Menu

Proč mám pomalý internet?

Aktualizováno dne 1.8.2022

Věděli jste, že se rychlost internetu v České republice v posledních třiceti letech zvýšila tisícinásobně? V současné době se průměrná rychlost internetu na základě zvolené technologie pohybuje od 25 až 50 Mbit/s. Řada z nás má však stále pomalý internet.

Proč mám pomalý internet?
10 minut čtení
Telefonování

Týká se pomalý internet při projíždění webových stránek nebo třeba při sledování videí i vás? Pak pravděpodobně hledáte odpověď na otázku, jak pomalý internet řešit. Podívali jsme se na nejčastější příčiny, které za tímto problémem stojí, a v následujících řádcích vám přiblížíme, jak postupovat, aby internet opět šlapal tak, jak má. Objasníme vám nejen to, jak řešit problémy s pomalým internetem doma, ale také v telefonu.

internet v mobilu

Pomalý internet v mobilu

V České republice vlastní chytrý telefon 77 % lidí a 72 % Čechů používá internet v telefonu. Ne všichni jsou však spokojení s jeho rychlostí. Co v tomto případě dělat? Velmi snadným řešením, které opravdu mnohdy okamžitě pomůže, je zavření všech spuštěných aplikací, jež mají významný vliv na rychlost odezvy.

Rychlost internetu může opět nastartovat také jednoduché vypnutí a zapnutí telefonu nebo restartování routeru. Vliv na rychlost internetu má i vzdálenost od routeru, v tomto případě problém vyřešíte tak, že se přesunete blíže k routeru.

  • Restart telefonu.
  • Vypnout / zapnout zařízení.
  • Jít blíže k routeru.
  • Ověřte nastavení telefonu.

Pozor! Pokud je špatný signál a všechna zařízení mají pomalá data, obraťte se na svého operátora.

Další tipy, jak na pomalý internet v telefonu

Internet v telefonu mohou zpomalovat i takzvané widgety neboli miniaplikace na ploše telefonu, mezi které patří například počasí nebo hodiny. Ve chvíli, kdy nepotřebné widgety odinstalujete, zvýší se i výdrž baterie. Nezapomeňte také pravidelně aktualizovat operační systém na nejnovější verzi a zkuste vymazat mezipaměti aplikací. Některé aplikace si totiž ukládají obrovské množství dat, které mohou mít opět vliv na rychlost internetu.

  • aktualizace,
  • vymazat mezipaměť,
  • widgety,
  • aktualizace operačního systému.

Tip! Chcete vědět, kdo vám za stejnou cenu poskytne více dat? Vyzkoušejte nezávislý porovnávač operátorů zde:

Porovnej operátory

pomalá wifi

Pomalý internet přes wifi

V České republice je nejrozšířenější bezdrátové připojení k internetu známé také jako Wi-Fi připojení. Pokud máte také bezdrátové připojení k internetu a řešíte pomalý internet, chyba nemusí být jen na straně poskytovatele. Pojďme se podívat na nejčastější důvody, které internet zpomalují.

1.) Nesprávné umístění Wi-Fi routeru

Jednou z častých příčin nízké rychlosti připojení je krátký dosah Wi-Fi signálu zapříčiněný překážkami, jako jsou například zdi nebo nábytek. V tomto případě většinou postačí Wi-Fi router přemístit na vhodnější místo. Obecně platí, že čím dále od routeru budete, tím slabší připojení bude.

2.) Starší router

V řadě případů je na vině také starý router. Pokud i vy vlastníte starší router, pomůže pořízení modernějšího Wi-Fi routeru, který podporuje nejnovější typy Wi-Fi sítí a je spojený s nižší odezvou a vyšší rychlostí přenosu dat.

3.) Nastavení antén routeru

Další příčinou může být nastavení antén routeru, které většinou bývají buďto dvě nebo čtyři. Pokud máte router se dvěma anténami, výrobci doporučují jednu z nich nastavit vertikálně a druhou horizontálně.

4.) Nastavení kanálu

Problém s nízkou rychlostí internetu může být spojený i s takzvaným zarušením Wi-Fi. To spočívá v tom, že v jednom místě dochází k velkému provozu, který vede k rušení na frekvenci, na níž Wi-Fi vysílá. Často se to týká například lidí bydlících v panelových bytech, kde má každá domácnost svou Wi-Fi. Jak rušení zamezit? Je potřeba, aby všechny sítě pracovaly na jiných kanálech. Změnu kanálu provedete v nastavení Wi-Fi routeru.

Tip! Ačkoliv router vám tolik elektřiny nesežere, je dobré vědět, zda můžete platit méně. Podívejte se, jestli máte toho nejlevnějšího dodavatele energií v kraji, anebo byste měli přestoupit:

Porovnej dodavatele elektřiny

příčiny pomalejšího internetu

Vodafone: Pomalý internet

Máte internet od Vodafonu? Vodafone, který se v roce 1999 stal prvním duálním mobilním operátorem v ČR, k dnešnímu dni pokryl 4G LTE internetem už 99 % obyvatel. Podívali jsme se na to, jaké jsou časté příčiny pomalého pevného internetu u tohoto poskytovatele.

Příčina může spočívat jednak ve větším počtu připojených zařízení a jednak rušení Wi-Fi sítě okolními sítěmi. Rychlost připojení klesá také ve chvíli, kdy se více vzdálíte od routeru nebo mezi vámi a routerem stojí zeď.

Další příčiny pomalejšího internetu u Vodafonu

Mezi další časté příčiny toho, proč je internet pomalejší, než očekáváte, patří skutečnost, že se někdo připojuje k vašemu internetu bez vašeho vědomí a připojení na internet přes zařízení, která nepodporují nejnovější standardy Wi-Fi.

Dále se může jednat o přetížení serveru, na který se připojujete nebo potíže na kabelové síti a technická omezení na straně DSL linky či LTE sítě. Pokud za pomalým internetem nestojí žádný z těchto důvodů, kontaktujte svého poskytovatele.

  • DSL je zkratka anglického výrazu Digital Subscriber Line - digitální účastnická přípojka.
  • LTE je technologie vysokorychlostního internetu pro mobilní sítě.

router

UPC: Pomalý internet

Dalším známým poskytovatelem telekomunikační služby v České republice byla společnost UPC, která od roku 2019 spadá pod značku Vodafone. Díky spojení Vodafonu s UPC společnosti Vodafone přibylo 1,5 milionu domácností, jež jsou připojeny k síti nové generace, jež mimo jiné poskytuje služby vysokorychlostního pevného internetu. Pokud máte tedy problém s pomalým internetem u UPC postupujte stejně jako v případě pomalého internetu u Vodafonu.

náplavka praha

Zajímavá čísla spojená s internetem v ČR

Na závěr jsme si pro vás připravili několik zajímavých čísel, která jsou spojena s internetem na území České republiky. Internet u nás byl poprvé spuštěný 13. února 1992, v této době se předpokládalo, že internet bude využívaný pouze v rámci vysokých škol.

  • V roce 2022 Česko oslavilo 30 let od prvního připojení k internetu.
  • V roce 2021 se v ČR k internetu připojovalo 83 % osob a 72 % Čechů k připojení použilo mobilní telefon.
  • Ke konci roku 2021 bylo dle sdružení CZ.NIC zaregistrováno 894 033 domén s českou koncovkou .cz.
  • České domácnosti se na pomyslném žebříčku zemí EU nacházejí na 18. místě z hlediska připojení k internetu.

Snad se nám podařilo zodpovědět vaší otázku, proč máte pomalý internet. Z výše uvedeného vyplývá, že příčin může být více a řadu z nich můžete sami jednoduše odstranit. Pokud však žádné z našich doporučení nezabere, obraťte se na odborníky, kteří problém vyřeší.

Tip! Pokud řešíte internet, budou se vám pravděpodobně ještě hodit naši další průvodci, které jsme na toto téma sepsali:

* Nejlepší internetová televize
* Co všechno vyřídíte po internetu
* Nebezpečí na internetu

Mohlo by vás zajímat

mobilní tarify pro podnikatele
Mobilní tarify pro podnikatele: Co je důležité při výběru?
23.8.2023

Podnikatel se na svůj mobil, operátora i tarif spoléhá. I menší zádrhel ho v důsledku může stát peníze nebo zmařenou podnikatelskou příležitost. Co nabízí současné mobilní tarify pro podnikatele?

5g přijímač
5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?
21.8.2023

Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G…

levný dotykový mobilní telefon
Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky
16.8.2023

Běžně stojí nový mobilní telefon kolem deseti tisíc. Nejnovější modely hlavních hráčů na trhu mívají cenovku od třiceti do padesáti tisíc. V posledních letech se důrazně prosazuje také kategorie opačného spektra cen. Kdo hledá levný mobilní telefon, najde…

mobilní tarify srovnání
Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled
14.8.2023

Zvyšování cen je v současné době všudypřítomné. Nevyhnulo se ani tarifům mobilních operátorů. Na trhu sice stále ještě najdete tarify do tří set korun měsíčně, jejich nabídka je ale co do počtu i služeb značně osekaná. Připravili jsme proto pro mobilní…