Menu

Překvapivě levné bydlení v zemi – je libo hobití dům či zemljanku?

12.5.2022

V zemi jsme tak nějak začali. Pravěká obydlí využívala zeminy jako prostoru k žití. Pak jsme začali chtít víc, budovali jsme hrady a zámky, rostli neustále do výšky, až jsme skončili….v panelácích. Tehdy jsme pochopili, že to není zrovna bydlení snů, a začali se opět vracet do podzemních domů, prověřených mnoha generacemi. Podívejte se na moderní hobití dům, zemljanku a další varianty podzemních způsobů bydlení.

Překvapivě levné bydlení v zemi – je libo hobití dům či zemljanku?
13 minut čtení
Bydlení

Dnešní zájemce o koupi nemovitosti to nemá zrovna jednoduché. Velká poptávka vyšroubovala ceny bydlení do astronomických výšin a za obyčejný panelákový byt dáte i přes 4 miliony. Člověk pak hledí z okna na ponuré kvádry sídlištních budov, shora slyší dupání sousedových dětí a přemýšlí, zda tato investice vůbec stála za to.

Právě touha po nalezení levnějšího řešení vede stále více lidí k alternativním druhům bydlení. Velkou oblibu si získaly domy zcela či částečně pokryté zeminou. Možná si při slovech zemljanka nebo hobití dům štítivě představíte ponurý sklepní příbytek, kde o hmyz a hlodavce není nouze. Vyvedeme vás z omylu, bydlení v zemi může být mnohem pohodlnější než výše zmiňovaný panelák. 

Proč si vybrat hobití dům a další bydlení v zemi?

Co třeba říkáte na originální dům ve švýcarské vesničce Vals (ve videu výše), který je zcela zabudován do svahu? Pořád nechápete, proč by někdo toužil zavrtat se do země jako krtek? Pod zemí totiž panují úplně jiné podmínky než na povrchu. V hloubce dvou až tří metrů se teplota trvale drží na 10 °C.

Tudíž si představte situaci, že venku mrzne, až praští. Normální rodinný dům je nucen při venkovní teplotě - 3 °C vytápěním zvýšit teplotu o 23 stupňů, aby se dostal na příjemných 20 °C. Podzemní dům to má jednodušší: aby se dostal na dvacítku, musí dohnat teplotu o pouhých deset stupňů. Díky tomu je z hlediska energetických nákladů neuvěřitelně levný – spotřebuje až o 80 % méně energie než běžné obydlí. Majitelé takových domů jsou většinou mile překvapeni, že veškeré jejich výdaje na topení se vejdou do tisíců ročně. Naopak když v létě uhodí vedra, zemljanka poskytuje příjemný chládek.

Tip! Na energiích můžete ještě více ušetřit výběrem toho nejlevnějšího dodavatele ve vašem kraji. Nemusíte ho však nikde složitě hledat, do porovnávače stačí zadat jen několik údajů o vás a vašem domě nebo bytě. Okamžitě se zobrazí aktuální nabídky:

Porovnej dodavatele elektřiny

Světelné podmínky - je v domech v zemi dostatek světla?

Rovněž co se týče světla, zemljanka nebo hobití dům nemusí nutně připomínat stinnou atmosféru vinného sklípku. Většina těchto budov má okna orientována na jih, což budově dodává dostatek osvětlení. Ve větších podzemních obydlích má ta část domu, která je obrácena směrem do svahu, dostatečný zdroj slunečních paprsků díky střešnímu oknu. Podívejte, jak to vyřešili majitelé luxusního podzemního domku v severozápadní Anglii ve videu výše.

Tip! Pokud potřebujete nakoupit osvětlení, nakupujte chytře. Podívejte se, které společnosti vám za nákup u nich ještě zaplatí:

* Philips.cz - 5 % za nákup
* Baumax.cz - 4,4 % za nákup
* Dek.cz - až 6 % za nákup

Zemljanky v pozitivech a negativech

Kvůli jakým výhodám si lidé bydlení v zemi většinou volí? A jaká jsou jeho úskalí?

Výhody bydlení v zemi:

  • Výrazná energetická úspora díky stálé teplotě pod zeminou
  • Odpadá starost o střešní krytinu a investice do jejího vyměňování
  • Možnost stavby na pozemcích, které by obvykle byly k budování domu nevhodné
  • Odolnost vůči přírodním živlům – vichřice či krupobití tyto stavby obvykle neponičí vůbec, anebo jen minimálně
  • Kvalitní zvuková izolace od okolí

Nevýhody bydlení v zemi:

  • Obvykle vyšší náklady na pořízení stavby (kvůli náročnější projektové přípravě)
  • Díky jejich netradičnosti může nastat složitější získání hypotéky
  • Poněkud omezené možnosti při designu vnějšího vzhledu domu
  • Rovněž jsou téměř vyloučeny dodatečné úpravy po dokončení stavby (například zvýšení počtu místností v budově)

Kolik stojí dům v zemi?

Jaké ceny můžete u těchto domů očekávat? Na webových stránkách různých stavebních firem jsme zjistili orientační ceny podzemních domů. Ceny jsou uvedené pouze za materiál (k ceně je nutno připočíst i náklady na stavební práce, které se u každého typu stavby liší a firmy ceny sdělují u konkrétní poptávky).

Velikost domu Cena
65 m2 839 000 Kč
100 m2 1 285 000 Kč
130 m2 1 680 000 Kč

Cena závisí na více parametrech, jakými je například použitý materiál a náročnost stavby. Podzemní dům je o něco dražší, než ten klasický, ale vyšší cena se majiteli stavby za několik let vrátí v podobě energetické úspory za vytápění.

Náklady na stavbu domu v zemi

Jaké náklady jsou u bydlení v zemi nejvýraznější? Oproti klasickému domu je mnohem dražší vybudovat hrubou stavbu, naopak náklady na dokončovací práce vyjdou výrazně levněji. Portál Krtkodom.sk uvádí, jaké náklady jsou při stavbě podzemního domu nejvýraznější.

Typ nákladu Podíl na ceně stavby
Hrubá stavba 37 %
Izolace 19 %
Design interiéru 15 %
Technické zařízení budovy 14 %
Realizace projektu 8 %
Zemní práce 7 %

Financování stavby hobitího domu a jiných budov v zemi

Zaujal vás tento typ budov, avšak nejste si jistí, zda by vám banka schválila hypotéku? U alternativních staveb někdy bývá celý proces poněkud složitější, protože ne všechny banky jsou ochotné financovat alternativní dům.

Vyzrát na to můžete díky využití služeb někoho, kdo se na hypotečním trhu skutečně vyzná. Na našem online porovnání hypoték nejenže zjistíte ceny úvěrů na bydlení, ale rovněž dostanete k ruce hypotečního specialistu, který se orientuje v podmínkách jednotlivých bank. Může vás tudíž nasměrovat tam, kde jsou vaše šance na získání nejvyšší.

Tip! Začněte s poohlížením se po ideální hypotéce porovnáním nabídek trhu zde:

Najděte nejvhodnější hypotéku

Hobití nory - levné bydlení v zemi

Odradily vás výše uvedené ceny? V tom případě možná sáhnete po nejlevnější variantě, a tou jsou hobití domky. Ne, nežertujeme. Skutečně můžete bydlet jako Bilbo Pytlík ze Středozemě. Společnost Green Magic Homes se zabývá prodejem staveb, které vypadají jako z Tolkienova vyprávění, jsou kryté zeminou a relativně levné - pořídit je můžete i o 60 % levněji, než klasický dům. Další nespornou výhodu představuje realizace stavby v nezvykle krátké době. Například třípokojový byt je možné zkonstruovat do 10 dnů.

Tyto příbytky jsou postaveny z voděodolných polymerních materiálů, které se posypou zeminou, do které majitel domku může zasadit libovolnou vegetaci. 

Jedná se o jednoduché konstrukce, které jsou k sobě připevněny pomocí nýtů. Výhodou je jejich variabilita – tato prostá budka se může změnit v rozlehlý palác, pokud jich k sobě smontujete několik. Rovněž interiér lze plně přizpůsobit vašemu vkusu – stěny jdou vymalovat či navrtat do nich poličky. Však se sami přesvěčte ve videu výše.

Tip! Jakmile dům v zemi postavíte, nezapomeňte si ho také pojistit. Pojištění majetku s 30% slevou najdete v našem porovnání nabídek pojišťoven:
Spočítejte si pojištění majetku

dům v zemi

Další inspirace na bydlení v zemi

Již jsme si představili několik stylů a možností bydlení v zemi jak v Čechách, tak i zahraničí. Co se ale podívat na další moderní hobití dům v USA, architektonický skvost ve Švýcarsku, dům integrovaný do okolní přírody v Kanadě nebo...

1.) Sassafras

Sassafras je hobití dům a AirBnB v americkém Johnson City. Nabízí ubytování, jak z pohádky - na samotě, u lesa, s výhledem na jezero. Kdo by si takovýto únik od reality nepřál?

2.) Hobití dům architekta Petera Vetsche

Švýcarský architekt Peter Vetsch vytvořil tento neobvyklý typ hobitího domu již před více než 40 lety. Kvůli zajímavému designu, ale i předností, které jsme se představili v předchozích paragrafech, tak můžete po světě napočítat těchto zemljanek již téměř 100.

3.) Dům integrovaný do země

Nedaleko kanadského Toronta najdete i tento atypický, dle slov majitelky "dům integrovaný do země, ne na ni postavený". Přirozeně si podává ruce s přilehlou krajinou, při příjezdu k domu byste si tak ani nepovšimly, že zde nějaký dům stojí. 

4.) Dům pro opravdové fanoušky Pána prstenů

Asi všichni již slyšeli o Hobbitoně, skutečné vesnici podzemních domků z Pána prstenů na Novém Zélandě. Přesně odtud si vzali majitelé inspiraci ke stavbě svého domu v o trochu drsnějších podmínkách - v zasněženém kanadském Quebecku.

5.) Krtkodom

Zajímavé bydlení v zemi nemusíte ale hledat daleko, u slovenských sousedů se setkáte i tímto skvělým "krtkodomem". Nelehké začátky, které jsou popsány ve videu výše, má už ovšem majitel firmy dávno za sebou a slaví úspěchy s desítkami postavených ekologických budov.

Jak se vám líbí hobití domy a zemljanky? Přemýšlíte nad jejich stavbou vážně nebo se jen tak poohlížíte po možnostech? Podělte se s námi v komentářích níže.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články na téma levné bydlení:

* Jak sehnat levné bydlení v Praze?
* 5 skvělých způsobů, jak zařídit byt 1+kk
* Řešení pro malé byty: Inspirace, jak čarovat s prostorem
* Co je tiny house? A proč je tak populární?
* Malé domy na klíč do 1 milionu

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.