Menu

Přepis elektřiny s dluhem: Co dělat, když byl předchozí majitel nebo nájemník neplatič?

Aktualizováno dne 21.11.2022

Přestěhovali jste se do nové nemovitosti, radost z nového bydlení vám ale rychle zkazil fakt, že předchozí majitel případně nájemník byl neplatič? Podívejte se, jak lze vyřídit přepis elektřiny s dluhem.

Přepis elektřiny s dluhem: Co dělat, když byl předchozí majitel nebo nájemník neplatič?
7 minut čtení
Elektřina

Čas od času se stává, že předchozí majitel nebo nájemník neplnil své závazky tak, jak by měl. Vznikají tak nedoplatky na elektřině. Do schránky vám potom může přistát dopis od dodavatele elektrické energie, že je na nemovitosti veden nedoplatek. Jak zařídit přepis elektřiny s dluhem? Základem všeho je aktivní komunikace s dodavatelem. Nedoplatek platit nemusíte, situaci ale vyřešit musíte. Poradíme vám jak.

účet za elektřinu

Přepis elektřiny s dluhem neznamená problém!

V případě, že vám do schránky přistane poslední vyúčtování od dodavatele elektrické energie, na kterém je dluh od předchozího majitele, nemusíte se děsit. Za dluhy předchozích nájemníků nebo majitelů nenesete žádnou zodpovědnost.

V případě, že tato situace nastane, měli byste okamžitě začít situaci s dodavatelem řešit. Oznámíte mu, že došlo ke změně odběratele. To prokážete například novou nájemní smlouvou. Dodavatelé tak budou dluh vymáhat po původním majiteli. Vy tak můžete jednoduše a bez obav uzavřít novou smlouvu. Dnes můžete elektřinu odebírat například od:

  • E.on
  • Yello
  • ČEZ
  • Energy Trading
  • Innogy
  • PRE
  • LAMA energy
  • Centropol
  • MND

Tip! Chcete vědět, který dodavatel právě teď nabízí nejlevnější elektřinu ve vašem kraji? Snadno a zdarma to zjistíte v našem nezávislém porovnávači:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

rozsvícená lampička

Neoprávněný odběr aneb přepis elektřiny na nového majitele

V případě, že se stěhujete do nového bytu nebo domu, dopředu si zjistěte, na koho je vedená smlouva na odběr energií. V případě, že se nastěhujete, měli byste ihned vyřídit přepis elektřiny na nového majitele. Jestliže energii odebíráte přesto, že smlouvu nemáte, může se jednat o neoprávněný odběr. V takovém případě vás může dodavatel kdykoli odpojit a má na to plné právo. A je jedno, zda se jedná o elektřinu nebo odběr plynu.

Tip! Stejně jako dodavatele elektřiny i dodavatele plynu lze jednoduše porovnat a zjistit, který má nejlepší ceny:

Porovnej dodavatele plynu

panelový dům

Přepis elektřiny s dluhem, když běží požadavek na odpojení

Přepis elektřiny s dluhem se ale může značně zkomplikovat. V případě, že předchozí nájemník nebo majitel byl notorickým neplatičem, může běžet požadavek na odpojení od sítě. To znamená, že dodavatel elektřiny již zahájil proces na odpojení odběratele od sítě.

V tuhle chvíli je opět důležité začít s dodavateli ihned jednat. Jednoduše se pak domluvíte s dodavatelem elektrické energie na nové smlouvě. Následně dojde k napojení zpět do sítě, a to bez větších problémů. Nezapomeňte si pak na svém běžném účtu nastavit trvalý příkaz k platbě, abyste nebyli v prodlení s platbou.

stěhování

Přepis elektřiny na nájemníka

V případě, že se stěhujete do podnájmu, existují prakticky dvě možnosti. Jednou z nich je, že má energie na sebe napsané majitel bytu. V takovém případě platíte vedle nájmu také zálohy na energie. Po skončení nájmu vám majitel předloží vyúčtování, na jehož základě vám vrátí přeplatek nebo bude vyžadovat nedoplatek.

Druhou variantou pak je přepis elektřiny na nájemníka. To znamená, že v době, kdy se do nového bytu nastěhujete, přepíšete si smlouvy s odběrateli na sebe. To ale vždy záleží na dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem. Vedle přepisu pak doporučujeme si také zřídit tzv. pojistku na blbost. Ta vás ochrání v případě, že byt větším způsobem poničíte.

Přepis elektřiny s dluhem nepředstavuje žádný problém. Je ale důležité komunikovat s daným dodavatelem, aby se situace co nejdříve vyřešila. Za dluh po původním majiteli nebo nájemci nenesete žádnou odpovědnost.

Na téma elektřina... jsme si pro vás ještě připravili tyto články:

* Jak na přepis energií krok za krokem
* Seznam dodavatelů energií, kteří operují v ČR
* Elektrická energie: Zjistěte, jak na ní maximálně ušetřit!

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.