Menu

Pojištění čelního skla: Kolik stojí a proč se vyplatí?

Aktualizováno dne 11.11.2020

Na kolik vás vyjde oprava čelního skla a na kolik připojištění čelního skla? Která varianta se vyplatí?

Pojištění čelního skla: Kolik stojí a proč se vyplatí?
11 minut čtení
Povinné ručení

Pojištění čelního skla považují někteří za zbytečný výdaj, ale při srážce s realitou a malým kamínkem zjistí, že investice do pojištění nemusela být vůbec špatný nápad. Ve srovnání s výměnou skla vychází pojištění čelního skla o poznání výhodněji.

prasklé čelní sklo

Jak časté je poškození autoskla?

Poškozené čelní sklo patří k nejčastější příčině pojistných událostí z autopojištění. Podle pojišťoven představuje až čtvrtinu pojistných událostí týkajících se pojištění motorových vozidel. Podle údajů České asociace pojišťoven se z připojištění skel ročně řeší pojistné události v hodnotě zhruba 600 milionů korun. Průměrná výše jedné pojistné události spojené s opravou nebo výměnou skla se pohybuje okolo 8 500 korun.

Česká spořitelna ročně řeší okolo 200 000 škod z havarijního nebo povinného pojištění motorového vozidla, z toho je zhruba 50 000 škod na čelním skle. Allianz pojišťovna ročně řeší podle svých údajů zhruba 30 000 škod na čelním skle.

čelní sklo auta

Proč se zabývat poškozeným čelním sklem?

Proč je prasklina na čelním skle takový problém? Tuto “nehodu” s prasklým čelním sklem nemůžete jednoduše jen tak ignorovat jako promáčklinu na kapotě nebo odřený lak. Ve Vyhlášce Ministerstva dopravy a spojů o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (číslo 341/2002 Sb.) je podle § 36 prasklé sklo ve stíratelné ploše velikosti větší než 20 mm považováno za závadu, která ohrožuje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Za jízdu s poškozeným čelním sklem, která se nachází na stírací ploše, vám hrozí:

  • pokuta až 10 000 korun
  • a 5 „trestných” bodů

Policie vám může dokonce na místě zabavit malý technický průkaz, pokud je poškození na více než 50 % plochy skla. Dokud sklo nenecháte opravit, nesmíte s autem na silnice.

Ne každý ale pojištění čelního skla potřebuje. K poškození dochází obvykle v zimě a na jaře, kdy od okolních aut odlétávají kamínky z posypaných silnic. Prasklině na čelním skle pak nahrává vysoká rychlost. Řidiči, kteří tedy jezdí často a obvykle po silnicích mimo obec a po dálnicích, mají šanci na střet s kamínkem vyšší. Řidiči ve městech se tolik prasklin z odlétávajících kamínků bát nemusí.

Běžné ale také bývá poškození čelního skla způsobené krupobitím. V takovém případě je jedno, že jezdíte jen po městě.

pojištění čelního skla

Jak se opravuje čelní sklo?

Ne všechny případy naštěstí vyžadují výměnu čelního skla. Na malou tečku plně stačí speciální lepení. Tato oprava vychází okolo jednoho tisíce korun. Ale pozor, nezanedbávejte ani tyto drobné praskliny. Dejte si na ně pozor hlavně v zimě. Při mrazech může tato drobnost přerůst v pavouka přes část čelního skla. Oprava čelního skla lepením se ale provádí jen v případech, kdy je poškození menší a je mimo zorné pole řidiče.

Výměna čelního skla už je podstatně finančně náročnější. Průměrně se výměna skla pohybuje kolem osmi tisíc korun. Nové čelní sklo u modelu Škoda Octavia 2 stojí zhruba 4 000 Kč včetně práce v servisu. Ale pokud má vozidlo vyhřívané sklo a napojené senzory na snímání deště, může se tato “drobnost” dostat na 20 000 Kč.

připojištění čelního skla

Z jakého pojištění se výměna čelního skla hradí?

Rovnou na úvod můžeme říci, že úhrada z povinného ručení je prakticky nereálná. I s použitím palubní kamery se komplikovaně dokazuje, že sklo prasklo právě odlétnutím kamínku od konkrétního auta.

Výměna čelního skla by byla možná i z havarijního pojištění, ale jak uvádí Ivana Buriánková z České pojišťovny: „Motorista může sklo řešit z havarijního pojištění, má-li ho sjednané a rozhodne-li se ho uplatnit. Zde však musí zvážit, zda se mu oprava tímto způsobem vyplatí vzhledem ke zvolené spoluúčasti a ztrátě bonusu.“

Plnění z havarijního pojištění bývá totiž vždy sníženo o spoluúčast, která může být vyšší než celá výměna skla. Navíc se škoda na čelním skle eviduje jako pojistná událost a má negativní vliv na vaše bonusy a tedy také cenu budoucího pojištění.

Proto je na trhu široká nabídka pojištění čelního skla, kterou pojišťovny nabízí ve formě připojištění jak k havarijnímu, tak k povinnému ručení. Takové připojištění mnohdy zahrnuje nejen pojištění čelního skla, ale i pojištění všech výhledových skel, tedy včetně skel zpětných zrcátek.

Tip! Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo připojištění skel u havarijního pojištění. Do našeho porovnávače stačí zadat pár údajů o voze a v druhém kroku zvolit "pojištění skel":

Připojištění skel s havarijním pojištěním

připojištění skel

Kolik stojí připojištění skel?

Cena tohoto připojištění se odvíjí od zvoleného limitu pojistného plnění. Např. Kooperativa nabízí připojištění s limitem od 4 000 do 500 000 Kč. Limit pojistného plnění představuje maximální částku, která vám v případě vzniku pojistné události bude pojišťovnou vyplacena. Při výměně čelního skla klient Kooperativy ještě platí 500 Kč jako spoluúčast. Společnost Allianz nabízí tento produkt se spoluúčastí 1 000 Kč a maximální limit je dán obvyklou cenou konkrétního vozidla.

Kooperativa nabízí produkt připojištění skel za roční cenu 1 605 Kč při limitu pojistného plnění 10 000 Kč. Při volbě limitu 20 000 Kč je roční cena za toto pojištění 3 210 Kč. Nabídky ostatních pojišťoven jsou obvykle podobné. Můžete se ale dopracovat k daleko zajímavějším cenám i kolem několika set korun za rok. Záleží na tom, zda jste již klientem dané pojišťovny, i na nastavené spoluúčasti. Pojišťovny také poskytují slevy za sjednání online.

Cena ročního povinného ručení (POV) s pojištěním čelního skla a limitem 10 000 Kč na automobil Volkswagen Golf 1.6 stojí u následujících pojišťoven:

Pojišťovna POV bez pojištění čelního skla POV s pojištěním čelního skla
AXA 3 786 Kč 4 636 Kč
Allianz 4 680 Kč 5 490 Kč
ČSOB 4 109 Kč 5 264 Kč

Tip! Cenu povinného ručení s pojištěním čelního skla si můžete spočítat několika kliky zde:

Spočítejte cenu

prasklé sklo

Co dělat, když potřebujete čelní sklo vyměnit?

Postup máte zřízené připojištění skel, postupujte následovně:

  • zavolejte na zákaznickou linku pojišťovny
  • pojišťovna vám doporučí nejbližší smluvní servis, případně vás na výměnu skla rovnou objedná
  • připravte si s sebou velký technický průkaz, zelenou kartu, řidičský průkaz a číslo pojistné smlouvy
  • vyražte do servisu, kde sklo vymění
  • o zaplacení výměny se postará pojišťovna.

Raději nezkoušejte sami vyrazit do nejbližšího servisu. Pokud by tento servis nebyl partnerský vaší pojišťovny, celá oprava by šla z vaší kapsy.

Do nadcházejícího zimního období vám přejeme co nejméně srážek, a to nejen s kamínky.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…