Menu

Přepis energií v nájmu. Získejte zpět peníze, které vám patří!

Aktualizováno dne 23.3.2022

Žijete v bytě, za který každý měsíc zaplatíte nájemné, ve kterém jsou automaticky započítány i náklady na energie? Možná si pochvalujete tento styl bydlení, kdy se kromě pravidelné měsíční platby nemusíte o nic dalšího starat. Možná byste se však měli začít starat víc, protože pravděpodobně přicházíte o peníze. Pojďte se společně s námi podívat o kolik a jak to změnit díky jedné věci, na kterou tu máme přepis energií.

Přepis energií v nájmu. Získejte zpět peníze, které vám patří!
10 minut čtení
Energie

Platba nájemného a nákladů na energie ve formě paušální měsíční částky představuje běžnou variantu u mnoha pronajímatelů. Bohužel není příliš výhodná. Její hlavním mínusem je, že nemáte přehled o vaší skutečné spotřebě.

Pokud totiž spotřebujete méně energie, energetický dodavatel většinou vrací peníze v podobě přeplatku. Ne všichni pronajímatelé jsou však natolik poctiví, aby jej vrátili nájemníkovi, a k častým nešvarům patří situace, kdy si pronajímatel peníze nechává. V praxi to tudíž znamená, že pokud moc energií nespotřebujete, energetická firma vrátí pronajímateli peníze.

V případě, že svítíte jako o život a účet za elektřinu je vysoký, po vás ovšem pronajímatel bude chtít nedoplatek uhradit. Nájemník se tak ocitá v poněkud svízelné situaci. Výhodnější je prostudovat si, jak na přepis energií a případně podniknout dané kroky.

přepis energií v nájmu

Jak přepis energií odůvodnit majiteli bytu?

Nejprve je třeba požádat majitele o souhlas. Obecně platí, že snadnější bývá vyjednat si tuto podmínku na začátku nájemního vztahu, než po několika letech bydlení v nájemním bytě. Ovšem i když se k přepisu rozhodnete po nějakém čase, majitel vám může vyjít vstříct.

Snažte se na celou situaci podívat očima pronajímatele. Argumentujte tím, že díky přepisu se pronajímateli celá situace usnadní a nebude muset řešit administrativu, spojenou s placením záloh a komunikací s energetickým dodavatelem. Navíc nebude při každé změně záloh ze strany energetické firmy potřeba upravovat nájemní smlouvu. Dále mu odpadnou starosti s přepočítáváním odběrů při ukončení nájmu.

V neposlední řadě můžete argumentovat tím, že byste si přepis energií přáli, protože byste si chtěli vybrat levnějšího dodavatele a ušetřit peníze. Pokud v bytě žijete delší dobu a pronajímatel je s vámi spokojený, zřejmě vám vyhoví a nebude chtít riskovat, že o vás přijde. V dnešní době je sice nájemníků dostatek, ale ne všichni jsou kvalitní a sehnat slušného nájemníka nebývá snadné. Pokud oním slušným nájemníkem jste, neostýchejte se a sdělte majiteli bytu váš požadavek.

Tip! Podívejte se, který dodavatel plynu by pro vás byl nejvýhodnějším. Zkuste náš porovnávač - je zdarma a výsledky zjistíte do minuty online!

Porovnej dodavatele plynu

vaření na plynu

Které energie můžete přepsat na sebe?

Na vás jako nájemníka je možné přepsat dodávky elektřiny a plynu. Zákon naopak neumožňuje přepsání plateb za vodné, stočné a za teplou vodu z tepláren - ty musí být napsané přímo na majitele nemovitosti.

Rada odborníka: I přestože na sebe můžete přepsat jen elektřinu a plyn, můžete výrazně ušetřit, protože tyto položky tvoří podstatnou část energetických nákladů.

energie nájemník

Jak přepsat energie na sebe?

Abyste mohli odběrné místo přepsat na sebe, nejprve musí majitel bytu vypovědět svou smlouvu s dodavatelem. Pokud tuto záležitost majitel nechce řešit, může vám dát plnou moc k zastupování a vy pak můžete jednat jeho jménem.

Smlouva na dobu neurčitou

U výpovědi je třeba si pohlídat odstupní podmínky. Pokud má majitel bytu uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, může smlouvu kdykoliv s tříměsíční výpovědní lhůtou.

Smlouva na dobu určitou

Pokud je smlouva na dobu určitou, je potřeba dodržet datum konce smlouvy. Jednoduše požádejte majitele bytu, ať nahlédne do svých dokumentů a zjistí si datum konce smlouvy. Tento datum si poznačte a zhruba jeden až dva měsíce před tímto datem energetické firmě pošlete výpověď (většina energetických firem požaduje zaslání výpovědi měsíc před koncem smlouvy, ale pro klid duše zatelefonujte do konkrétní energetické firmy a zjistěte si, dokdy je třeba výpověď doručit).

Samozřejmě je možné od takové smlouvy odstoupit předčasně, ale energetická firma si může za tento předčasný odchod účtovat poplatek. Jeho výše se u různých společností liší.

Nedávno jsme také sepsali článek o tom, jak odejít od dodavatele. Zjistili jsme i výše sankcí za předčasný odchod od dodavatele. V tabulce uvádíme sankční podmínky u nejznámějších energetických společností.

Sankce za předčasné odstoupení od smlouvy s dodavatelem energií:

Společnost Výše sankce (údaj z roku 2020)
Innogy Energie 400 Kč včetně DPH za každý měsíc, zbývající do konce smlouvy
ČEZ sankce až 10 000 Kč
E.ON 5 500 Kč
Pražská energetika 4 500 Kč + 200 Kč za každý měsíc, zbývající do konce smlouvy

Lidé, kteří se k přepsání energií na sebe rozhodli, byli mile překvapeni, jak snadné to bylo. Potřebné dokumenty totiž obvykle můžete jednoduše stáhnout na webových stránkách energetických firem. Nyní se zaměříme na to, jaké dokumenty budete pro přepis potřebovat.

Jaké dokumenty potřebujete pro přepis energií?

  • Žádost o převod odběru elektřiny
  • Předávací protokol (zpráva o stavu elektroměru). V případě, že jej nedoložíte, bude přepis proveden odhadem, ovšem zde vyvstává riziko, že odhad nebude proveden přesně.
  • Plná moc majitele bytu
  • Doklad o vztahu k odběrnému místu (nájemní smlouva)
  • Žádost o přerušení dodávky

V případě, že chcete setrvat u té stejné energetické firmy, celý proces bude mnohem rychlejší - v takovém případě se nebude jednat o přechod k jinému dodavateli, ale o pouhý převod elektřiny či plynu. Takový proces většinou trvá jen 30 dnů. Je důležité nezapomenout dodat žádost o převod energií současně s ostatními dokumenty, protože kdybyste žádost o převod doručili později, může se stát, že by vás energetická firma mohla odpojit od distribuční soustavy v domnění, že se o odběrné místo nikdo nehlásí.

Tip! Ztrácíte se ve všech detailech a informacích? Neváhejte nám zavolat na +420 810 800 080, rádi poradíme! Za telefonát platíte stejně jako za každý jiný dle svého tarifu. Nečekejte žádné extra poplatky.

lustr

Jak najít levnějšího dodavatele?

Nejvíce peněz uspoříte, když si porovnáte nabídky více dodavatelů na trhu. K tomu můžete využít naše porovnání elektřiny a plynu. Do našeho online formuláře zadáte údaje o vaší domácnosti (velikost a typ nemovitosti a k jakým účelům elektřinu nebo plyn využíváte).

Na základě vašich údajů vám vyhledáme cenové nabídky od různých energetických firem. Výhodou tohoto porovnání je nejen možnost finanční úspory, ale přehledné zobrazení potřebných informací o délce a typu smlouvy a cenách za MWh ve vysokém a nízkém tarifu.

Naši klienti jsou většinou příjemně překvapeni, kolik peněz dokážou díky změně dodavatele uspořit. V roce 2021 byla průměrná úspora domácnosti na našem online porovnávači 9 157Kč.

Tip! Porovnávač cen elektřiny nemusíte nikde složitě hledat, zdarma ho vyzkoušejte zde:

Porovnej ceny elektřiny

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.