohodlí. Zajímejte se o její životnost. Velmi důležitá je i její údržba. Když máte malé děti, chytne vaše pohovka, gauč, sedačka nejspíš nějaký zásah jídlem. Proto je vhodné zajímat se i o materiál. Dohromady jde o poměrně hodně věcí, na které by se při výběru mělo dávat pozor. Podle čeho by se měla pohovka, gauč, sedačka vybírat?

gauč

K čemu bude pohovka, gauč, sedačka sloužit?

Nejprve si při nákupu ujasněte, na co budete tento kousek nábytku mít. Jiný kousek nábytku budete určitě hledat, když si budete vybavovat kancelář, kde bude sedačka určena spíše k obchodnímu jednání. U takových bývá totiž vhodná tvrdší a vyšší sedačka, ze které se následně lépe vstává.

Do obývacího pokoje budete hledat něco pohodlného, na co se spíše natáhnete, různě složíte, a budete tedy spíše volit pohodlnou a měkčí variantu. Podívejte se i na naše tipy, jak zútulnit bydlení v podkroví.

Docela určitě si ujasněte, jestli budete sedačku používat i na každodenní spaní, nebo pro občasné přespání návštěv. Ujasněte si i to, zda chcete mít další úložné prostory skryté v útrobách sedačky.

Důležitý je potah

U potahu nejde jen o barvu, u které obecně platí, že by se měla hodit k interiéru. Univerzální jsou jednobarevné soupravy - hnědé, šedé, béžové a různé jejich odstíny. Následují je v oblíbenosti další - červené, oranžové nebo modré. Oblíbené jsou i květinové vzory, nebo různé geometrické obrazce. To ale nesedí každému.

Jaký si ale vybrat materiál? Vybírat můžete obvykle z těchto materiálů:

Nejčastěji se používá mikrovlákno, protože se snadno udržuje a má dlouhodobě stabilní vzhled. Oblíbený je také materiál mikroplyš, který je v horní části tvořen ze 100% nylonu. Luxusní vzhled získá Vaše sedačka s kůží, která je navíc velmi praktická. Ne každému je ale příjemné, že se při mírném zpocení ke kůži “přilepí”. Alternativou je v takovém případě ekokůže, která je prodyšná, levnější, ale zároveň má kratší životnost.

  • mikrovlákno,
  • kůže,
  • mikroplyš,
  • mikrofáze,
  • žinylka,
  • ekokůže.

Mikrofáze je povrchově upravený 100% polyester, který je odolný proti ušpinění a dobře se čistí. Žinylka je velmi příjemný tkaný potahový materiál, který je z poloviny tvořený bavlnou a PES. Na pomoc, jaká je pro vás vhodná pohovka, gauč, sedačka, si můžete pozvat bytového designéra, nebo architekta. Jaký je mezi nimi ale rozdíl?

Může se vám ještě hodit... V těchto obchodech pořídíte stylové sedačky, gauče i pohovky a ještě získáte díky cashback peníze zpět.

*Bonami.cz — 3 % zpět z nákupu
*Moebelix.cz — 4 % zpět z nákupu
*Asko-nabytek.cz — až 6 % zpět z nákupu

sedačka

Rozměr, aneb dvakrát měř a jednou kup

Ve chvíli, kdy se pohovka, gauč, sedačka stěhuje na určené místo ve vašem bytě, je už obvykle pozdě na zjištění, že je o něco větší, než by měla být. Proto se na správné měření před koupí pořádně soustřeďte.

Při umísťování sedačky se soustřeďte na to, abyste z ní viděli na dveře a abyste měli přehled o tom, kdo přichází. Údajně to vyvolává pocit klidu oproti tomu, kdy je sedačka postavená zády ke dveřím. Z místa na sedačce byste měli mít také pocit, že je prostor před vámi co největší.

Vybírat můžete ze sedaček ve tvaru U, nebo rohovou sedačku, nebo klasickou rovnou - s opěrkou, bez opěrek. Co s atypickým prostorem?

Tip! Důležitým kritériem pro výběr sedačky je i počet míst k sezení. Klasika jsou dvojsedáky, trojsedáky či čtyřsedáky. Pokud jste na nějakého člena rodiny zapomněli nezoufejte! Stačí dokoupit stylové křeslo, které ladí se sedačkou a rázem máte o místo na víc.

Vychytávky nejen z obýváku

Ze zkušenosti můžeme doporučit sedačky s úložným prostorem. Skryjete v nich aktuálně nepoužívané sezónní oblečení, ložní prádlo, nebo deky pro návštěvy. Velmi příjemné jsou polohovatelné područky, zádové opěrky, ale i opěrky na nohy.

Pohlídejte se i kvalitu konstrukce. Na rozkládací sedačku je potřeba pevnou konstrukci z kovu či dřeva. Plast v konstrukci by sedačku udělal křehčí. Rozkládání si vyzkoušejte ještě v obchodě - mělo by to zvládnout s vaší dopomocí i děti.

Tip! Chcete si dopřát opravdu kvalitní sedačku, ale nemáte na ni? Nevadí! Podívejte se s námi na nejvýhodnější úvěr pro vás na míru.

Porovnej půjčky

Sedačku můžete pořídit za cenu od několika tisíc. Ty opravdu kvalitní s vychytávkami už ale stojí klidně i padesát tisíc. Na druhou stranu taková sedačka vám vydrží opravdu dlouho a jde o výdaj, který se vám vyplatí. I sedačku můžete financovat úvěrem, pokud si chcete dopřát luxus.

 

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.