Menu

Proč si pořídit chytré auto?

Aktualizováno dne 18.10.2021

V současné době se velmi často skloňuje slovo chytré. Chytré mobilní telefony, chytrá lednička, chytrá pračka, chytré hodinky, nebo chytré auto. Víte o tom, že chytré auto můžete mít doma i vy? Možná na to váš plechový miláček zatím nevypadá, ale je to tak.

Proč si pořídit chytré auto?
11 minut čtení
Povinné ručení

Pokud máte automobil s rokem výroby 2001 a novější, nejspíš si z auta můžete chytré auto docela snadno vyrobit. Toto označení znamená, že o sobě automobil poskytne velké množství informací. Aby tomu tak doopravdy bylo, potřebujete zařízení, které k autu připojíte a mobilní telefon s aplikací, která údaje zobrazí. A vy se pak můžete probírat statistikami jízdy, četností překročení maximální rychlosti, cenou paliva a třeba spotřebou.

chytré auto - autopilot

Co je chytré auto?

Chytré auto je tedy takové, které komunikuje a které o sobě dokáže podat poměrně velké množství informací, stejně tak jako informace přijímat, analyzovat a podle toho jednat. Jednou z možností, jak mít takové auto, je pořízení nejnovějšího modelu, který už má tuto schopnost zabudovanou v rámci výrobního řešení. Jeho funkce jsou natolik vyladěné, že vás samotný automobil zaveze do nemocnice, pokud za volantem zkolabujete, jako to dokázala Tesla.

Druhou možností je využít služba nabízená všemi mobilními operátory. Nejedná se o plnohodnotnou náhradu továrního řešení. Automobil totiž informace jenom předává, ale nepřijímá je. Ale přesto nabízí zajímavé informace. Proto si tuto službu do svého “obyčejného” auta kupují nejen řidiči samotní, ale zájem mají také firemní zákazníci. Získáte např. knihu jízd, kde si rozdělíte soukromé a služební cesty.

Tip! I chytré auto musí mít povinné ručení. Proto neváhejte a najděte si to nejvýhodnější právě pro vás. Stačí jen pár kliknutí:

Povinné ručení od 1009 Kč

aplikace smart car

Jak funguje chytré auto?

Abyste měli i vy chytré auto, je potřeba vhodný hardware, ale i software. Hardware představuje malou krabičku velikosti obalu od sirek, kterou si pořídíte a zapojíte ji do speciálního zařízení do OBD portu ve vašem autě. A to je možné klidně i u aut za 200 tisíc.

Informace tento systém dokáže číst z řídících jednotek automobilu a na základě vlastních senzorů zpracovává další data o jeho chování a poloze. Vše se přenáší do aplikace v telefonu, ale i do webového prostředí. Do služby se stačí zaregistrovat u mobilního operátora a přihlásit do ní své auto.

Co umí chytré auto?

Informací, které o sobě chytré auto prozradí, je mnoho:

  • poloha
  • záznam jízdy s tvorbou plnohodnotné knihy jízd (maximální rychlost, doba a délka jízdy, průměrná rychlost, otáčky motoru, jízdní styl jako přetížení v zatáčce, náhlé brzdění)
  • chybové hlášky
  • stav paliva v nádrži nebo úroveň nabití akumulátoru
  • notifikace, když vámi zaparkované auto opustí svou zónu
  • otřesy s automobilem
  • možnost nahrání dokumentů jako je třeba pojištění nebo výdaje za pohonné hmoty, technický průkaz nebo řidičák

Tip! Trápí vás neodstatek mobilních dat? Možná nemáte ten správný tarif. Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač mobilních tarifů a najděte si takový, který se vyplatí:
Porovnej 12 operátorů

tesla

Kolik stojí chytré auto?

Službu chytré auto, tedy elektronické monitorování a střežení automobilu, poskytují všichni operátoři. Tabulka níže zahrnuje ceník služeb pro osobní automobil.

Operátor Název služby Jednorázový poplatek za zařízení při jeho koupi s DPH Jednorázový poplatek za zařízení při pronájmu Měsíční paušál za datový provoz Měsíční paušál za službu při pronájmu zařízení
Vodafone Automanažer 3 977 Kč x dle tarifu Připojení pro služby x
Vodafone Vozový park 6 048,79 Kč 1524,60 Kč 229,90 Kč 482,79 Kč
Vodafone eDohled (zařízení Mini USB 3)* 3 001 Kč x systém pro sledování a kontrolu vozu pomocí GPS x
T-Mobile Chytré auto (WiFi Standard 5 GB) 3 999 Kč   249 Kč  
T-Mobile Chytré auto (WiFi Standard 20 GB) 3 999 Kč   499 Kč  
O2 Car Control (jen pro firemní zákazníky) Basic 4 235 Kč   192,39 Kč  
O2 Car Control (jen pro firemní zákazníky) Premium 4 235 Kč   603,79 Kč  

* Produkt eDohled není přímo služba chytré auto. Jde o systém pro sledování a kontrolu vozu pomocí GPS a GSM v terénu.

Tip! Zkuste si také srovnat ceny flotilového pojištění vozidel u vašeho podnikání. Řidiči soukromých vozidel zase mohou využít náš srovnávač povinného ručení nebo havarijního pojištění.
Najděte nejlevnější havarijní pojištění

chytré auto

Odkazy na chytré auto

Aplikace pro službu chytré auto jsou k dispozici jak pro Android, tak pro iOS.

Aplikace Ke stažení
Vodafone eDohled Google Play App Store
Vodafone Automanažer Google Play App Store
T-Mobile Chytré auto Google Play App Store
O2 Car Control Google Play App Store

Služba chytré auto může být zajímavá zpětná vazba pro řidiče, které zajímá, jak jezdí. Uvidí, jak jsou na tom s dodržováním rychlosti, ale i se stylem jízdy, zda je agresivní, nebo jestli je aplikace hodnotí kladně. Řídit auto za vás ale zatím neumí, stejně tak jako řešit dopravní nehody.

Ještě by vás mohly zajímat... další přehledy zajímavých aplikací, které jsme připravili:

* 10+ tipů na nejlepší aplikace do mobilu, které vám usnadní život
* Nejlepší finanční aplikace 2021: Appky, které šetří nebo spoří peníze!
* 20 x nejlepší hry na mobil zdarma pro Android i iPhone

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…