Menu

8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně

Aktualizováno dne 20.5.2022

Ať už se stravujete skromnějším způsobem, nebo si často dopřáváte kaviár a drahé jídlo z restaurací, na jídle můžete ročně ušetřit desetitisíce. Slovní spojení „jak ušetřit na jídle“ zní téměř svatokrádežně, my vás však nebudeme nabádat, abyste jedli podřadné blafy. Levně se můžete najíst i zdravých potravin.

8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně
18 minut čtení
Životní styl

Věděli jste, že česká domácnost ročně vyhodí potraviny v hodnotě 20 000 Kč? Spousta Čechů sleduje akce z letáků a neváhají se za levným máslem rozjet přes půl Prahy. Toto úsilí však přichází poněkud vniveč, pokud každoročně vyplýtvají peněžní částku, za kterou se dá pořídit dovolená u moře. Poradíme vám pár nenáročných triků, jak ušetřit na jídle právě 20 000 Kč ročně.

recept na pizzu

1.) Generujte recepty podle toho, co máte zrovna v ledničce

Možná znáte ten moment, kdy pořídíte velký nákup a musíte mu uvolnit místo v lednici či ve spíži. Což většinou znamená vyhození zbytku chleba, změklých rajčat, či zbytku sýra.

Díky chytré aplikaci Supercook můžete využít všechny vaše zbytky a možná dokonce nebudete muset tak často nakupovat. Supercook totiž funguje velmi jednoduše. Zjistíte, co vám zbylo v lednici, a název těchto potravin zadáte do aplikace. Načež vám vyjede nespočet lákavých receptů, které se dají z vašich zbytků vytvořit. Díky tomu nejenže využijete vaše potravinové zásoby na maximum, ale rovněž obohatíte svůj jídelníček novými variacemi.

Tip! Pokud jste vyčerpali už všechna data, podívejte se, jestli máte ten správný tarif. Porovnat operátory a jejich nabídky můžete zde:
Porovnej operátory

nákupy v akci

2.) Najděte zboží za nejlevnější možnou cenu

Když už jsme u těch aplikací, nemůžeme opomenout Kupi.cz. Jedná se o pomůcku, kterou si stáhnete do mobilního telefonu a vyhledáte zboží, které je zrovna v akci. Například sháníte kuřecí řízky a zajímá vás, kde je koupíte nejlevněji. Nahlédnete do aplikace a zjistíte, že třeba v Kauflandu je zrovna mají s 30% slevou.

Kupi se vyplatí hlavně tehdy, pokud máte třeba při cestě z práce několik supermarketů poblíž sebe. Honbou za levným zbožím sice ušetříte, ovšem nezapomeňte vzít v potaz časové náklady. Táhnout se do hodinu vzdáleného obchodu pro máslo levnější o dvě koruny nedává smysl, protože hodina vašeho času je jistě cennější. S Kupi.cz můžete ušetřit tehdy, pokud se zaměříte na vyhledání slevových akcí u supermarketů, do kterých nemusíte dlouze cestovat.

Výhodou Kupi je rovněž možnost vytvořit si nákupní seznam. Na nic při nákupu nezapomenete a ještě si můžete spočítat, kolik jste celkově ušetřili.

Tip! Slevy na online nákupy v různých eshopech si potom můžete ZDARMA stáhnout zde.

rohlik.cz

3.) Dostávejte za každý nákup zaplaceno

Ano, čtete dobře. Pokud nakupujete zboží, které byste si tak jako tak pořídili, přes cashback, některé eshopy vám za každý nákup dokonce zaplatí! Cashback můžete uplatnit například v těchto 5 obchodech nebo se podívat na všech 1000+ eshopů:

  • Ketomix.cz - až 12,5 % zpět z nákupu oblíbených dietních potravin
  • Grizly.cz - 2 % zpět z nákupu zdravých potravin z ČR i zahraničí
  • Feedo.cz - až 5 % zpět z nákupu kojenecké výživy
  • Prozdravi.cz - až 10 % zpět z nákupu zdravé výživy a doplňků stravy
  • OchutnejOrech.cz - 4 % zpět z nákupu ořechů, semínek a sušeného ovoce

Tip! V cashbacku na vás právě teď čekají odměny ve výši až 50 % z celého nákupu. 
Podívejte se na všechny obchody

oběd pro děti

4.) Připravujte si vlastní svačiny a obědy

Uznáváme, že zajít si ráno do pekařství pro snídani a poté na oběd s kolegy do restaurace je příjemné. Ovšem za komfort se platí a stravování venku vám v rodinném rozpočtu udělá díru o velikosti Tunguzského kráteru. Pojďme si to spočítat.

Představme si člověka, který každý den chodí na oběd do blízké kantýny, kde si dává malý oběd za 110 Kč. Za měsíc tak utratí přibližně 2 500 Kč, což ročně vyjde na 30 000 Kč. Kdyby si oběd připravoval doma, jedna porce by jej vyšla přibližně na 50 Kč. Ročně by tedy za obědy dal 13 200 Kč, tudíž by oproti stravování v kantýnách ušetřil 16 800 Kč. Stravování po kantýnách je ale v dnešní době ještě poměrně levnou záležitostí. Podívejte se, kolik nyní za jeden oběd v průměru zaplatíte v restauraci nebo přes rozvážkovou službu:

Město Průměrná cena oběda v březnu 2022 O kolik vzrostla cena za poslední 2 roky?
Praha 175,30 Kč 19,9 %
Č. Budějovice 158,80 Kč 21 %
Plzeň 162,50 Kč 24,6 %
Karlovy Vary 143,30 Kč 14,7 %
Ústí nad Labem 142,90 Kč 16,6 %
Liberec 156,50 Kč 21,8 %
Hradec Králové 153,60 Kč 21 %
Pardubice 155,50 Kč 23,1 %
Jihlava 137,90 Kč 15,6 %
Brno 165,10 Kč 20,7 %
Zlín 141,80 Kč 15 %
Olomouc 138,40 Kč 15,4 %
Ostrava 149 Kč 24,4 %
Průměr v celé ČR 156,10 Kč 20,2 %

Jak vidíte v tabulce výše, z dat společnosti Endered vyplývá, že nejdražší oběd si dáte v Praze za 175,30 Kč. Nejlevnější oběd pořídíte v Jihlavě za 137,90 Kč. Nejvíce za poslední dva roky vzrostly ceny za oběd v Plzni a to o 38,10 Kč. Průměrná cena obědu v České republice nyní dosahuje na 156,10 Kč.

Tip! Překvapil vás nenadálý výdaj, na který nemáte našetřeno? Vykryjte ho rychlou online půjčkou. Tu nejvýhodnější najdete srovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních institucí zde:

Najděte nejlepší půjčku

obchody se zlevněným zbožím

5.) Zastavte se v obchodech se zlevněným zbožím

Ještě stále se ptáte, jak ušetřit na jídle? Tímto tipem vás samozřejmě nechceme nabádat, abyste v prodejnách s prošlým zbožím kupovali mléčné výrobky, maso, či jiné rychle se kazící produkty. Sice byste ušetřili, ale s velkou pravděpodobností byste se s ostatními zákazníky prodejny za nějaký čas setkali v nemocnici na výplachu žaludku.

Ve zlevněných obchodech se vyplatí nakupovat zcela jiné věci, a tím je čokoláda, sušenky, Nutella a jiné sladkosti. Mnohé z nich se dováží z Německa, Rakouska či jiných zemí Západní Evropy. Možná už jste se doslechli o tom, že v západních zemích jídlo vyrábí ve vyšší kvalitě, s menším podílem náhražek a umělých sladidel. Ve zlevněnce často můžete na takové produkty narazit, a mnohé z nich dokonce ani nemají po expirační době.

Oblíbené prodejny levných potravin v Praze

  • Levné potraviny - Vlastislavova 96, Praha 4 - Nusle
  • Levné potraviny - nám. Bratří Synků 300/15, Praha 4 - Nusle
  • The Cheapest Grocery - Budějovická 1912, Praha 4 - Krč
  • Levný nákup - Francouzská 966, Praha 2 - Vinohrady
  • Levné potraviny - Veletržní 25, Praha 7 - Holešovice

Oblíbené prodejny levných potravin v Brně

  • Levné potraviny DKS na Masaryčce - Masarykova 31, Brno - střed
  • Lacinka potraviny - Lidická 21, Brno - střed
  • Emma - Palackého tř. 435, Brno - Královo Pole
  • Zlevněnka - Štefánikova 44, Brno - Královo Pole
  • Líšeňská Lidovka - Kotlanova 2162/5, Brno - Líšeň

skladování jídla

6.) Jak ušetřit na jídle prodloužením trvanlivosti potravin

Je zřejmé, že ani ten největší šetřil by se nedonutil k tomu, aby jedl okoralou zeleninu či plesnivý chleba. Několika chytrými triky však můžete ovlivnit, aby se vaše potraviny kazily pomaleji:

Listová zelenina

Listové zelenině prodloužíte trvanlivost tím, že její dolní část ponoříte do vody. Díky tomu zůstane čerstvá po delší dobu.

Pečivo

Pečivu prodloužíte životnost tím, že jej zabalíte do utěrky a uložíte do chlebníku.

Banány

Rovněž černání banánů se dá zabránit, pokud jejich špičku zabalíte do igelitu.

Trvanlivé potraviny

Možná se vám někdy stalo, že se vám do mouky, luštěnin či těstovin dostali paraziti. Tomu jednoduše zabráníte tím, když je budete skladovat ve skleněných obalech.

Bylinky

Pokud doma nepěstujete bylinky v květináči a raději si je občas koupíte již nařezané v obchodě, bude se vám hodit vědět, že jim můžete prodloužit životnost správným zacházením až o 2 týdny. Měkké bylinky (petržel, koriandr, bazalka, apod.) vydrží déle, když jim ostřiháte stonky, osušíte listy, dáte je do hrnečku s vodou a volně přikryjete igelitovou taškou. Tvrdé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj, aj.) zabalte do papírové utěrky a skladujte je v zipovém pytlíku v ledničce.

Ovoce a zelenina

Nikdy neskladujte v ledničce čerstvě omytou zeleninu a ovoce, počkejte až řádně oschne. Některé potraviny pak vylučují plyny, které nemají rády ostatní. Z tohoto důvodu je vždy potřeba skladovat samostatně:

  • jablka
  • banány
  • avokáda

veřejná lednice

7.) Vyzkoušejte veřejné lednice

Jídlo zdarma a pro všechny! Toto není utopie, ale realita veřejných lednic. Několik nadšenců se rozhodlo bojovat proti plýtvání potravinami a založit lednice, do kterých může kdokoliv přinést své jídlo, které si zase někdo jiný může odnést.

Možná se vám už někdy stalo, že jste odjížděli na dovolenou, ale nestihli jste spotřebovat všechny vaše zásoby. Abyste je nemuseli vyhazovat, můžete je darovat do některé z takových lednic, aby posloužily zase někomu jinému. A naopak, pokud se vám někdy potravin nebude dostávat, můžete si je odtud vzít. Veřejné lednice fungují na několika místech Česka. Je možné, že veřejná lednice je i ve vašem městě, stačí si tuto informaci vyhledat na internetu. A pokud není, můžete ji založit vy!

zahradničení

8.) Pusťte se do zahradničení

K tomu, abyste si vypěstovali vlastní ovoce či zeleninu nutně nepotřebujete ani vlastní zahrádku, stačí i květináče na parapetě v panelovém domě!

Doufáme, že se vám naše tipy, jak ušetřit na jídle líbily a pokud máte dobré zkušenosti s některými výše uvedenými možnostmi nebo máte své vlastní osvědčené triky, neváhejte se o ně s námi podělit v komentářích níže. Ty nejlepší do článku rádi přidáme!

Z kuchyně a kulinářského světa jsme si pro vás ještě připravili další články:

* Nejlepší české food blogy 2022: Inspirujte se recepty kulinárních mágů!
* Netradiční cukroví: Recepty z Ameriky, Brazílie, Irska
* Jak zlepšit imunitu stravováním a vyhnout se tak sezónním nemocem?

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.