Menu

Povinná výbava: Rakousko, Německo, Polsko, ČR a Slovensko

1.8.2022

Povinná výbava auta je pro každý stát v Evropě bohužel mírně jiná. Pokud chcete mít jistotu, že splňujete vše potřebné, připravili jsme pro vás přehled požadavků pro jednotlivé země v našem nejnovějším článku Povinná výbava: Rakousko, Německo, Polsko a Slovensko.

Povinná výbava: Rakousko, Německo, Polsko, ČR a Slovensko
9 minut čtení
Povinné ručení

Pokud plánujete cestovat za hranice, měli byste vědět, že povinná výbava auta má obsahovat věci dle zákonů země, ve které je auto registrováno. Tak stanoví vídeňská Úmluva o silničním provozu. Zahraniční policie by vás tedy měla prověřit dle našich předpisů. Pokud však chcete mít jistotu, že splňujete vše potřebné, připravili jsme pro vás informace o tom, jak je na tom zahraniční povinná výbava. Rakousko, Německo, Polsko, ale i sousední Slovensko porovnáme s domácí půdou.

výstražný trojúhelník

Povinná výbava auta v ČR

Základní povinná výbava auta v ČR

Naprostý základ naší povinné výbavy auta je:

  • reflexní vesta
  • autolékárnička
  • výstražný trojúhelník

Nutná výbava jen v některých případech

Dále pak zvedák, klíč na výměnu kola, rezervní kolo. Jestliže však máte pneumatiky s indikací defektu, které umožňují nouzové dojetí, nebo sjednanou asistenční službu s výměnou pneumatiky, tak se vás zmíněná povinnost vozit rezervu se zvedákem a klíčem netýká.

Autolékárnička

Autolékárnička pro automobil musí obsahovat následující věci:

  • obvaz hotový s jedním polštářkem (3 ks)
  • obvaz hotový s dvěma polštářky (3 ks)
  • náplast hladká cívka
  • pryžové škrtící obinadlo
  • pryžové (latexové) rukavice
  • nůžky
  • isotermická fólie (o rozměrech 200 x 140 cm).

Jednotlivé produkty pravidelně překontrolujte, nesmí být totiž prošlé. Dále nezapomeňte na to, že lékárnička má jiné vybavení, pokud ji používáte u jízdy na motorce, v autě nebo např. autobuse. Detailně jsme pro vás vše sepsali v průvodci lékárničkami.

Tip! Na silnice vždy také musíte vyrážet s platným povinným ručením. To nejvýhodnější si do minuty najdete v našem porovnávači. Zkuste ho:

Povinné ručení od 1009 Kč

povinná výbava auta polsko

Povinná výbava: Polsko

Náš polský soused má stejné nároky jako Česká republika. Výjimkou je případ, kdy bude vaše vozidlo taženo. V tomto případě je třeba mít výstražný trojúhelník připevněný na zadní, levé straně auta. Pokud byste měli auto v Polsku registrované, pak nemusíte mít navíc hasicí přístroj.

Tip! Před cestou k polským sousedům nezapomeňte ani na cestovní pojištění. Můžete si ho sjednat jednoduše online a už od 7 Kč na den.

Spočítejte si cestovní pojištění

gps v ruce

Povinná výbava: Slovensko

I na Slovensku je výbava obdobná jako u nás, jen bychom pro jistotu doporučili mít s sebou reflexní vestu pro všechny cestující, nejen pro řidiče. Nicméně si dejte pozor na GPS, která nesmí být připevněna na skle ani nijak omezovat řidičův výhled.

Tip! Na cestu na Slovensko by se vám kromě povinné výbavy ještě mohlo hodit:

* Cestovní pojištění na Slovensko - sleva 50%
* Slovenské dálniční poplatky
* 17 nejkrásnějších míst Slovenska

povinná výbava

Povinná výbava: Rakousko

Při průjezdu Rakouskem dbejte na to, aby vaše reflexní vesty splňovaly normu EN 471 a vaše lékárnička měla opravdu všechny náležitosti. Vestu si musíte nasadit vždy při vystoupení z vozidla mimo obec. Také pamatujte na to, že pokud řídíte cizí vozidlo (z půjčovny, od známých apod.), mějte u sebe potvrzení, že vám bylo skutečně zapůjčeno.

Povinná výbava - Rakousko: Pokud nejedete v autě sami, vestu byste měli mít i pro spolujezdce. Toto je jedna z věcí, kterou rakouská policie často kontroluje. Druhou vestu si můžete dokoupit například na:

* DobryTextil.cz - 5 % zpět z nákupu
* Autohotarek.cz - 2 % zpět z nákupu

sněžné řetězy

Povinná výbava: Německo

Povinná výbava auta je zde stejná jako u nás. Navíc ovšem musíte mít sněžné řetězy a ve značených oblastech je použít. Toto nařízení platí i pro auta s pohonem na všechna 4 kola. Výstražný trojúhelník není nutný, ale vzhledem k tomu, že byste měli dodržovat náš zákon, tak ho raději nenechávejte doma. Dalším rozdílem je, že Německu není povinnost svítit ve dne. Musíte však svítit v tunelech.

Tip! Před výpravou do Německa ještě určitě využijete naše cestovatelské průvodce:

* 10 pohádkových hradů a zámků v Německu
* Zábavní parky v Německu, ze kterých vám vylezou oči z důlku
* Vánoce v Německu: Tradice, jídlo a pohádkové adventní trhy

Ať už vyrazíte kamkoliv, povinná výbava auta je nezbytná na každou cestu. Před cestou ji proto překontrolujte a ujistěte se, že vám nic nechybí. Pokud byste chtěli slyšet o dalších zemích, neváhejte nám dát vědět v komentářích pod článkem "Povinná výbava: Rakousko, Německo, Polsko, ČR a Slovensko."

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…